StoryEditorOCM

Fažoleti na šibenskoj pijaci među najskupljima u Dalmaciji! Za tu cijenu može se kupiti skoro tri kile svinjske vratine s kostima

Piše Vijesti sd
6. lipnja 2024. - 08:24

Protekli tjedan na tržnicama diljem Hrvatske zabilježena je osjetno veća ponuda sezonskog voća i povrća nego lani u istom tjednu, no u velikim dalmatinskim gradovima cijene neke verdure su i preko 40 posto veće nego lani.

Vremenski uvjeti učinili su to da poljoprivredni proizvodi dozrijevaju nekoliko tjedana ranije nego prošle godine. Tako je bilo s jagodama i trešnjama, tako je i s mahunama. No, još nešto je značajno drugačije nego lani – cijena.

Ponuda mahuna, primjerice, na tržnicama u hrvatskim gradovima prošli je tjedan bila prilično bogata. Za razliku od lani, kad mahuna na isti, 22. tjedan u godini nije bilo u čak pola tržnica u većim gradovima na kojima tržišni sustav Ministarstva poljoprivrede bilježi tjedno kretanje cijena, piše Danica.hr.

image
Sasa Buric/Cropix

Najskuplje u Šibeniku, Splitu i Dubrovniku!

Protekli tjedan, tako, kilogram mahuna bio je najskljuplji na tržnicama u Splitu, Šibeniku i Dubrovniku: čak 10 eura. Za taj iznos prošli se tjedan u Podravini, primjerice, moglo kupiti gotovo tri kilograma svinjske vratine s kostima.

Na tržnicama u Koprivnici, Varaždinu i Zagrebu mahune su se prodavale i po sedam eura, u Bjelovaru po pet, Čakovcu šest, a najjeftinije su prošli tjedan bile u Puli – 3,5 eura za kilogram, piše Danica. 

U usporedbi s istim tjednom prošle godine, cijena mahuna u Koprivnici skočila je za 17 posto, a u Splitu za čak 42 posto. Na čakovečkoj tržnici cijena je ista kao i lani potkraj svibnja i početkom lipnja.

Lani je najviša cijena u Hrvatskoj u referentnom tjednu bila osam eura, a ove je godine deset eura: dakle u prosjeku su poskupjele za 25 posto.

image
Josko Supic /Cropix

 

25. lipanj 2024 21:57