StoryEditorOCM
Zanimljivostiglasujte i vi

Ova murva sa Skradinskog buka stara oko 400 godina mogla bi postati hrvatsko stablo godine

Piše Šibenski.hr
8. rujna 2023. - 11:35

Murva na Skradinskom buku, bijeli dud (Morus alba) iz Nacionalnog parka „Krka“, ovogodišnji je kandidat za Hrvatsko stablo godine

Natjecanje organizira Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, a uz murvu sa Skradinskog buka natječe se i Sestrica iz Mikluševaca, crna topola (Populus nigra) iz Vukovarsko-srijemske županije.

Glasovati se može na mrežnoj stranici https://www.zastita-prirode-dnz.hr/glasaj-za-hrvatsko-stablo-2023-godine/ od 1. do 30. rujna 2023. Pobjednik će biti proglašen 13. listopada 2023., a organizator će ga kandidirati za Europsko stablo godine 2024.

Natjecanjem Hrvatsko stablo godine nastoji se istaknuti značenje što ga u prirodnoj i kulturnoj baštini imaju stara stabla, koja zaslužuju našu brigu i zaštitu. U središtu nisu samo ljepota, veličina ili starost stabla, već i priča o stablu i njegovoj povezanosti s lokalnom zajednicom i ljudima. Stoga se natjecanjem lokalne zajednice, ali i šira javnost, potiču da se uključe u zaštitu i očuvanje prirodnih vrijednosti. Zahvaljujući takvoj vrsti natjecanja stabla se promiču kao važan element u zaštiti i očuvanju prirodnih vrijednosti i bioraznolikosti, iznimno važan za život čovjeka i opstanak čovječanstva.

Priču o svilenoj prošlosti i slatkoj sadašnjosti ovoga kraja priča i dud na Skradinskom buku, čija je starost procijenjena na oko 400 godina. Kako nam kazuje don Krsto Stošić, upravo se u Skradinu u prvoj polovici 19. stoljeća nalazilo najveće uzgajalište svilene bube u Dalmaciji: tridesetih godina 19. st. Skradin je, uz Rab, bio najveći proizvođač čahura dudova prelca u Dalmaciji. Do šezdesetih godina 19. st. proizvodnja svilenih čahura u Dalmaciji rasla je, no s pojavom bolesti duda (murve) naglo je pala. Početkom 20. st. Skradin je bio jedino mjesto u Dalmaciji u kojemu su se proizvodile čahure i svila. Proizvodnja je, zbog niskih cijena, zamrla pred Prvi svjetski rat.

Ove godine Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ uključila se u akciju „Rastemo zajedno“, koja se provodi u sklopu europske inicijative za sadnju tri milijarde stabala do 2030. godine. Tim povodom su na Praznik rada lokalnom stanovništvu podijeljene i sadnice autohtonih vrsta planike i lovora, a u kolovozu je na Skradinskom buku upriličena i izložba fotografija, koja je naglasila važnost hlada koji nam pružaju stabla.

Zato pozivamo sve prijatelje Nacionalnog parka „Krka“ da glasuju za murvu na Skradinskom buku. Sve informacije o natjecanju mogu se pronaći na društvenim mrežama Parka. Nakon proglašenja pobjednika, JU „NP Krka“ podijelit će sadnice stabala lokalnoj zajednici i tako još jednom podržati akciju „Rastemo zajedno

09. lipanj 2024 19:15