StoryEditorOCM
LifestyleLJETNI ĐIR I KORONA

Noćni klubovi puni gostiju kojima ne pada na pamet nositi maske, pravi su rasadnici zaraze. Partijaneri se ne uzbuđuju: Ne želimo da nam život stane!

Piše Sandra Barčot
11. kolovoza 2020. - 12:08

Korona ne posustaje... Unatoč svim naporima zdravstvenih djelatnika, poglavito epidemiologa, u toj neravnopravnoj borbi s virusom još uvijek nismo u poziciji pobjednika. Pa su nakon proslava vjenčanja, gdje je zbog okupljanja velikog broja uzvanika bilo dosta oboljelih, sada detektirana i nova žarišta koronavirusa - noćni klubovi!

Uglavnom, diljem Dalmacije, budući da je turistička sezona u punom zamahu, domaći i stranci provode se i druže, zabavljaju, a svi za izlazak biraju noćne klubove. I na kraju, imamo novooboljele, i to redom mlade ljude!

Trenutačno je i u Splitsko-dalmatinskoj županiji najveći broj oboljelih upravo iz redova mlađe populacije, i to oni koji su tijekom epidemioloških provjera kontakata redom isticali vrijeme provedeno u noćnom izlasku, i to u zatvorenim prostorima klubova.

Novi val oboljelih koje bilježi prostorno najveća županija minula dva tjedna rezultat je većeg broja turista i mladih gostiju koji žele provod bez obzira što zatvoreni prostori mogu biti mjesto širenja zaraze. Još ako se radi o klubu koji nema dobru klimatizaciju, odnosno ventilaciju, pa uz to u sitnim noćnim satima bude (pre)velik broj posjetitelja, a svi bez maski – eto idealnih uvjeta za širenje virusa.

Stižu oštrije mjere

- Noćni klubovi i slična mjesta okupljanja mladih evidentna su žarišta širenja zaraze. Već smo upozoravali vlasnike klubova na tu činjenicu i od njih tražili potpunu primjenu strožih epidemioloških mjera – potvrdu novog izvora virusa SARS-CoV2 dali su nam i iz Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

Kazuju nam dalje kako u takvim klubovima nije dopušteno druženje u zatvorenom dijelu prostora i kako se ta odluka – poštuje!

- U proteklom vremenu pojačali smo nadzor provedbe epidemioloških mjera kroz povećan broj sanitarnih inspektora i policije te članova civilne zaštite s lokalnog područja – otkrivaju nam dalje iz "srca" regionalnog stožera, najavljujući i buduće korake, a sve s ciljem zaštite stanovništva:

- Ako se ne bude smanjivao broj zaraženih, nisu isključene ni strože mjere koje ćemo, kao i dosad, usuglašavati s nacionalnim stožerom Civilne zaštite.

Hoće li te mjere značiti zatvaranje noćnih klubova, što je najstroža odluka, ili eventualno kraće radno vrijeme, ili pak nešto treće – ostaje nam pratiti, no jedno je sigurno – virus ne bira noć ili dan za prijenos s jedne osobe na drugu. Širenje s bolesne na zdravu osobu ne možemo, na žalost, kontrolirati, pa očito distanca ostaje kao jedina brana u sprječavanju daljnjeg obolijevanja, u ovom slučaju redom mlađe populacije.

Trenutačno se, neslužbeno doznajemo, kao žarišta koronavirusa spominju dva makarska noćna kluba i jedan sinjski, koji su nakon obolijevanja svojih gostiju poslušali sve savjete epidemiologa pa novih zaraženih nema.
A hoće li ostati samo na ta tri "izvora" ili će se virus "proširiti" u neke druge centre noćne zabave - doznat ćemo uskoro.

25. travanj 2024 10:06