StoryEditorOCM
LifestyleŠIBENSKA PROSLAVA OBITELJI PETROVIĆ

'Djevojka iz moga kraja' za mamu Biserku

Piše Ivo Mikuličin
12. srpnja 2019. - 17:52

Šibenske (i ne samo šibenske!) emocije tekle su u slapovima na prigodnom ručku ove srijede u restoranu "Barun". Na maloj fešti obitelji Petrović, koja je imala korijene u više datuma: šezdeseta obljetnica braka Jole i Biserke Petrović, šezdeseti rođendan njihova sina Ace, "enti" (damama se ne spominju godine!) rođendan mame Biserke… Petrovići su na ručak pozvali one Šibenčane uz koje su posebno vezani. I rodbinski, i emocionalno, i prijateljski. No, najviše se spominjao onaj kojega nema 26 godina, a čiji je prerani odlazak bio bolan za njegovu obitelj, rodni grad, Hrvatsku, pa i svijet. Nezaboravni Dražen Petrović ili, kako su mu Šibenčani oduvijek tepali, "naš mali".


Bilo je i drugih bolnih gubitaka u bližoj šibenskoj povijesti, ali dva su najteža. Dražen Petrović i Arsen Dedić. S tom konstatacijom složili su se svi nazočni. Od autora "Šibenske balade" Dušana Šarca do najboljeg Draženova prijatelja, svjetski priznatog Nevena Spahije. Od bivše košarkašice Gordane Rak do Josipa Milakovića, direktora Škole košarke "Dražen Petrović". Zato je sve njih još jednom dirnula pjesma "Život leti, kapetane", koju je izvela klapa "Brodarica".


– I nas je u Croatia Recordsu zatekla bolna Draženova smrt. Htjeli smo što prije lansirati pjesmu o Draženu, pa smo skladbu koju je Splićanin Teo Trumbić napisao za svoga brata prenamijenili u pjesmu za Dražena – objasnio je Dušan Šarac, bivši urednik Croatia Recordsa.

Nije se samo Šarac otvorio glede (ne)poznatih detalja o najvećem šibenskom sportašu svih vremena. Bez sustezanja je o svojem nikad prežaljenom sinu progovorila i majka Biserka.
– Možda su o mom Draženu najiskrenije pisali španjolski novinari. Oni su govorili kako je Dražen bio anđeo u privatnom životu, a ponekad vrag na parketu. Takav je bio već od prvih, šibenskih košarkaških dana. Bilo je trenutaka kad ga kao majka nisam mogla prepoznati na parketu – priznala je Biserka.


Aco Petrović na ručak je stigao iz Novalje, gdje se odmara s obitelji. On će vrlo brzo poletjeti za Brazil, a odatle s njihovom reprezentacijom na Svjetsko prvenstvo.
– Ne prođe dan u Brazilu da me netko ne pita za Dražena. Mali je izuzetak bio samo prošlog ljeta, kad su Brazilci odreda navijali za hrvatsku reprezentaciju u završnici Mundijala u Rusiji, pa su me prisilili i da budem nogometni komentator – otkrio nam je Aco.


U atmosferi natopljenoj emocijama nije mogao ostati suzdržan ni autor ovih redaka riječima:
– Šibenik je najstariji samorodni hrvatski grad na Jadranu. Poznati smo po toleranciji i ekumenizmu, te nemalom broju uspješnih pojedinaca. Obitelj Petrović simbol je jednog i drugog.
Kao rođendanski dar mami Biserki slijedila je i Arsenova pjesma "Djevojka iz moga kraja".

18. travanj 2024 14:56