StoryEditorOCM
ZanimljivostiPutopisac i glazbenik

Hrvoje Rupčić u Kninu govorio o putovanju motorom prostranstvima drevne Perzije: Iran je nepravedno zapostavljena turistička destinacija

Piše Vjera Zorić
20. rujna 2021. - 17:49
Hrvoje Rupčić podijelio je dojmove i priče sa svog velikog motorističkog putovanja prostranstvima drevne Perzije, danas Islamske Republike IranTom Dubravec/Cropix

Putopisac i glazbenik, poznatiji kao bubnjar "Cubisma", ali i stalni član orkestra Kazališta Komedija, Hrvoje Rupčić, u Kninu je podijelio dojmove i priče sa svog velikog motorističkog putovanja prostranstvima drevne Perzije, danas Islamske Republike Iran. Predstavljanje putopisa "U zemlji plemenitih ljudi" održalo se u dvorani Studentskog doma "Fra Lujo Marun".

- Knjiga je nastala prilikom moja dva putovanja u Iran 2018. godine, kada sam sasvim slučajno naišao na povoljnu avionsku kartu za Teheran i tako odlučio sa svojom suprugom Ivanom otići prvi put u Iran - kazao je Rupčić.

Na prvom putovanju u Teheran proveo je dva tjedna, no vraćajući se u Zagreb, znao je da će ponovno posjetiti tu zemlju. Nakon samo nekoliko mjeseci, zajedno sa suprugom uputio se na dvomjesečni put.

- Najviše me potaknulo to što je Iran nepravedno zapostavljena turistička destinacija i to što je nerijetko "opasna" destinacija koju obilježava negativna atmosfera iz zapadnog smjera. Prava istina daleko je drugačija - kaže nam putopisac.

Iako je knjiga izišla krajem 2020. godine, u samo nekoliko mjeseci uspjela je postati najprodavaniji putopis, a uskoro će izići i prvo perzijsko izdanje.

- Prošao sam puno zemalja u svijetu, ali ono što me se najviše dojmilo je gostoljubivost, a to je ono što je najviše zaboravljivo u ostatku svijeta - kaže Rupčić.

image
Hrvoje Rupčić, putopisac i glazbenik, poznatiji kao bubnjar 'Cubisma', na predavanju u Kninu
Vjera Zorić

- Godinu dana nakon putovanja u Iran, nastavio sam putovanje sa svojom suprugom do centralne Azije, granice Kine. Vozivši se uz granicu s Afganistanom oko 300 kilometara, vratili smo se natrag preko Kavkaza i o tome pišem svoju drugu knjigu, s time da će imati i još jedan mali dodatak dječje knjige "Djeca centralne Azije" - objašnjava Rupčić.

- Treba proširiti svoje vidike, maknuti predrasude i pustiti mlade da otkrivaju svijet... I nemojte vjerovati negativnim pričama o drugim kulturama i narodima - poručuje na kraju Rupčić.

19. travanj 2024 15:17