StoryEditorOCM
LifestylePUŠENJE JE LUKSUZ

Cigarete će poskupjeti, donosimo nekoliko savjeta kako ne bankrotirati, ali i jedno važno upozorenje: ovim 'rješenjem' riskirate dodatno izbijanje novca iz džepa!

26. listopada 2018. - 12:12

Već se neko vrijeme spominje drastično poskupljenje ionako skupih cigareta u prvim mjesecima 2019. godine. Iz Ministarstva financija smiruju javnost i navode da bi cijena mogla ići gore za dvije do tri kune, što je danas potvrdio i ministar financija Zdravko Marić.

Ministar Marić otkrio koliko će i kada poskupjeti cigarete

Donosimo nekoliko savjeta kako uštedjeti kada poskupe ionako skupe cigarete.

UŠTEDA BROJ 1 - Kupujte "refužo" duhan

Ako nikako ne možete prestati pušiti, a ne želite bankrotirati, možete kupovati "refužo" duhan i sami motati. Čak postoji i jeftini aparat kojim lako smotate duhan nakon što kupite iznimno jeftine prazne uloške s filterom za cigarete iz kućne radinosti.

- Čak 500 filtera s tubama u koje punim rezani duhan zapadaju oko 20 kuna. Postupak je sasvim jednostavan, nema tu nikakve mudrolije. Bio sam strastveni pušač, a sada kupujem refužo duhan i sebi i ženi na maloj napravi, koja zapada oko 20 kuna, smotam cigarete, stavimo u tabakeru i popušimo svatko samo po 5 - 6 cigareta dnevno.

Naime, prije sam pušio kutiju, tj. 20 cigareta, ali ovih domaćih cigareta od pravog duhana ne trebam puno jer su jače i zdravije, u njima nema aditiva ni ničega. A o uštedi da i ne govorim. Prije bismo žena i ja pušili dvije kutije cigareta, što bi nas danas zapadalo oko 1300 kuna, ali sada uzmemo 300 grama rezanog, dakle refužo duhana i to nama jako dugo traje. Znači, ja i žena umjesto 1300 kuna ovako potrošimo oko 200 kuna mjesečno, računajući i filtere i duhan - kaže nam jedan pušač.

UŠTEDA BROJ 1 - Zaputite se preko granice

Ako želite proći jeftinije, možete nabaviti duhan i u BiH.

- Jednom sam iz Bosne i Hercegovine nabavio duhan i platio pola kilograma oko 130 kuna i pušio sam dva mjeseca, a strastveni sam pušač. Da sam plaćao cigarete na hrvatskim kioscima, to bi me došlo oko 1500 kuna jer bih pušio kutiju do kutiju i pol. Sada kupujem u Hrvatskoj rezani duhan iz jedne naše tvornice duhana, pakiranje od 40 grama platim 45 kuna, no nekad kupujem i rezani duhan strane marke koji dođe 30 grama 30 kuna.

Dakle, sve skupa oko 120 kuna mjesečno, a 60 rizli me dođe 4 kune, pa računajte. U usporedbi s pakiranim cigaretama koje se prodaju na kioscima ušteda je zaista golema. Nema šanse da ću ikada više pušiti komercijalne cigarete. Ako me pitate za povećanje cijena, mogu samo konstatirati da će ljudi pušiti i snaći će se uvijek, ma koliko se podigla cijena. A šverc nikako nije interes državi, jer u blagajnu se neće slijevati porez... - kaže naš drugi sugovornik.

Ako želite kupovati standardne cigarete u BiH, onda ćete za najjeftiniju kutiju izdvojiti oko 4,30 konvertibilnih maraka ili oko 16 kuna. Dakle, ako je kutija cigareta kod nas 24 kune, onda na svakoj kutiji uštedite 8 kuna. Na jednoj šteki duhana ušteda je značajnih 160 kuna. No, ima jedna "caka". Prema navodima carinske uprave, jednoj osobi je preko granice dopušteno prenijeti smo 200 cigareta, dakle pola šteke duhana.

U BiH 40 grama premium rezanog duhana zapada oko 20 kuna. Što se tiče carine, u Hrvatsku iz te zemlje možete unijeti samo 250 grama duhana za pušenje po osobi. Dakle, četiri osobe u automobilu u Hrvatsku mogu unijeti kilogram duhana.

Ako zasadite duhan, riskirate kaznu od 500 tisuća kuna!

Budući da se duhan dobro prilagođava klimi i tlu u Dalmaciji, možda vam je palo na pamet da malo zasadite za osobne potrebe, potom ga osušite i na miru 'dimite'. E, to nije baš tako lako, naime, duhan jedino možete proizvoditi, otkupljivati, obrađivati i stavljati u promet prema odredbama strogog Zakona o duhanu. Država želi monopol na duhan jer ubire porez i tako, među ostalim izdvajanjima, hrani svu onu silu službenika i političara.

Evo što kaže Zakon:

- Fizička i pravna osoba može proizvoditi duhan u listu samo na temelju pisanog ugovora o proizvodnji duhana s pravnom osobom koja je registrirana za obradu duhana...

- Obrađivač duhana jest pravna osoba koja je registrirana za obavljanje djelatnosti obrade duhana, te upisana u Upisnik obrađivača duhana kod Ministarstva poljoprivrede i šumarstva...

- Sjeme duhana i duhanske presadnice mogu se prodavati, odnosno davati za sadnju samo proizvođačima duhana koji ispunjavaju uvjete za proizvodnju duhana propisane člankom ovoga Zakona, te znanstvenim ustanovama.

- Duhan ili rezani duhan proizveden ili stavljen u promet protivno odredbama ovoga Zakona oduzet će se.

- Novčanom kaznom u iznosu od 100.000,00 do 500.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj fizička ili pravna osoba ako proizvodi, nabavlja, drži, koristi ili obavlja promet duhana suprotno odredbama ovoga Zakona...

Koliko šteka u Ukrajini, toliko samo kutija u Australiji!

Najskuplje je pušiti cigarete u Australiji, gdje je kutija cigareta oko 126 kuna, a šteka (20 kutija) 2520 kuna! Cigarete su najjeftinije u Ukrajini, gdje kutija dođe šest kuna i 50 lipa, a šteka 130 kuna. Dakle, koliko šteka cigareta dođe u Ukrajini, toliko dođe jedna jedina kutija u Australiji.

Tko će popustiti, Kujundžić ili Marić?

Prijedlog nacrta Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju (ZOZO) zaokupio je javnost, posebno zbog toga što ministar Milan Kujundžić želi da se 'podeblja' prihod za zdravstvo, i to povećanjem trošarina na duhan, te tako i cijena cigareta za najmanje 50 posto. Ministar Zdravko Marić nije pak za drastično povećanje cijena, on bi cijenu cigarete navodno povećao za maksimalne tri kune jer smatra da bi drastično povećanje natjeralo ljude da prestanu kupovati cigarete kod nas, više bi se švercalo.

16. travanj 2024 22:13