StoryEditorOCM
ZanimljivostiPOVEDI ME

Jasenka Ramljak, šibenska vodičica, otkrivala je ljepote Šibenika mnogim svjetskim facama: Moj Onassis dao mi je 500 $ napojnice (FOTO)

20. kolovoza 2017. - 11:41

Ljepote i zanimljivosti Šibenika nije otkrivala jednom od najseksepilnijih muškaraca na svijetu – Bradu Pittu kada je lani posjetio grad, navodno zbog namjere da investira u šibenski turizam. Ali jest jednom od najbogatijih – bivšem katarskom emiru Hamadu bin Khalifu al-Thaniju!

U Šibenik ga je dovela predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, a nakon poslovnih razgovora i s gradskim i županijskim čelnicima, šeik je u društvu svoje treće supruge Mozah bin Nasser poželio malo razgledati Šibenik. Za vodiča im je pozvana Jasenka Ramljak, jedna od najtraženijih šibenskih turističkih vodiča.

 

- Katarski emir i njegova supruga svakako su najpoznatiji i najbogatiji par koji sam vodila. On je bio suzdržan i nije ništa zapitkivao, ali je zato njegova supruga bila pričljivija. I sve je fascinirala svojom ljepotom, elegancijom i profinjenošću. Perfektno govori engleski. Naravno da sam im pokazala i našu katedralu, spomenik pod UNESCO-ovom zaštitom, što ju je dodatno zanimalo i zbog činjenice da je bila katarska predstavnica u UNESCO-u – prisjeća se Ramljak, koja je tu činjenicu pokušala iskoristiti za moguću suradnju i gostovanje katarskih umjetnika na šibenskom Međunarodnom dječjem festivalu.

Sve je na kraju ostalo na tom razgovoru, ali Ramljak, koja je bila dugogodišnja voditeljica MDF-a, uvijek ističe da njezinim odlaskom iz MDF-a u mirovinu prije nekoliko godina taj festival nije otišao iz nje, pa ga nije mogla prešutjeti ni taj put!
Ramljak je rođena Zagrepčanka, ali šibenskih korijena po ocu i komiških po majci. Diplomirala je engleski i francuski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, ali je prije toga neko vrijeme živjela u Adis Abebi u Etiopiji, gdje je pohađala francusku i englesku srednju školu.

Osim ovih dvaju jezika, izvrsno poznaje i njemački te talijanski jezik, ali i amharski, službeni jezik u Etiopiji. Jezično blago u kombinaciji s njezinim šarmom i strastvenom posvećenosti onim čime se bavi priskribili su joj atribut jedne od najpoznatijih šibenskih turističkih vodiča vrlo brzo nakon što se odlaskom u mirovinu tim poslom počela aktivnije baviti.
Na njezinu popisu poznatih i slavnih kojima je bila vodičica našla se i nagrađivana američka novinarka Ashley Colburn, proslavljeni hrvatski skijaš Ivica Kostelić...

 

- Ashley je ovoga ljeta radila reklamni videoclip za Šibenik. Angažirao ju je TZ Šibenika. To je naš četvrti susret u Šibeniku. Vodila sam je i kad je prvi put došla u Šibenik, i to zbog MDF-a. Snimala je i magarce u Tribunju, zanimljivosti Šibenika, poput velike cisterne koja se nalazi ispod trga između katedrale i vijećnice. Ashley jako voli Hrvatsku i odlično govori naš jezik, a uči ga preko Skypea s učiteljicom iz Britanije koja je Hrvatica. Često u govoru upotrebljava frazu "Svaka čast!", a izgovara to tako da njezina majka svaki put pomisli da psuje!

Ramljak je redovita posjetiteljica i pobornica Hrvatskog festivala putnika. I sama je proputovala svijet, stekla mnoge prijatelje, ali nova iskustva i priče uvijek su, kaže, dobrodošli. Ovogodišnje festivalsko izdanje donijelo joj je ugodno druženje s Ivicom Kostelićem. U điru po gradu, posjetili su i biskupsku palaču, a u dvorani s grbovima svih dosadašnjih šibenskih biskupa Ivica ju je zadivio, kaže, poznavanjem heraldike. Ali i svojom jednostavnošću, pristupačnošću i srdačnošću s kojom se pozdravljao s mnogim Šibenčanima koji su ga zaustavljali.

 

-Turistički vodiči su ambasadori svoga grada, a kud ćeš važnijeg spomenika u Šibeniku od katedrale sv. Jakova. Poželjela ju je vidjeti i bogata Amerikanka kojoj je bilo dosadno na Dugom otoku dok joj je muž, lovac, tamo lovio muflone. Uzela je šofera i došla u Šibenik vidjeti katedralu. Pričam ja o katedrali, Veneciji i njezinu utjecaju na cijeli Mediteran... O svemu... Srednji vijek sam valjda deset puta spomenula pri tom. Sve je pažljivo slušala i na kraju upitala: "A kako vi sve to lijepo znate? Jeste li živjeli onda?" Ne, to su mi mama i tata ispričali! - spremno je odgovorila Ramljak na zadovoljstvo američke turistkinje.

Vodiči sve moraju znati, a kada ne znaju, moraju se snaći! Tako se i Ramljak vrlo brzo snašla kada ju je jedan Japanac u NP Krka pitao zna li ona koliko tu vrsta mravi živi.
- Naravno da znam. Tri: mali, srednji i veliki – spremno je podučila znatiželjnog turista i kao nagradu dobila njegov veliki osmijeh!

Ali za dobro odrađeno vođenje jednom je dobila i drugačiju, konkretniju nagradu, koja se lako ne zaboravlja.
- U Šibenik je došla jahta jednoga grčkog brodovlasnika. Zvao se Jani i supruga, Kolumbijka, Mercedes. Tražili su osobnog vodiča. Bilo je fascinantno koliko je moj Onassis, kako sam ga nazvala, znao o povijesti, kulturi... U to sam vrijeme još radila u kazalištu pa sam mu punila glavu MDF-om. Naravno, kao i mnogi, završili su kod mene na večeri, jer volim kuhati i kuhanje doživljavam kao način komunikacije. Na kraju mi je ostavio kuvertu u kojoj je bila napojnica od 500 dolara i ceduljica na kojoj je pisalo "Ovo je sitnica za tebe i festival koji toliko voliš"!
Napojnica je završila na računu MDF-a, a Ramljak je i danas u prijateljskoj komunikaciji sa "svojim Onassisom"!

29. svibanj 2024 01:17