StoryEditorOCM
Zanimljivostiljepota bez granica

Veliki National Geographic piše o izvoru Cetine, evo što su napisali o prirodnome biseru i Zmajevom oku

Piše S. K.
24. ožujka 2023. - 10:37

Izvor Cetine, a posebno Glavaš ili Veliko vrilo, s razlogom se mora vidjeti pri posjetu Vrlici, Sinju, Splitu i Dalmaciji uopće. Riječ je o impresivnoj prirodnoj atrakciji koja izvan sezone privlači domaće izletnike, a u sezoni sve brojnije brojne strane goste, o čemu je pisala Slobodna Dalmacija.

Ali kada o Velikom vrilu piše National Geographic, to je vrijedno posebne pažnje. Evo što je poznati časopis napisao o Cetini i njenom izvoru:

image

Lijep je pogled s vidikovca, a mještani kažu da je još ljepši s okolnih brda

Tom Dubravec/ Cropix

- Na samo 7 km od šarmantnog sela Vrlike u Dalmaciji, nalazi se izvor Cetine. Rijeke koja teče 105 km dok se ne spoji s Jadranom u staroj gusarskoj luci Omiš. Ona je nastala unutar planine Dinare, gdje podzemne vode formiraju labirint potoka prije nego što izbiju na svjetlo, formirajući kristalne i modro-plave lagune. Jedan od ovih izvora je i Veliko vrilo, udubljenje čiji oblik podsjeća na očnu jabučicu, zbog čega je dobio nadimak "Oko Zemlje".

Ljeti je ovo odredište omiljeno kupalište lokalnog stanovništva. Pored toga, njegova voda je toliko prozirna da je moguće vidjeti dno. Međutim, ono što je vidljivo čovjekovom oku zapravo je optička varka prirode u kojoj se krije podvodna pećina nepoznate veličine. Prema procjenama ronilaca i speleologa njena dubina iznosi oko 115 m, ali kako mještani okolnih mjesta tvrde, najbolji način da "zavirite" u ovo zaštićeno hidrološko dobro još od 1972. godine, jest da se popnete na susjedno brdo.

 

Na jednom od tih brda nalazi se i pravoslavna Nova Crkva Vaznesenja Gospodnjeg, o čijem podrijetlu su tijekom ratova 1990-ih vođeni sporovi između Srba i Hrvata, piše B92. Međutim, kako nikada nije postignut dogovor kome zapravo pripada, ona je ostala netaknuta, piše National Geographic.

Tvrdnja časopisa da je Veliko vrilo omiljeno kupalište lokalnog stanovništva mogla bi se osporiti jer je kupanje dovelo do velike rasprave da se ono zabrani, što je konačno i napravljeno, kako piše Šibenski.hr.

Moglo bi se detaljnije raspravljati i o crkvi kraj izvora, kao i o nazivima Zmajevo oko ili Oko Zemlje, ali mimo povijesnih i političkih prijepora treba uživati u činjenici da se najpoznatiji geografski časopis naklonio ljepoti Velikoga vrila. S razlogom, dakako.

image

Prvoga rujna 2022. godine stavljena je oznaka zabrane kupanja na izvoru

Tom Dubravec/ Cropix
18. travanj 2024 19:46