StoryEditorOCM
LifestyleNE MOŽEŠ OD TUGE...

‘Kažeš životu: P... ti materina! Ajde ti to prihvati i ostani normalan!‘: Ivica Tucak o tragičnom gubitku svoje kćeri

Piše Šibenski.hr
4. ožujka 2024. - 11:18

Ivica Tucak izbornik je hrvatske vaterpolske reprezentacije već 11 godina. Zadnji grandiozni uspjeh Barakuda, svjetsko zlato u Dohi, vratili su ga ponovno u fokus zanimanja javnosti. Gostovao je i Aleksandru Stankoviću u Nedjeljom u 2.

Životna priča ovog Šibenčanina je nevjerojatna, jer se morao nositi s najvećom tragedijom koja može zadesiti jednu osobu, gubitkom djeteta. 

Naime, njegova malena, tada troipolgodišnja kćer Tena, preminula je od ozljeda zadobivenih na terasi jednog šibenskog kafića, kad je na nju pao nelegalno postavljen automat s igračkama.

Za Večernji list je ispričao kako je to uopće preživio. 

"To znaju samo oni koji su to doživjeli. Ne postoji ništa što se može mjeriti s tim. Ostao sam bez oca i majke, ali to je nešto prirodno. Ubilo me kad su umrli, ali opet je prirodno. No kada ti netko oduzme dijete na jedan tragičan način, kad se ne stigneš pripremiti, kad nema bolesti ni hvatanja za zadnju slamku spasa, što je također svoja vrsta tragedije…

A nama se dogodilo da u jednom momentu imamo kćer, a u drugom momentu nje više nema. Pa kažeš životu: p... ti materina! Ajde ti to prihvati i ostani normalan.

image

Ivica Tucak sa suprugom na šibenskim Šansonama prije 10-ak godina

Nikša Stipaničev/Cropix

Dogodio se nakon te tragedije još niz gadarija s ljudima koji su u tom činu sudjelovali. Ne kažem da je bilo namjerno, ali sudjelovali su, krivi su za ubojstvo, postoje i sudske presude, a onda doživiš da taj čovjek za godinu dana šeta rivom uz svoje dijete. Ali moraš ići dalje, proći pokraj tog mjesta gdje je tvoje dijete stradalo kao da se nikad ništa nije dogodilo...", otvorio je srce Tucak.

image

Ivica Tucak kao trener Šibenčana 2007.

Nikša Stipaničev/Cropix

U velikoj tragediji, kaže, vaterpolo ga je spasio jer je provodio na bazenu po 10 sati dnevno. Ne samo to, zbog vlastitog gubitka ne može podnijeti nepravdu prema djeci. 

"Ne daj Bože da vidim neke roditelje kako viču ili tuku dijete, to ne mogu izdržati, ne mogu čuti dječji plač", rekao je. 

U razgovoru za Jutarnji na ovu temu rekao je: 

"Bila je najljepše i najdivnije, najpametnije dijete na svijetu. Samo oni koji su takvo što proživjeli, znaju o čemu pričam. Osjećao sam se kao da netko s mene kida živo meso. To je stanje takvog šoka u kojem čovjek ne razumije ništa, buđenja nakon toga su bolna, nešto su najbolnije što čovjek može doživjeti.

Prošlo je dosta vremena, ali dandanas to ne mogu u potpunosti osvijestiti, zašto se to moralo dogoditi?!".

image
Damir Krajač/Cropix
image
Ronald Goršić/Cropix
image

Zagreb, 150713. Otvoreno plivaliste na Savi. Trening vaterpolo reprezentacije Hrvatske u sklopu priprema za Svjetsko prvenstvo u Barceloni 2013. Na slici: Ivica Tucak izbornik. Foto: Damir Krajac/Hanza Media

Damir Krajac/Cropix/Cropix
26. travanj 2024 22:28