Ima li neki koktel koji možemo i sami pripraviti, u ovo vruće ljetno doba, i to od domaćih sastojaka, koje imamo kod kuće, a ne da za njegovu pripravu moramo obiti banku? - pitali smo Tomislava Biluša Belog, poznatog šibenskog koktel majstora i barmena, vlasnika Koktel bara Vintage u staroj gradskoj jezgri. - ‘Ima!‘ - kao iz topa nam je odgovorio Beli i podijelio s nama – i vama – recept za čak dva ljetna koktela. Jedan od likera od višnje a drugi isto na bazi višnje, samo od maraschina!
-Prvi bi mogli nazvati Višnja Sour. Uzmemo liker od višnje, dvije doze, pola naranče i pola limuna. U čašu stavimo duplu odzu višnje te iscijedimo pola naranče i pola limuna. Lagano protresemo u staklenki od nekog kiseliša ili u nekom ‘taperveru‘, ovisi tko što ima. Izlijemo u čašu te ukrasimo korom od naranče.‘ - jednostavnim nam, svima razumljivim rječnikom, meštar obrazlaže postupak spravljanja osvježavajućih koktela u kućnoj radinosti, bez neophodnih ‘šejkera‘ i ostalog barmen inventara.
-‘Drugi bi koktel mogli nazvati Gluva ura. Za njega nam trebaju dvije doze Maraschina, jedna doza svježe iscijeđene naranče i jedan decilitar Biter Lemona. Sve sastojka ulijemo i čašu i promiješamo žlicom, a za dekoraciju stavimo – a što drugo – višnju!‘ Dakako, led može ići po želji, netko voli više, netko manje, a dopuštene su i varijacije na temu. Ljeto je, poigrajte se!