stdClass Object ( [id] => 634363 [title] => Sve privlačnija vrsta zabave u klubu koji je 'alcohol-free’ zona: Zaludili srednjoškolce, profesore, ravnatelje, a ove zime planiraju iz kuća izvući ljubavne parove, ljubitelje televizijskih serija, Olimpijade... [alias] => sve-privlacnija-vrsta-zabave-u-klubu-koji-je-39-alcohol-free-rsquo-zona-zaludili-srednjoskolce-profesore-ravnatelje-a-ove-zime-planiraju-iz-kuca-izvuci-ljubavne-parove-ljubitelje-televizijskih-serija-olimpijade [catid] => 351 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Oni su Lovci, inKVIZitori, Inglorious Bastardsi, Moreplovci, Pomorci, Sirotinja, Sokolovi... I nije to sve. Ima tu i Hladnog predjela te Kečapa s majonezom, ali i još nekih drugih, jednako tako duhovitih i domišljatih imena. Svi oni su srednjoškolci, učenici šibenskih srednjih škola, koji su se prvi put sa svojim ekipama okupili prije mjesec dana u popularnom gradskom klubu Azimut, zaigravši prvu kviz ligu srednjoškolaca.

 

Više od 70 mladih u pratnji prijatelja, nastavnika i ponekog ravnatelja, ispunilo je cijelu drugu etažu u prostoru iznad kojeg se nalaze četiri bunara i koji je u srednjem vijeku bio glavni gradski vodoopskrbni objekt, a već godinama jedno je od najomiljenijih okupljališta mlađih i starijih Šibenčana. Uz to i “leglo” šibenskih kvizomana, a kada se velik odaziv srednjoškolaca ponovio, članovi Kviz udruge Šibenik (KUŠ), koji su i organizirali ovo natjecanje, bili su, vjerojatno, najzadovoljniji.
 

Krešimir Škugor, jedan je od njih. Profesor povijesti i geografije u Medicinskoj školi aktivan je ne samo u pub kvizovima, nego je bio i u “Potjeri” te je jedan od glavnih pokretača kviz lige za šibenske srednjoškolce.
Sve je, reći će Škugor, počelo prije šest godina kada je Klub Šibenčana iz Zagreba, u Azimutu za Božić, organizirao prvi kviz u Šibeniku.

 

– Nama je to bio prvi kontakt s pub kvizovima i nakon tog okupila se grupa entuzijasta koja je organizirala prvu kviz ligu. Odaziv je već prve godine bio vrlo dobar. Ekipe koje su se tada osnovale igraju do danas. Neki odu, a novi dođu, ali uglavnom imamo desetak timova koji stalno igraju našu ligu. Naravno, ima i drugih igrača koji sudjeluju u kvizu, ali izvan lige. U ovih šest godine imamo i timove iz Drniša, dolazila nam je i ekipa iz Splita. Stvarno smo puno radili, trudili se biti dobri organizatori raznih kviz događanja, tako da smo u međuvremenu postali poznati i prepoznati među kvizašima u Hrvatskoj. Istaknuta imena poput Marija Kovača, Morane Zibar ili Filipa Karačića, koji sastavlja pitanja za popularnog “Milijunaša”, rado su se odazivali na naše pozive, dolazili u Šibenik... Prije godinu i pol registrirali smo se kao udruga kako bismo mogli lakše prikupiti sredstva i pokriti barem osnovne troškove: kupiti platno, projektor, laptop, papir i olovke. Imamo i pehar koji je u drvu izradio Mario Juras Lulas, u koji se upisuje ime ekipe koja te godine pobijedi u ligi. Odredili smo pravila igre i sastavljanja pitanja. Sve je razrađeno i stavljeno na papir. Organiziramo brojna kviz događanja, a naši članovi odlaze i u druge gradove, na natjecanja poput Memorijala Mirka Miočića u Zadru. Stalno imamo brdo ideja i dogovaramo se, pa je tako došlo i do ovog kviza za srednjoškolce – govori Škugor.

 

Nastavničke veze

 

Dobro su mu, dodaje, za to došle njegove nastavničke “veze”, a kako je sve do ove školske godine predavao, kako bi ispunio satnicu, u čak četiri srednje škole, brzo je došao do ravnatelja i predložio im da škole u suradnji s KUŠ-om organiziraju kviz za srednjoškolce. Kada su počele stizati prijave, oduševljenju nije bilo kraja.

 

– Planirali smo da svaku školu predstavljaju po dvije ekipe od četiri člana. Osam je šibenskih srednjih škola, pa smo računali na ukupno 16 ekipa. Na kraju ih je 15, ali imaju po pet članova. Više smo nego zadovoljni odazivom, a i pokazanim znanjem. Riješenost pitanja je bila gotovo 100 posto. Pitanja su, istina, nešto lakša, a kako u ekipama imamo učenike svih razreda, a i zbog razlika u programima, jer gimnazijalci, recimo, povijest i geografiju uče sve četiri godine, a u većini strukovnih škola ti se predmeti predaju samo prva dva razreda, okosnica je bila ono što su svi prošli kroz osnovnoškolsko obrazovanje. Također, nismo htjeli da se na početku preplaše, htjeli smo da se povežu, da timski rade, surađuju i zajednički rješavaju probleme. Dakle, ovo što smo im ponudili nije samo zabava, već od toga mogu imati velike koristi. To se, primjerice, poklapa s međupredmetnom temom “Kako učiti” Škole za život! Ovo kviz natjecanje zapravo jest Škola za život, onako kako bi taj program, ne u svemu, ali u jednom dijelu stvarno trebao izgledati. Osim toga, uspjeli smo toliko srednjoškolaca izvući vani, dovesti ih u centar grada – ponosno će Škugor.

 

A ponosan je i na to što je od 20.30 do 22 sata, dok traje kviz i srednjoškolci rješavaju pitanja, klub Azimut postao “alcohol-free” zona. Važno je to, objašnjava, jer među učenicima ima i punoljetnih, koji bi mogli konzumirati alkoholna pića, no takve su se situacije, kao uostalom i pušenje, željele u potpunosti ukloniti, kako bi se izbjegle moguće neželjene posljedice koje bi bacile sjenu na sam kviz i KUŠ kao organizatora. Ovako, svi su zadovoljni: mladi jer se druže i zabavljaju, a KUŠ-ovci jer sve ide kao po loju.

 

Prvo profesori

 

A dobra uvertira otvaranju srednjoškolske lige, nastavlja Škugor, bio je kviz organiziran za nastavnike i ravnatelje.

 

– Bilo je odlično. Odazvalo se 50-ak profesora i četiri od osam ravnatelja: iz Medicinske škole Aleksandra Acalin, Strukovne Dražen Sekso, Industrijske Zoran Živković te Marijan Bilić iz Prometno-tehničke. Svi natjecatelji su sjajno odgovarali, bili oduševljeni i na kraju su pitali kada će opet biti kviz!

 

I srednjoškolci su im dali neke prijedloge, pa bi u nastavku njihove lige trebalo biti više pitanja iz popularne kulture i glazbe.

 

– Planirali smo da se ovo natjecanje održava svaki drugi tjedan sve do ožujka, kada bismo trebali dobiti četiri ekipe za finalno natjecanje. Naravno da spremamo nagrade za pobjednike. Ne bih o tomu sada još mogao govoriti. Bit će to, svakako, nešto zanimljivo za njih, ali, mogu to reći, ne u tipu poklon-paket od nekoliko knjiga!

 

No, srednjoškolska kviz liga nije jedina novina koju su KUŠ-ovci pripremili za ovu sezonu.
– Želimo ponuditi nove sadržaje i napraviti nešto što bismo mogli nazvati šibenski kviz proizvod. Već ovoga ljeta smo jedini u Hrvatskoj radili dvojezični kviz, na hrvatskom i engleskom, kako bismo privukli turiste. Imali smo ekipe iz Švicarske i Nizozemske. A uz našu redovitu ligu, kao i ligu srednjoškolaca, pripremamo još tematske kvizove koji bi se održavali tijekom zime u sklopu projekta Turističke zajednice “Idemo do grada”. Teme su: olimpijske igre, Božić, rock and roll, za Valentinovo radit ćemo kviz za parove, zatim tema vezana uz Prijatelje, Dosije X i druge televizijske serije iz devedesetih. Želja nam je privući široku publiku i ljude izvući iz kuće, da i zimi iziđu u grad, da im bude ugodno i zabavno – zaključio je Škugor.

Što je to KUŠ?

Kviz udruga Šibenik (KUŠ) ima oko 50 članova i do sada je organizirala više od 200 kvizova. Osim što kvizomaniju šire svuda oko sebe, šibenski kvizaši pišu pitanja za kvizove u dugim gradovima. Hvale se kako su dobri kao organizatori s dobro pripremljenim kvizovima i funkcionalnim pravilima igre. Zbog svega toga te zbog objava rezultata, pitanja i odgovora te najava svih događanja na internetu, stekli su vrlo dobar rejting među ljubiteljima pitanja i pitalica u Hrvatskoj. Predsjednik KUŠ-a je Zoran Erak, njegov zamjenik Darko Bačić, a tajnik Josip Pavić.
Ali, nije među KUŠ-ovcima sve idealno. Znaju se oni itekako raspravljati i prepirati ako im nešto zapne. Primjerice, oko pitanja: Koje je ime najzastupljenije u nazivu ulica i trgova u Hrvatskoj? Odgovor je, vjerovali ili ne: Matija Gubec!

Šibenčani su uspješni 'kvizaši'

Šibenčani, a mnogi i s poprilično uspjeha, redovito gostuju u svih poznatim televizijskim kvizovima. Vrijedi to i za članove KUŠ-a, pa uz Krešimira Škugora, koji je bio dva puta u “Potjeri”, ali zbog treme, koje se pred kamerama, kaže, još nije oslobodio, sreću će morati potražiti i treći put. U popularnim kvizovima daleko uspješniji su bili Barislav Bare Poparić, Goran Gogo Subašić, Mario Krnić, Darko Kudra... Dvojica potonjih dolaze iz novinarske branše, a zagriženi kvizaši među novinarima su i Goran Pauk, Nina Medić, a povremeno Ana Rak i Ivana Šimundić.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jedinstveni šibenski kviz proizvod [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2019-11-21 19:00:04 [created_by] => 3164 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2019-11-21 19:00:05 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2019-11-21 19:00:05 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1267 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 351 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije zanimljivosti iz Šibenika i Šibenske županije [menu-meta_keywords] => zanimljivosti, šibenik, šibenska županija [secure] => 0 [page_title] => Zanimljivosti [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Portals\/4\/Images\/2019\/11\/21\/\u0160U\u0160-Zanimljivosti\/12147524.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2019\/11\/21\/\u0160U\u0160-Zanimljivosti\/12147530.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2019\/11\/21\/\u0160U\u0160-Zanimljivosti\/12147528.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2019\/11\/21\/\u0160U\u0160-Zanimljivosti\/12147526.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2019\/11\/21\/\u0160U\u0160-Zanimljivosti\/12147520.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2019\/11\/21\/\u0160U\u0160-Zanimljivosti\/12147516.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2019\/11\/21\/\u0160U\u0160-Zanimljivosti\/12147518.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2019\/11\/21\/\u0160U\u0160-Zanimljivosti\/12147522.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2019\/11\/21\/\u0160U\u0160-Zanimljivosti\/12147520.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2019\/11\/21\/\u0160U\u0160-Zanimljivosti\/12147530.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2019\/11\/21\/\u0160U\u0160-Zanimljivosti\/12147528.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2019\/11\/21\/\u0160U\u0160-Zanimljivosti\/12147526.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2019\/11\/21\/\u0160U\u0160-Zanimljivosti\/12147520.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2019\/11\/21\/\u0160U\u0160-Zanimljivosti\/12147516.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2019\/11\/21\/\u0160U\u0160-Zanimljivosti\/12147518.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2019\/11\/21\/\u0160U\u0160-Zanimljivosti\/12147522.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2019\/11\/21\/\u0160U\u0160-Zanimljivosti\/12147520.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x1280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 351 [name] => Zanimljivosti [alias] => zanimljivosti [description] => [parent] => 329 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"323","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7700076 Threads: 3 Questions: 1558323147 Slow queries: 4749861 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111422479 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sibenik/susur/zanimljivosti ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sibenik/susur/zanimljivosti/sve-privlacnija-vrsta-zabave-u-klubu-koji-je-39-alcohol-free-rsquo-zona-zaludili-srednjoskolce-profesore-ravnatelje-a-ove-zime-planiraju-iz-kuca-izvuci-ljubavne-parove-ljubitelje-televizijskih-serija-olimpijade-634363 [printLink] => /sibenik/susur/zanimljivosti/sve-privlacnija-vrsta-zabave-u-klubu-koji-je-39-alcohol-free-rsquo-zona-zaludili-srednjoskolce-profesore-ravnatelje-a-ove-zime-planiraju-iz-kuca-izvuci-ljubavne-parove-ljubitelje-televizijskih-serija-olimpijade-634363?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 308093 [name] => azimut [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => azimut [link] => /tag/azimut ) [1] => stdClass Object ( [id] => 519852 [name] => pub kviz [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pub-kviz [link] => /tag/pub-kviz ) [2] => stdClass Object ( [id] => 519363 [name] => Krešimir Škugor [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kresimir-skugor [link] => /tag/kresimir-skugor ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jedinstveni šibenski kviz proizvod [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Sve privlačnija vrsta zabave u klubu koji je 'alcohol-free’ zona: Zaludili srednjoškolce, profesore, ravnatelje, a ove zime planiraju iz kuća izvući ljubavne parove, ljubitelje televizijskih serija, Olimpijade... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3164 [name] => Marija Lončar [username] => marija-lon-ar [email] => marija-lon-ar@sd.hr [password] => $2y$10$/9MNCmYDle9jjlaNqS/SZu6CJk./ZXic3jLHOo63v20g8Uo2mpjCS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marija-loncar-3164 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1682 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/fd9c2e20445d396190ed4939250695f6?s=100&default=https%3A%2F%2Ff03.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2019/11/21/ŠUŠ-Zanimljivosti/12147524.jpg [galleryCount] => 17 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2019/11/21/ŠUŠ-Zanimljivosti/12147524.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2019/11/21/ŠUŠ-Zanimljivosti/12147530.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2019/11/21/ŠUŠ-Zanimljivosti/12147528.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2019/11/21/ŠUŠ-Zanimljivosti/12147526.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2019/11/21/ŠUŠ-Zanimljivosti/12147520.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2019/11/21/ŠUŠ-Zanimljivosti/12147516.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2019/11/21/ŠUŠ-Zanimljivosti/12147518.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2019/11/21/ŠUŠ-Zanimljivosti/12147522.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2019/11/21/ŠUŠ-Zanimljivosti/12147520.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2019/11/21/ŠUŠ-Zanimljivosti/12147530.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2019/11/21/ŠUŠ-Zanimljivosti/12147528.jpg [title] => ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2019/11/21/ŠUŠ-Zanimljivosti/12147526.jpg [title] => ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2019/11/21/ŠUŠ-Zanimljivosti/12147520.jpg [title] => ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2019/11/21/ŠUŠ-Zanimljivosti/12147516.jpg [title] => ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2019/11/21/ŠUŠ-Zanimljivosti/12147518.jpg [title] => ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2019/11/21/ŠUŠ-Zanimljivosti/12147522.jpg [title] => ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2019/11/21/ŠUŠ-Zanimljivosti/12147520.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Oni su Lovci, inKVIZitori, Inglorious Bastardsi, Moreplovci, Pomorci, Sirotinja, Sokolovi... I nije to sve. Ima tu i Hladnog predjela te Kečapa s majonezom, ali i još nekih drugih, jednako tako duhovitih i domišljatih imena. Svi oni su srednjoškolci, učenici šibenskih srednjih škola, koji su se prvi put sa svojim ekipama okupili prije mjesec dana u popularnom gradskom klubu Azimut, zaigravši prvu kviz ligu srednjoškolaca.

 

Više od 70 mladih u pratnji prijatelja, nastavnika i ponekog ravnatelja, ispunilo je cijelu drugu etažu u prostoru iznad kojeg se nalaze četiri bunara i koji je u srednjem vijeku bio glavni gradski vodoopskrbni objekt, a već godinama jedno je od najomiljenijih okupljališta mlađih i starijih Šibenčana. Uz to i “leglo” šibenskih kvizomana, a kada se velik odaziv srednjoškolaca ponovio, članovi Kviz udruge Šibenik (KUŠ), koji su i organizirali ovo natjecanje, bili su, vjerojatno, najzadovoljniji.
 

Krešimir Škugor, jedan je od njih. Profesor povijesti i geografije u Medicinskoj školi aktivan je ne samo u pub kvizovima, nego je bio i u “Potjeri” te je jedan od glavnih pokretača kviz lige za šibenske srednjoškolce.
Sve je, reći će Škugor, počelo prije šest godina kada je Klub Šibenčana iz Zagreba, u Azimutu za Božić, organizirao prvi kviz u Šibeniku.

 

– Nama je to bio prvi kontakt s pub kvizovima i nakon tog okupila se grupa entuzijasta koja je organizirala prvu kviz ligu. Odaziv je već prve godine bio vrlo dobar. Ekipe koje su se tada osnovale igraju do danas. Neki odu, a novi dođu, ali uglavnom imamo desetak timova koji stalno igraju našu ligu. Naravno, ima i drugih igrača koji sudjeluju u kvizu, ali izvan lige. U ovih šest godine imamo i timove iz Drniša, dolazila nam je i ekipa iz Splita. Stvarno smo puno radili, trudili se biti dobri organizatori raznih kviz događanja, tako da smo u međuvremenu postali poznati i prepoznati među kvizašima u Hrvatskoj. Istaknuta imena poput Marija Kovača, Morane Zibar ili Filipa Karačića, koji sastavlja pitanja za popularnog “Milijunaša”, rado su se odazivali na naše pozive, dolazili u Šibenik... Prije godinu i pol registrirali smo se kao udruga kako bismo mogli lakše prikupiti sredstva i pokriti barem osnovne troškove: kupiti platno, projektor, laptop, papir i olovke. Imamo i pehar koji je u drvu izradio Mario Juras Lulas, u koji se upisuje ime ekipe koja te godine pobijedi u ligi. Odredili smo pravila igre i sastavljanja pitanja. Sve je razrađeno i stavljeno na papir. Organiziramo brojna kviz događanja, a naši članovi odlaze i u druge gradove, na natjecanja poput Memorijala Mirka Miočića u Zadru. Stalno imamo brdo ideja i dogovaramo se, pa je tako došlo i do ovog kviza za srednjoškolce – govori Škugor.

 

Nastavničke veze

 

Dobro su mu, dodaje, za to došle njegove nastavničke “veze”, a kako je sve do ove školske godine predavao, kako bi ispunio satnicu, u čak četiri srednje škole, brzo je došao do ravnatelja i predložio im da škole u suradnji s KUŠ-om organiziraju kviz za srednjoškolce. Kada su počele stizati prijave, oduševljenju nije bilo kraja.

 

– Planirali smo da svaku školu predstavljaju po dvije ekipe od četiri člana. Osam je šibenskih srednjih škola, pa smo računali na ukupno 16 ekipa. Na kraju ih je 15, ali imaju po pet članova. Više smo nego zadovoljni odazivom, a i pokazanim znanjem. Riješenost pitanja je bila gotovo 100 posto. Pitanja su, istina, nešto lakša, a kako u ekipama imamo učenike svih razreda, a i zbog razlika u programima, jer gimnazijalci, recimo, povijest i geografiju uče sve četiri godine, a u većini strukovnih škola ti se predmeti predaju samo prva dva razreda, okosnica je bila ono što su svi prošli kroz osnovnoškolsko obrazovanje. Također, nismo htjeli da se na početku preplaše, htjeli smo da se povežu, da timski rade, surađuju i zajednički rješavaju probleme. Dakle, ovo što smo im ponudili nije samo zabava, već od toga mogu imati velike koristi. To se, primjerice, poklapa s međupredmetnom temom “Kako učiti” Škole za život! Ovo kviz natjecanje zapravo jest Škola za život, onako kako bi taj program, ne u svemu, ali u jednom dijelu stvarno trebao izgledati. Osim toga, uspjeli smo toliko srednjoškolaca izvući vani, dovesti ih u centar grada – ponosno će Škugor.

 

A ponosan je i na to što je od 20.30 do 22 sata, dok traje kviz i srednjoškolci rješavaju pitanja, klub Azimut postao “alcohol-free” zona. Važno je to, objašnjava, jer među učenicima ima i punoljetnih, koji bi mogli konzumirati alkoholna pića, no takve su se situacije, kao uostalom i pušenje, željele u potpunosti ukloniti, kako bi se izbjegle moguće neželjene posljedice koje bi bacile sjenu na sam kviz i KUŠ kao organizatora. Ovako, svi su zadovoljni: mladi jer se druže i zabavljaju, a KUŠ-ovci jer sve ide kao po loju.

 

Prvo profesori

 

A dobra uvertira otvaranju srednjoškolske lige, nastavlja Škugor, bio je kviz organiziran za nastavnike i ravnatelje.

 

– Bilo je odlično. Odazvalo se 50-ak profesora i četiri od osam ravnatelja: iz Medicinske škole Aleksandra Acalin, Strukovne Dražen Sekso, Industrijske Zoran Živković te Marijan Bilić iz Prometno-tehničke. Svi natjecatelji su sjajno odgovarali, bili oduševljeni i na kraju su pitali kada će opet biti kviz!

 

I srednjoškolci su im dali neke prijedloge, pa bi u nastavku njihove lige trebalo biti više pitanja iz popularne kulture i glazbe.

 

– Planirali smo da se ovo natjecanje održava svaki drugi tjedan sve do ožujka, kada bismo trebali dobiti četiri ekipe za finalno natjecanje. Naravno da spremamo nagrade za pobjednike. Ne bih o tomu sada još mogao govoriti. Bit će to, svakako, nešto zanimljivo za njih, ali, mogu to reći, ne u tipu poklon-paket od nekoliko knjiga!

 

No, srednjoškolska kviz liga nije jedina novina koju su KUŠ-ovci pripremili za ovu sezonu.
– Želimo ponuditi nove sadržaje i napraviti nešto što bismo mogli nazvati šibenski kviz proizvod. Već ovoga ljeta smo jedini u Hrvatskoj radili dvojezični kviz, na hrvatskom i engleskom, kako bismo privukli turiste. Imali smo ekipe iz Švicarske i Nizozemske. A uz našu redovitu ligu, kao i ligu srednjoškolaca, pripremamo još tematske kvizove koji bi se održavali tijekom zime u sklopu projekta Turističke zajednice “Idemo do grada”. Teme su: olimpijske igre, Božić, rock and roll, za Valentinovo radit ćemo kviz za parove, zatim tema vezana uz Prijatelje, Dosije X i druge televizijske serije iz devedesetih. Želja nam je privući široku publiku i ljude izvući iz kuće, da i zimi iziđu u grad, da im bude ugodno i zabavno – zaključio je Škugor.

Što je to KUŠ?

Kviz udruga Šibenik (KUŠ) ima oko 50 članova i do sada je organizirala više od 200 kvizova. Osim što kvizomaniju šire svuda oko sebe, šibenski kvizaši pišu pitanja za kvizove u dugim gradovima. Hvale se kako su dobri kao organizatori s dobro pripremljenim kvizovima i funkcionalnim pravilima igre. Zbog svega toga te zbog objava rezultata, pitanja i odgovora te najava svih događanja na internetu, stekli su vrlo dobar rejting među ljubiteljima pitanja i pitalica u Hrvatskoj. Predsjednik KUŠ-a je Zoran Erak, njegov zamjenik Darko Bačić, a tajnik Josip Pavić.
Ali, nije među KUŠ-ovcima sve idealno. Znaju se oni itekako raspravljati i prepirati ako im nešto zapne. Primjerice, oko pitanja: Koje je ime najzastupljenije u nazivu ulica i trgova u Hrvatskoj? Odgovor je, vjerovali ili ne: Matija Gubec!

Šibenčani su uspješni 'kvizaši'

Šibenčani, a mnogi i s poprilično uspjeha, redovito gostuju u svih poznatim televizijskim kvizovima. Vrijedi to i za članove KUŠ-a, pa uz Krešimira Škugora, koji je bio dva puta u “Potjeri”, ali zbog treme, koje se pred kamerama, kaže, još nije oslobodio, sreću će morati potražiti i treći put. U popularnim kvizovima daleko uspješniji su bili Barislav Bare Poparić, Goran Gogo Subašić, Mario Krnić, Darko Kudra... Dvojica potonjih dolaze iz novinarske branše, a zagriženi kvizaši među novinarima su i Goran Pauk, Nina Medić, a povremeno Ana Rak i Ivana Šimundić.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>


















[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sibenik/susur/zanimljivosti/sve-privlacnija-vrsta-zabave-u-klubu-koji-je-39-alcohol-free-rsquo-zona-zaludili-srednjoskolce-profesore-ravnatelje-a-ove-zime-planiraju-iz-kuca-izvuci-ljubavne-parove-ljubitelje-televizijskih-serija-olimpijade-634363 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c90edfd7b4d80123958a0f1b4956447d9d9b611c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sve+privla%C4%8Dnija+vrsta+zabave+u+klubu+koji+je+%26%23039%3Balcohol-free%E2%80%99+zona%3A+Zaludili+srednjo%C5%A1kolce%2C+profesore%2C+ravnatelje%2C+a+ove+zime+planiraju+iz+ku%C4%87a+izvu%C4%87i+ljubavne+parove%2C+ljubitelje+televizijskih+serija%2C+Olimpijade...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsibenik%2Fsusur%2Fzanimljivosti%2Fsve-privlacnija-vrsta-zabave-u-klubu-koji-je-39-alcohol-free-rsquo-zona-zaludili-srednjoskolce-profesore-ravnatelje-a-ove-zime-planiraju-iz-kuca-izvuci-ljubavne-parove-ljubitelje-televizijskih-serija-olimpijade-634363 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsibenik%2Fsusur%2Fzanimljivosti%2Fsve-privlacnija-vrsta-zabave-u-klubu-koji-je-39-alcohol-free-rsquo-zona-zaludili-srednjoskolce-profesore-ravnatelje-a-ove-zime-planiraju-iz-kuca-izvuci-ljubavne-parove-ljubitelje-televizijskih-serija-olimpijade-634363 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jedinstveni šibenski kviz proizvod [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) )
StoryEditorOCM
Zanimljivostijedinstveni šibenski kviz proizvod

Sve privlačnija vrsta zabave u klubu koji je 'alcohol-free’ zona: Zaludili srednjoškolce, profesore, ravnatelje, a ove zime planiraju iz kuća izvući ljubavne parove, ljubitelje televizijskih serija, Olimpijade...

21. studenog 2019. - 20:00

Oni su Lovci, inKVIZitori, Inglorious Bastardsi, Moreplovci, Pomorci, Sirotinja, Sokolovi... I nije to sve. Ima tu i Hladnog predjela te Kečapa s majonezom, ali i još nekih drugih, jednako tako duhovitih i domišljatih imena. Svi oni su srednjoškolci, učenici šibenskih srednjih škola, koji su se prvi put sa svojim ekipama okupili prije mjesec dana u popularnom gradskom klubu Azimut, zaigravši prvu kviz ligu srednjoškolaca.

 

Više od 70 mladih u pratnji prijatelja, nastavnika i ponekog ravnatelja, ispunilo je cijelu drugu etažu u prostoru iznad kojeg se nalaze četiri bunara i koji je u srednjem vijeku bio glavni gradski vodoopskrbni objekt, a već godinama jedno je od najomiljenijih okupljališta mlađih i starijih Šibenčana. Uz to i “leglo” šibenskih kvizomana, a kada se velik odaziv srednjoškolaca ponovio, članovi Kviz udruge Šibenik (KUŠ), koji su i organizirali ovo natjecanje, bili su, vjerojatno, najzadovoljniji.
 

Krešimir Škugor, jedan je od njih. Profesor povijesti i geografije u Medicinskoj školi aktivan je ne samo u pub kvizovima, nego je bio i u “Potjeri” te je jedan od glavnih pokretača kviz lige za šibenske srednjoškolce.
Sve je, reći će Škugor, počelo prije šest godina kada je Klub Šibenčana iz Zagreba, u Azimutu za Božić, organizirao prvi kviz u Šibeniku.

 

– Nama je to bio prvi kontakt s pub kvizovima i nakon tog okupila se grupa entuzijasta koja je organizirala prvu kviz ligu. Odaziv je već prve godine bio vrlo dobar. Ekipe koje su se tada osnovale igraju do danas. Neki odu, a novi dođu, ali uglavnom imamo desetak timova koji stalno igraju našu ligu. Naravno, ima i drugih igrača koji sudjeluju u kvizu, ali izvan lige. U ovih šest godine imamo i timove iz Drniša, dolazila nam je i ekipa iz Splita. Stvarno smo puno radili, trudili se biti dobri organizatori raznih kviz događanja, tako da smo u međuvremenu postali poznati i prepoznati među kvizašima u Hrvatskoj. Istaknuta imena poput Marija Kovača, Morane Zibar ili Filipa Karačića, koji sastavlja pitanja za popularnog “Milijunaša”, rado su se odazivali na naše pozive, dolazili u Šibenik... Prije godinu i pol registrirali smo se kao udruga kako bismo mogli lakše prikupiti sredstva i pokriti barem osnovne troškove: kupiti platno, projektor, laptop, papir i olovke. Imamo i pehar koji je u drvu izradio Mario Juras Lulas, u koji se upisuje ime ekipe koja te godine pobijedi u ligi. Odredili smo pravila igre i sastavljanja pitanja. Sve je razrađeno i stavljeno na papir. Organiziramo brojna kviz događanja, a naši članovi odlaze i u druge gradove, na natjecanja poput Memorijala Mirka Miočića u Zadru. Stalno imamo brdo ideja i dogovaramo se, pa je tako došlo i do ovog kviza za srednjoškolce – govori Škugor.

 

Nastavničke veze

 

Dobro su mu, dodaje, za to došle njegove nastavničke “veze”, a kako je sve do ove školske godine predavao, kako bi ispunio satnicu, u čak četiri srednje škole, brzo je došao do ravnatelja i predložio im da škole u suradnji s KUŠ-om organiziraju kviz za srednjoškolce. Kada su počele stizati prijave, oduševljenju nije bilo kraja.

 

– Planirali smo da svaku školu predstavljaju po dvije ekipe od četiri člana. Osam je šibenskih srednjih škola, pa smo računali na ukupno 16 ekipa. Na kraju ih je 15, ali imaju po pet članova. Više smo nego zadovoljni odazivom, a i pokazanim znanjem. Riješenost pitanja je bila gotovo 100 posto. Pitanja su, istina, nešto lakša, a kako u ekipama imamo učenike svih razreda, a i zbog razlika u programima, jer gimnazijalci, recimo, povijest i geografiju uče sve četiri godine, a u većini strukovnih škola ti se predmeti predaju samo prva dva razreda, okosnica je bila ono što su svi prošli kroz osnovnoškolsko obrazovanje. Također, nismo htjeli da se na početku preplaše, htjeli smo da se povežu, da timski rade, surađuju i zajednički rješavaju probleme. Dakle, ovo što smo im ponudili nije samo zabava, već od toga mogu imati velike koristi. To se, primjerice, poklapa s međupredmetnom temom “Kako učiti” Škole za život! Ovo kviz natjecanje zapravo jest Škola za život, onako kako bi taj program, ne u svemu, ali u jednom dijelu stvarno trebao izgledati. Osim toga, uspjeli smo toliko srednjoškolaca izvući vani, dovesti ih u centar grada – ponosno će Škugor.

 

A ponosan je i na to što je od 20.30 do 22 sata, dok traje kviz i srednjoškolci rješavaju pitanja, klub Azimut postao “alcohol-free” zona. Važno je to, objašnjava, jer među učenicima ima i punoljetnih, koji bi mogli konzumirati alkoholna pića, no takve su se situacije, kao uostalom i pušenje, željele u potpunosti ukloniti, kako bi se izbjegle moguće neželjene posljedice koje bi bacile sjenu na sam kviz i KUŠ kao organizatora. Ovako, svi su zadovoljni: mladi jer se druže i zabavljaju, a KUŠ-ovci jer sve ide kao po loju.

 

Prvo profesori

 

A dobra uvertira otvaranju srednjoškolske lige, nastavlja Škugor, bio je kviz organiziran za nastavnike i ravnatelje.

 

– Bilo je odlično. Odazvalo se 50-ak profesora i četiri od osam ravnatelja: iz Medicinske škole Aleksandra Acalin, Strukovne Dražen Sekso, Industrijske Zoran Živković te Marijan Bilić iz Prometno-tehničke. Svi natjecatelji su sjajno odgovarali, bili oduševljeni i na kraju su pitali kada će opet biti kviz!

 

I srednjoškolci su im dali neke prijedloge, pa bi u nastavku njihove lige trebalo biti više pitanja iz popularne kulture i glazbe.

 

– Planirali smo da se ovo natjecanje održava svaki drugi tjedan sve do ožujka, kada bismo trebali dobiti četiri ekipe za finalno natjecanje. Naravno da spremamo nagrade za pobjednike. Ne bih o tomu sada još mogao govoriti. Bit će to, svakako, nešto zanimljivo za njih, ali, mogu to reći, ne u tipu poklon-paket od nekoliko knjiga!

 

No, srednjoškolska kviz liga nije jedina novina koju su KUŠ-ovci pripremili za ovu sezonu.
– Želimo ponuditi nove sadržaje i napraviti nešto što bismo mogli nazvati šibenski kviz proizvod. Već ovoga ljeta smo jedini u Hrvatskoj radili dvojezični kviz, na hrvatskom i engleskom, kako bismo privukli turiste. Imali smo ekipe iz Švicarske i Nizozemske. A uz našu redovitu ligu, kao i ligu srednjoškolaca, pripremamo još tematske kvizove koji bi se održavali tijekom zime u sklopu projekta Turističke zajednice “Idemo do grada”. Teme su: olimpijske igre, Božić, rock and roll, za Valentinovo radit ćemo kviz za parove, zatim tema vezana uz Prijatelje, Dosije X i druge televizijske serije iz devedesetih. Želja nam je privući široku publiku i ljude izvući iz kuće, da i zimi iziđu u grad, da im bude ugodno i zabavno – zaključio je Škugor.

Što je to KUŠ?

Kviz udruga Šibenik (KUŠ) ima oko 50 članova i do sada je organizirala više od 200 kvizova. Osim što kvizomaniju šire svuda oko sebe, šibenski kvizaši pišu pitanja za kvizove u dugim gradovima. Hvale se kako su dobri kao organizatori s dobro pripremljenim kvizovima i funkcionalnim pravilima igre. Zbog svega toga te zbog objava rezultata, pitanja i odgovora te najava svih događanja na internetu, stekli su vrlo dobar rejting među ljubiteljima pitanja i pitalica u Hrvatskoj. Predsjednik KUŠ-a je Zoran Erak, njegov zamjenik Darko Bačić, a tajnik Josip Pavić.
Ali, nije među KUŠ-ovcima sve idealno. Znaju se oni itekako raspravljati i prepirati ako im nešto zapne. Primjerice, oko pitanja: Koje je ime najzastupljenije u nazivu ulica i trgova u Hrvatskoj? Odgovor je, vjerovali ili ne: Matija Gubec!

Šibenčani su uspješni 'kvizaši'

Šibenčani, a mnogi i s poprilično uspjeha, redovito gostuju u svih poznatim televizijskim kvizovima. Vrijedi to i za članove KUŠ-a, pa uz Krešimira Škugora, koji je bio dva puta u “Potjeri”, ali zbog treme, koje se pred kamerama, kaže, još nije oslobodio, sreću će morati potražiti i treći put. U popularnim kvizovima daleko uspješniji su bili Barislav Bare Poparić, Goran Gogo Subašić, Mario Krnić, Darko Kudra... Dvojica potonjih dolaze iz novinarske branše, a zagriženi kvizaši među novinarima su i Goran Pauk, Nina Medić, a povremeno Ana Rak i Ivana Šimundić.

15. svibanj 2024 12:10