StoryEditorOCM
Crna kronikadovršena krim istraga

Podnesena nova kaznena prijava protiv Ive Šinka, sumnjiči se da je propalu banku oštetio za više od milijun kuna

Piše Šibenski.hr
24. veljače 2021. - 15:12

Ne otkrivajući o kome je riječ, šibenska policija priopćila je da je u Odjelu gospodarskog kriminaliteta i korupcije dovršeno kriminalističko istraživanje i podnesena kaznena prijava DORH-u protiv 74-godišnjaka osumnjičenog da je kao predsjednik uprave lokalne financijske ustanove 2007. i 2008. godine počinio dva kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju u sprezi s 74-godišnjim direktorom jedne zagrebačke tvrke, te 69-godišnjim čelnikom šibenske tvrtke.

I toj dvojici napisana je kaznena prijava, a glavni akter nedvojbeno je Ivo Šinko, dugogodišnji predsjednik uprave bivše Jadranske banke osumnjičen za gospodarski kriminal još 2017. godine.

Šinko je odobrio i s tim tvrtkama potpisao dva ugovora o zalogu deviza JBŠ kao sredstva osiguranja vraćanja kredita koji su tvrtke podigle kod inozemne financijske ustanove da bi kupile dionice oštećene JBŠ. Zbog dijela neotplaćenog kredita šibenske tvrtke i obračunatih naknada za jamstva kredita obje tvrtke, lokalna financijska ustanova oštećena je za iznos od 1.019.150,00 kuna, utvrđeno je u istrazi.

Protiv Šinka već postoji jedna optužnica DORH-a iz 2020., zajedno s Goranom Prginom, bivšim vlasnikom NCP grupe, njegovom kćeri i direktorom NCP-a osumnjičenima da su JBŠ oštetili za gotovo 40 milijuna kuna.

23. travanj 2024 22:22