StoryEditorOCM
Crna kronikaU tijeku pretres

Nova akcija USKOK-a: uhićeno deset ljudi, među njima porezni inspektor R. Slavica iz Šibenika: usluge su naplaćivali biftecima i lignjama....

Piše VLADIMIR URUKALO
3. studenog 2021. - 13:19

Nova akcija USKOK-a, ovaj put u Zadru! U srijedu ujutro uhićeno je, doznajemo, deset osoba od čega su troje, kako neslužbeno doznajemo, zadarski prezni inspektori, ostalih osam uhićenih su vlasnici tvrtki i obrta s tog područja. Nakon uhićenja provedene su i pretrage njihovih poslovnih prostora, kuća, stanova, automobila te kancelarija u kojima su radili zadarski poreznici.

Uhićeni su porezni inspektori za koje se sumnja da su uzimali mito i to Robert Slavica (51) iz Šibenika, Žarko Gospić (64) iz Zadra te Zlatko Filipović (58) iz Zadra.

Osim njih, djelatnici zadarske policije uhitili su i one za koje se sumnja da su mito davali, a to su Marin Dokoza (52), vlasnika tvrtke Marino keramika d.o.o., Branko Bungur (48) iz Zadra vlasnik i odgovorna osoba firme Slad d.o.o., Davor Lulić (43), vlasnik firme Lulić d.o.o., Ivan Lulić (71) kao odgovorna osoba firme Mehanizacija d.d., potom Nino Šimunić (51) iz Zadra, Zef Mučaj (65) iz Nina, vlasnik pekare te Mito Mičić (53), vlasnik zadarskog lokala "Šime".

USKOK sumnja da je Slavica primao mito i zlouporabio svoj položaj i ovlasti te poticao drugu dvojicu svojih kolega na isto. Tako, primjerice, nije poduzeo nikakve radnje da ovrši firmu Branka Bungura odnosno njene račune i nekretnine i tako je došlo do toga da država nije mogla naplatiti preko dva milijuna kuna dugovanja za porez. Isto tako, Slavica je Bunguru dojavljivao kad će biti zapljene sredstava po računima firmi preko kojih je ovaj radio, a kako bi Bungur mogao novce prebaciti na račune drugih osoba.

Za ovu je uslugu, Bungur je poreznom inspektoru Slavici, sumnja USKOK, isporučivao naručene količine alkohola kojeg su njegove firme proizvodile, a radi se o Vinariji Biograd i Zadarskoj pivovari. Isto tako, tako barem smatraju istražitelji, Bungur je pomogao da se Slavičin brat zaposli u šibenskoj komunalnoj firmi.

Slavica se, također sumnja USKOK, dogovorio i s Ivanom Lulićem i ništa nije poduzimao, iako je za to imao ovlasti i odgovornost, da ovrši račune i nekretnine njegove firme Mehanizacija d.d. iako je ona državi dugovala oko 630 tisuća kuna te je taj dug samo rastao. Također, početkom 2019. godine je omogućio Luliću da preko računa Mehanike na druge tvrtke prenese preko dva milijuna kuna tako što nije FINI dostavio rješenje o pljenidbi, a država je tako oštećena za gotovo 600 tisuća kuna neplaćenog poreza.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Slavica je isto tako pomogao i Ivanovom sinu Davoru odnosno njegovoj firmi Lulić d.o.o. i to tako što je svom kolegi Filipoviću sugerirao da ne poduzima ovrhu nad računima firme iako ovaj nije plaćao poreze pa je tako država oštećena za oko 55 tisuća kuna. Kao zahvalnost za sve što je za njih napravio, otac i sin Lulić su, sumnja USKOK, davali Slavici da koristi njihova osobna vozila kad god mu je to trebalo. Poreznik iz Šibenika također se sumnjiči i da je u još nekoliko slučajeva oštetio državu za nešto manje od 500 tisuća kuna neplaćenog poreza tako što je vlasnicima tih firmi javljao kad će se ići u blokade njihovih računa, nije pokretao ovrhe te je neosnovano otpisivao njihove dugove.

Uspio je snalažljivi šibenski poreznik Slavica besplatno srediti i svoju kupaonicu nakon što je zaustavio ovrhu na imovini firme u vlasništvu Marina Dokoze. Ovaj je poreznika, smatraju istražitelji, osim radova na uređenju kupaone častio i na razne druge načine.

Poreznik Žarko Gospić je, po USKOK-u, bio inspektor zadužen za nadzor igara na sreću, zabavnih i nagradnih igara te je poreznim obveznicima za koje je mislio da mu mogu biti od koristi iz te djelatnosti dojavljivao kad će kod njih u nadzor doći njegovi kolege, ali i on osobno. Naravno, nakon primljenih dojava, obrtnici su prilagođavali stanje u svojim blagajnama što se tiče fiskaliziranih računa pa nisu niti imali problema s inspekcijama. Gospić je takve informacije dojavljivao uhićenima Miti Mičiću i Zefu Mučaju te još nekim vlasnicima kafića, mesaru, vlasniku pečenjarnice, trgovcima... Mičić je inspektore zbog ovih dragocjenih dojava zbog kojih je djelovalo kao da radi sve po zakonu nagrađivao, sumnja USKOK, večerama i ručkovima u svom restoranu Šime, a inspektoru Gospiću je, kad god je ovaj tražio, davao lignje i bifteke.

Pekar Mučaj, pak, nije porezniku davao bureke ili kifliće, bar to nisu zabilježili istražitelji, no sumnja se da je plaćao godišnju novčanu naknadu iako još nije utvrđeno kolika je ona bila.

Što se tiče Nina Šimunića, poreznik Gospić mu je pomogao da ne plati oko 16 tisuća kuna poreza tako što je svog kolegu Filipovića, koji je bio zadužen za njegov slučaj, zamolio da predmet drži u ladici i da ništa ne poduzima.

Očekuje se da će uhićeni u ovoj USKOK-ovoj akciji tijekom srijede i četvrtka biti ispitani u prostorijama USKOK-a u Zadru, a onda će se odlučiti da li će se, protiv koga i po kojoj osnovi zatražiti određivanje istražnog zatvora.

U tijeku je provođenje dokaznih radnji

Policijski službenici Policijske uprave zadarske u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta  provode kriminalističko istraživanje kojim je obuhvaćeno više osoba zbog sumnje u počinjenje koruptivnih kaznenih djela, potvrđeno je iz Policijske uprave Zadar.

Tijekom jutra na području Zadra započela je realizacija kriminalističkog istraživanja kojim je obuhvaćeno više osoba  te se nad njima provodi kriminalističko istraživanje. Također, u tijeku je provođenje dokaznih radnji.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija će osumnjičene predati pritvorskom nadzorniku.

Oglasio se i USKOK


O uhićenjima u Zadru oglasio se i USKOK čije priopćenje prenosimo u nastavku:

Uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji rezultat su kriminalističkog
istraživanja koje se provodi u suradnji s PU zadarskom i financijskih
izvida koje je proveo Samostalni sektor za financijske istrage Porezne
uprave. 

Navedene radnje koje se provode u Zadru odnose se na više osoba za koje se osnovano sumnja da su počinile koruptivna kaznena djela.

USKOK će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost.
 

23. travanj 2024 08:09