StoryEditorOCM
Lifestyle‘the voice‘

‘Staromodni‘ Martin ne samo da pjeva kao da je ‘stigao‘ iz nekog drugog doba, nego i sliči pjevačkoj legendi iz 50-ih

Piše mozaik sd
21. siječnja 2024. - 08:01

Publika je rekla svoje: 18-godišnji Martin Kosovec ušao je u veliko finale pjevačkog showa "The Voice" HRT-a, koje je na rasporedu iduće subote.

Iako najmlađi sudionik ovog natjecanja, talentirani Zagrepčanin od prvog nastupa šarmira gledatelje svojim "old fashion" vokalom i manirizmima kojima neodoljivo podsjeća na neka, sad već davna vremena, kad su pjevači - gle čuda! - uistinu morali imati dobar glas i dobro pjevati. I nisu se toliko oslanjali na (post)produkciju kao današnji. 

Martin ne samo da pjeva kao da je iz 50-ih godina prošlog stoljeća, on tako i izgleda! Mnogi su već primijetili neodoljivu sličnost s jednim od najvećih imena hrvatske glazbe svih vremena. Naravno, u pitanju je Ivo Robić  (Garešnica, 28. siječnja 1923. − Rijeka, 9. ožujka 2000.). 

Naš najuspješniji i najustrajniji interpret šlagera, doajen glazbenih festivala, glazbenik koji je napravio veliku međunarodnu karijeru i svjetski postao poznat kao "Mister Morgen" (ploču sa pjesmom "Morgen" prodao je u više od milijun primjeraka), što je do danas ostao najveći komercijalni uspjeh koji je neki naš glazbenik postigao.

image

Ivo Robić

Hgu/

U nepunu godinu dana singl "Morgen" donio je Robiću Zlatnu ploču Polydora i Brončanog lava Radio Luxembourga (tada vrlo popularne i uticajne radio stanice). Na ljestvicama popularnosti onodobnih poznatih glazbenih časopisa Morgen je vrlo dugo držao visoke pozicije. Morgen je dospio i na #13 Billboardove liste Top 40 (31. kolovoza 1959. godine, gdje se zadržao 11 tjedana), kao i #23. mjesto britanske top ljestvice (New Musical Express, 7. studenoga 1959. godine). Bila je to prva pjesma pjevana na njemačkom jeziku a koja je dospjela na neku američku top-ljestvicu. Uvrštavanje na te dvije top-ljestvice je najveći uspjeh hrvatskih glazbenika na glavnim svjetskim glazbenim tržištima na koje poslije Robića nitko s prostora tadašnje Jugoslavije nije dospio.

image
/Slobodna Dalmacija

Snimao je za velike svjetske i domaće diskografske kuće: Polydor, Supraphon i Jugoton (sadašnji Croatia Records).

Svoju prvu ploču ("Ti ni ne slutiš"/"Kad zvjezdice") za netom osnovani Jugoton snima 1949. godine.

Pjesme su mu se prodavale u milijunskim tiražama u cijelom svijetu, ali je ostao vjeran i domaćoj publici. Posebno se pamte njegovi čuveni ljetni nastupi u Opatiji (terasa Hotela Kvarner), koji su potrajali gotovo tri desetljeća.

Mladom Martinu možemo poželjeti da ostvari makar dio uspjeha po kojima ćemo pamtiti Ivu Robića. Ima glas, ima i "cool" držanje za jednog 18-godišnjaka, a ima i fizičke sličnosti s nenadmašnim "Mister Morgenom"... 

image

Ivo Robić

Hgu/
29. svibanj 2024 03:33