StoryEditorOCM
Crna kronikasramotan incident

Odjeci sukoba koji je uzbudio javnost: ‘Nevjerojatno je da je djevojčica od 13 godina nasrnula na dvojicu dvometraša‘

Piše Toni Veljača
10. kolovoza 2022. - 22:05

Ne stišavaju se reakcije na sramotan incident koji se u utorak, u večernjim satima, dogodio u okolici Knina, preciznije u selu Ramljanima Donjim.

Fizički okršaj dviju obitelji kojem je prethodio sukob u prometu, a u kojem je sudjelovao, među ostalim, i srpski košarkaš Sava Lešić, rezultirao je, kako je objavila šibenska policija, kriminalističkim istraživanjem nad ukupno šest osoba, petero hrvatskih državljana i jednom srpskom državljankom. Isti su osumnjičeni za kaznena djela prijetnje, nanošenja teških tjelesnih ozljeda, nanošenja lakih tjelesnih ozljeda, kao i za remećenje javnog reda i mira.

Udaljen iz službe

Podsjetimo i kako je došlo do nemilog događaja. Naime, u večernjim satima na cesti Šibenik – Knin došlo je do nesuglasica u prometu između putnika dvaju vozila. Nakon što su se oba vozila zaustavila, došlo je prvo do verbalnog, a potom i do fizičkog okršaja u kojem je supruga već spomenutog Lešića pljusnula 13-godišnju Kninjanku koja je pritom bila u društvu starije sestre.

Sukob se potom, nakon sat vremena, nastavio u dvorištu Lešićeve kuće, a najviše je nastradao brat dviju sestara, koji je od strane brata Save Lešića, Dragana, zadobio teške tjelesne ozljede.

Iako policija nije objavila identitete prijavljenih, doznajemo da je za nanošenje teške tjelesne ozljede bratu dviju Kninjanki, inače vojniku Hrvatske vojske, prijavljen brat Save Lešića, Dragan (37), a supruga Save Lešića (36) prijavljena je za nanošenje lakše tjelesne ozljede 13-godišnjoj Kninjanki.

Šezdesetdevetogodišnji otac Save i Dragana Lešića kazneno je prijavljen zbog prijetnje pištoljem.

Zbog prijetnje je kazneno prijavljen i 53-godišnji otac Kninjanki, inače aktivni policajac, za kojeg policija navodi i da ga je udaljila iz službe zbog ovog incidenta, premda se u vrijeme incidenta nalazio izvan službe.

Sava Lešić prijavljen je tek prekršajno zbog remećenja javnog reda i mira, kao i brat Kninjanki.

Kontaktirali smo gradonačelnika grada Knina Marija Ćaćića, koji nam je u telefonskom razgovoru oštro osudio incident.

– Moram prvo napomenuti da se ovaj sukob dogodio na području općine Biskupija, ne grada Knina. Što se tiče grada Knina, ovakvih sukoba pa gotovo da i više nema. U posljednjih pet godina zabilježena su tek dva, i to inicirana od strane ljudi koji nisu iz Knina. Rekao bih da je ovo izolirani incident.

Ne bih volio da se ovo shvaća kao uzorak ponašanja u gradu Kninu jer mi ovdje zaista živimo mirno. Ovom prilikom pozvao bih i institucije da odrade ovu istragu do kraja, neka se sve činjenice utvrde bez podizanja nepotrebnih tenzija – kazao nam je Ćaćić, dodavši da oca dviju Kninjanki, koji je sudjelovao u spomenutom sukobu, dobro poznaje.

– Porijeklom smo iz istog mjesta, Vrpolja. Riječ je o jednoj časnoj, mirnoj i staloženoj obitelji. Ostale sudionike ne poznajem pa o njima ne mogu ni suditi. U svakom slučaju, apsolutno je neprihvatljivo bilo kakvo fizičko nasilje, pogotovo nad djecom. Meni je nevjerojatno za shvatiti da je djevojčica od 13 godina nasrnula na dvojicu dvometraša od 120 kilograma, i da su se oni prestrašili. I ja sam otac troje djece, malo sam razmišljao i ne znam kako bih i ja reagirao u istoj situaciji – zaključuje Ćaćić.

Mještani Ramljana Donjih, očekivano, nisu bili raspoloženi za izjave, još manje za fotografiranje. Ipak, do nekolicine smo uspjeli doći.

Nije nacionalnost u pitanju

– Ovakvi incidenti ne događaju se često, ali tko traži probleme, taj će ih i pronaći. Neovisno gdje bio. U svakom slučaju, ovo je za svaku osudu, bez obzira tko je sukob započeo – kazuje nam jedan od mještana.

Gospođa, u već poznim godinama, rekla nam je da ovakav incident ne pamti još od kraja rata.

– Od 1997. godine nikakav incident na području sela nije bio. Umjesto da živimo ovdje u miru, na svome, da radimo, družimo se, mi se međusobno tučemo. Sramota – jasno će gospođa.

S njom se složila i još jedna mještanka, čije selo broji tek nekoliko kuća.

– Nikada nismo gledali tko odakle potječe, bitno je da si čovjek. Nismo birali imena, prezimena ni vjeru, poštuj svoje, ali i tuđe. Svakako, ovo što se dogodilo je za svaku osudu – jasno će.

Napomenimo za kraj da su reagirale i braniteljske udruge, i to konferencijom za medije održanom ispred kninske Gradske uprave, gdje su pritom naglasili da sukob u Ramljanima Donjim nije nacionalističke prirode.

02. svibanj 2024 12:13