StoryEditorOCM

Napuhane tvrdnje o zlostavljanju djevojaka od strane stranih radnika za Novu? MUP istražuje, zasad nisu utvrdili ništa

Piše PSD.
8. siječnja 2024. - 18:05

Zagrebačka policija provodi kriminalističko istraživanje javno objavljenih navoda o seksualnom zlostavljanju djevojčice na Trgu bana Jelačića u Zagrebu tijekom dočeka Nove godine. Utvrdili su identitet majke koja je putem društvenih mreža iznijela opis zbivanja u kojima su njenu 13 godišnja kćer u gužvi hvatali za stražnjicu.

Nakon njene objave na TikToku je krenula lavina komentara i objava koje su povezivale zlostavljanje maloljetnice sa stranim radnicima. Uz optužbe koje su napadače opisivale kao “tamnopute mladiće” objavljen je i niz fotografija.

Natpisi uz njih variraju od ruganja s time da je na dočeku bio velik broj stranih državljana tamne puti uz poput: “Nova godina u Nepal-u!” i “Sretnu novu žele vam purgeri s trga” do izričitih tvrdnji o kaznenim djelima: “Migranti fizički maltretirali maloljetnu djevojku” i ”Grupno silovanje na trgu”.

Istovremeno je na društvenoj mreži dan nakon dočeka objavljeno više komentara osoba koje tvrde da su majke maloljetnih djevojčica koje su u noći dočeka bile izložene neprimjerenim komentarima i dodirima. Prema navodima iz komentara,  jedan od incidenata je zabilježen ispred bine gdje je nastupao Let 3.

image
TikTok/ screenshot

Osoba koja je objavila komentar navela je i kako nije vidjela što se dogodilo već ju je 13- godišnja kćer uhvatila za ruku i izvela iz gužve tj. pobjegla. Kada su se odmaknule  kćerka joj je kazala kako su je hvatali za stražnjicu nakon čega se žena obratila policajcima da ih odvedu što su ovi i napravili.

Odmah nakon objava na TikToku iz zagrebačke policije su 03. siječnja na upit medija odgovorili kako u novogodišnjoj noći nije bilo policijske intervencije na Trgu. Nadalje su kazali kako nisu imali dojavu putem broja 192, kao ni da nitko nije pristupio u nadležnu policijsku postaju, s prijavom o zlostavljanju maloljetnica.

No, kako se društvenim mrežama i medijima nastavilo širenje spornih objava u kojima su objavljeni dodatni detalji, zagrebačka policija je dodatno istražila slučaj. Detektirali su policajce kojima se majka obratila te noći, utvrdili su identitet majke, time i maloljetne kćerke te muških osoba na koje su se potužile službenim osobama na licu mjesta.

- Vezano za objave na društvenim mrežama policijski službenici provode kriminalističko istraživanje, u tijeku kojeg su identificirane sve osobe sudionici događaja. Po dovršetku kriminalističkog istraživanja, bit će obaviješteno nadležno općinsko državno odvjetništvo - navode iz PU zagrebačke.

image

Objava s ruganjem tamnoputnih stranim radnicima

TikTok/ screenshot

Iz njihovog odgovora može se zaključiti kako je majka te noći zaista zatražila pomoć policije, ali do sada nisu utvrđeni elementi kaznenog djela ili prekršaja jer bi u protivnom naveli kako će biti podnesena odgovarajuća prijava ili optužni prijedlog. Isto tako bi počinitelji već bili kod pritvorskog nadzornika, nakon čega bi DORH tražio istražni zatvor, jer se radi o stranim državljanima za koje uvijek postoji mogućnost bijega.

Međutim, kako se radi o osjetljivom događaju koji je doveo do uznemirenja javnosti, a potencijalna žrtva spada u najranjiviju skupinu, policija nastavlja kriminalističko istraživanje. Po njegovom okončanju će odluku prepustiti državnom odvjetništvu koje će dodatno evaluirati sve prikupljene dokaze. 

25. travanj 2024 18:52