StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetJESU LI SVI SPREMNI?

Beroš je naredio da od sutra liječnici primarne zdravstvene zaštite trebaju početi testirati svoje pacijente brzim antigenskim testovima

Piše NIna Glučina Ramadža
16. siječnja 2022. - 15:05

Od sutra bi veći dio liječnika primarne zdravstvene zaštite trebao početi testirati svoje pacijente brzim antigenskim testovima. Jesu li spremni te jesu li dobili sve što im je potrebno za ovu novu zadaću doznali smo od obiteljske liječnice dr.med Vikice Krolo koja na je kazala da ona nije dobila brze antigenske testove za sutrašnji početak testiranja koja u masovnom obliku ne planira provoditi.

-Nisam dobila nijedan novi brzi antigenski test. Ostalo mi ih je još nekoliko dobivenih prije mjesec dana koje sam dosad koristila za rijetka testiranja pacijenata koji bi došli na pregled, ne zbog sumnje na Covid, a spomenuli bi u razgovoru simptome zbog kojih bi posumnjala na koronavirus. Takvih pacijenata je dosad bilo maksimalno deset, i njih smo testirali zbog naše i sigurnosti ostalih pacijenata. Tako mogu povremeno testirati i dalje, ali masovna testiranja ne dolaze u obzir, kazala je Krolo koja dodaje da je protiv toga da obiteljski liječnici testiraju u svojim ambulantama a ako se baš mora neka to rade oni liječnici koji smatraju da imaju potrebne uvjete za testiranja.

image
Obiteljska liječnica dr.med Vikice Krolo smatra da testiranje ne smije biti uvjetovano
Jakov Prkic/Cropix

-Radit ću i dalje za dobrobit svojih pacijenata. Kolege liječnici koji imaju uvjete neka obavljaju brze testove, ali smatram da je to nešto što ne smije biti uvjetovano. Pa sami epidemiolozi smatraju da moramo imati posebne uvjete, u protivnom smo nova mjesta zaraze, upozorila je Krolo. Cijepljeni liječnici obiteljske medicine dobili su i upute za postupanje ako su mogući prijenosnici virusa.

- Liječnici koji su tri puta cijepljeni, a bili su u kontaktu s 'pozitivnom' osobom mogu i dalje raditi i ne moraju u samoizolaciju ako nemaju simptome. Ako smo kontakti, a dobijemo simptome onda moramo sedam dana u izolaciju, pojasnila nam je Krolo i dodala da se ona svakako preventivno testira ako dođe u kontakt s pacijentom koji je bio potencijalno pozitivan bez obzira na to što nije razvila simptome. Naglasila je da je zbog toga jako važno da liječnici nose maske.

20. travanj 2024 03:30