StoryEditorOCM
Crna kronikaBlagdani bez petardi

Od pirotehnike najviše stradavaju djeca!

27. prosinca 2016. - 01:54

Akcija "Mir i dobro" koju MUP provodi u cilju sprječavanja nedozvoljene prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava, te sprječavanja stradavanja ljudi, traje do 8. siječnja 2017. godine. Policijska uprava šibensko-kninska tiskala je prigodni letak koji je podijeljen osnovcima i srednjoškolcima budući da, po statističkim podatcima, od "blagdanske" pirotehnike najčešće stradavaju djeca i maloljetnici i to uglavnom u obiteljskom okruženju.
- Ovim letkom pozvali smo građane, a posebno djecu, da provedu blagdane bez nasilja i pirotehnike. Letak sadrži i prikaz tragičnih događaja do kojih je dovelo neoprezno rukovanje pirotehničkim sredstvima, kao i zakonsku regulativu koja se odnosi na to područje-kazala je Marica Kosor, glasnogovornica PU šibensko-kninske. Podsjetila je, također, da je prošle godine u Hrvatskoj od nestručnog rukovanja pirotehničkim sredstavima nastradalo 60 osoba, od kojih je polovica bilo maloljetno.
Od Dražena Bilaća, voditelja Inspektorata unutarnjih poslova PU šibensko-kninske, pak, upućeni smo da je prodaja pirotehnike pod stalnim nadzorom te da u Šibenskoj-kninskoj županiji trenutno 14 prodavaonica ima dopuštenje, odnosno može prodavati pirotehnička sredstva razreda II., II., T1 i P1. Od toga je u 6 u Šibeniku,u Vodicama ih je 3, Kninu 2, Drnišu 2 i Murteru jedna. Službenici Inspektorata unutarnjih poslova, sukladno Zakonskim ovlastim, nadziru, naglašava voditelj,  prodaju pirotehničkih sredstava, oružja i streljiva.
- Prošle godine obavljeno je 15 pregleda trgovina za prodaju pirotehničkih sredstava, oružja i streljiva te 13 pregleda trgovina i trgovačkih centara mješovitom robom, a pregledana je i jedna tržnica sa pokretnim štandovima. U okviru nadležnosti i postupanja ovog Inspektorata do sada nisu uočene nepravilnosti u provođenju Zakona -kazao je Bilać.



 


Ograničena količina pirotehnike u trgovinama

Prodaja pirotehničkih sredstava razreda I. dozvoljena je u maloprodaji tijekom cijele godine osobama starijim od 14 godina u prodavaonicama (dopušteno držati do 150 kg bruto težine) i kioscima (dopušteno držati do 30 kg bruto težine). Veće količine mogu se držati u skladu s propisima o skladištenju eksplozivnih tvari. Maloprodaja pirotehničkih sredstava razreda II., III., T1 i P1 dozvoljena je od 15. prosinca do 1. siječnja isključivo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koja imaju odobrenja za prodaju pirotehničkih sredstava osobama starijim od 18 godina. Prodaja pirotehničkih sredstava koja se koriste u cestovnom, željezničkom, pomorskom, zračnom i prometu u unutarnjim vodama te u kazalištima, raketnom modelarstvu, poljoprivrednoj i sličnim djelatnostima dozvoljena je cijele godine.

10. svibanj 2024 09:04