StoryEditorOCM
GlazbaNije magla

Šibenski The Fogsellers sve važnije ime na regionalnoj glazbenoj sceni

24. siječnja 2019. - 20:30

Kad su članovi grupe "The Fogsellers" međusobno čestitali Novu godinu, vjerojatno su jedan drugome poželjeli da 2019. godina bude barem jednako dobra kao i prošla. U proteklih dvanaest mjeseci odradili su četrdesetak gaža, uz njihov neizostavan glazbeno-scenski projekt "Sono Koloro". Drugu godinu zaredom nominirani su za nagradu "Ambasador" u kategoriji najboljih elektroničkih bendova. A teško se oteti dojmu da je četveročlanom šibenskom glazbenom bendu cijena skočila poslije izdavanja debitantskog albumu pod nazivom "Smooth Simplicity". Nosač zvuka je objavljen krajem 2017. godine, ali je pravu promociju, zapravo, imao lani, kada su ga nahvalili glazbeni kritičari.


– Pet smo godina svirali bez ikakvih zapisa u vidu albuma. A onda smo odlučili otići u "minus" i konačno nešto snimili – uz prepoznatljiv smiješak nam govori glavni čovjek "Fogsellersa" Mirko Rak.
– Nama, međutim, album više služi kao vizit-karta. On je naša legitimacija. Pa, ako vam se sviđa, sviđa vam se – nastavlja Rak.
Na prvi album šibenskog electro-fusion benda ušlo je sedam numera, koje, iznenađujuće, s obzirom na žanr, nisu pretjerano duge. Svaka je u okviru četiri-pet minuta.


– Željeli smo da to budu ambijentalne skladbe, a poseban smo naglasak stavili na boju zvuka. Zanimljivost je da su dvije stvari s ovog albuma nastale na koncertima, u trenutku kad nas je publika pozivala na bis. Mi nismo znali što bismo im odsvirali i jednostavno smo izmislili nešto novo. U trenucima inspiracije i improvizacije. S obzirom na to da smo mi prodavači magle, na CD smo ubacili još jednu stvar, koja nije zapisana na omotu! Da razbudi slušatelja ako je zaspao nakon prvih sedam skladbi u "chillout" tempu – poluozbiljno će Mirko.


"The Fogsellerse", vjerojatno i zbog prvog albuma, sve češće nazivaju "novim, ozbiljnim imenom na regionalnoj sceni". Prvo ime benda smatra da je jedan od razloga rasta njihove popularnosti to što se znaju prilagoditi na ambijent, u kojemu nastupaju.
– Nastupali smo i u techno i u jazz klubovima. Nama je sasvim svejedno kakav je ambijent. Uigrani smo i puno improviziramo, igramo se tijekom nastupa. A to, valjda, ljudi osjete – tvrdi Rak.


Prošle godine su u četrdeset nastupa "ugurali" i one inozemne. Svirali su po klubovima u Srbiji i Sloveniji. Kad već u svome dvorištu nisu dobili potvrdu da vrijede, ona je stigla na drugim adresama.
– U Šibeniku godišnje odradimo dva nastupa, ne računajući performans "Sono Koloro" u kazalištu. Ne znam zašto, ali u Šibeniku nam je uvijek najteže svirati. Našoj publici treba puno da se raspištolji. Zato, više volimo gostujuće terene. Bili smo u Beogradu, Novom Sadu, Sloveniji, Zagrebu. Trenutačno pregovaramo s Nijemcima. No, ne isplati nam se ići radi jedne svirke. Bilo bi dobro napraviti mini-turneju – najavljuje Mirko Rak.


Prošloga su se ljeta predstavili i Splićanima u njihovu Đardinu. U šibenskom se, pak, ove zime nisu pojavili, a dojam je da bi se njihova glazba lako uklopila u program Adventure.
– Pitate me zašto nas nisu zvali? Ne znam, možda su mislili da smo zauzeti – reagirao je Mirko bez "zle krvi".
Jedan od rijetkih šibenskih autorskih sastava novu će godinu otvoriti nastupom u Puli (25. siječnja), a onda slijedi stanka. "Fogsellersi" ponovno sele u studio.
– U ožujku ćemo u Mostar. Nove materijale ćemo snimati u Music centru Pavarotti. Radi se o jednom od jačih glazbenih studija na ovim prostorima, koji su poslije rata financirali i Bono Vox i Luciano Pavarotti. Moj je plan da snimimo četiri skladbe. One bi trebale zvučati malo, da tako kažem, kompleksnije nego na prošlom albumu. U svakom slučaju će trajati duže. A poslije ćemo dati priliku DJ-evima da od njih rade remikseve. Da ploča posluži i njima, i slušateljima – otkrio je Mirko Rak.
Njihove će stvari ovoga puta završiti na vinilu.


– Ako radiš svoj posao kako treba, alat nije bitan. Važna je samo reakcija publike – jasan je Mirko.
"Fogsellersi" priznaju da je teško ili gotovo nemoguće atmosferu s nastupa uživo prenijeti u studio, no (još) ne razmišljaju o tome da live nastup stave na CD.
– Zasad se zadovoljavamo snimkama naših nastupa u Šibenskom kazalištu i splitskoj "Kocki" u sklopu programa "Sono Koloro". Ako budemo snimali live album, volio bih da izgledamo kao mali orkestar, a ne kao bend – priznaje Rak s kojim u "Fogsellersima" sviraju Saša Đurica i Ivan Ković, a u posljednje vrijeme i prof. Ivo Jerkunica.

05. svibanj 2024 05:55