StoryEditorOCM
GlazbaCjelodnevni program

Od jutra do mraka ‘prašit‘ će se za Svjetski dan glazbe u Šibeniku, donosimo sve detalje

Piše Šibenski.hr
20. lipnja 2024. - 14:27

Hrvatska glazbena unija Podružnica Šibenik najavljuje proslavu Svjetskog dana glazbe u Krešimirovom gradu u petak 21. lipnja od jutarnjih sati pa do mraka. U Šibeniku ove godine bogat glazbeni program počinje u 11 sati ispred Muzeja grada Šibenika gdje će nastupiti klape, nastavlja se u 20 sati ispred kluba Azimut gdje sviraju G&B Team Building duo, Ivana Prgin Combo Jazz te mladi bendovi Aracataka i Freston.

„Slavimo glazbu jer glazba je život i čista ljubav“, poručuju iz Hrvatske glazbene unije Podružnica Šibenik dok najavljuju obilježavanje ovogodišnjeg Svjetskog dana glazbe sa više od 300 glazbenika po cijeloj Hrvatskoj.

Hrvatska glazbena unija i ove godine organizira proslavu Svjetskog dana glazbe. Preko 300 glazbenika nastupit će u petak, 21. lipnja, na atraktivnim lokacijama u gradovima diljem Hrvatske, kako bi svoje muziciranje i glazbu poklonili namjernicima, slučajnim prolaznicima i turistima.

Bogati program za ovogodišnji Svjetski dan glazbe, održat će se u centru Zagreba, Osijeka, Pule, Šibenika, Splita, Solina, Đakova, Rijeke, Zadra, ali i brojnih manjih mjesta i gradova poput Oroslavja, Klane, Krka, Malinske, Grižnana, kao i na samoj Učki.

Svjetski dan glazbe međunarodna je manifestacija kojom se slavi glazba. Obilježava se prvog dana ljeta u vrijeme najdužeg i dana i najkraće noći.

Proslava Svjetskog dana glazbe uvela je Hrvatsku u svjetski lanac države koje na sličan način sviraju, pjevaju, slušaju i žive glazbu te je i u nas postala tradicionalna cjelodnevna manifestacija koja naglašava važnost u svakodnevnom životu. Ideja obilježavanja važnosti glazbe je krenula 1976. godine u Francuskoj, gdje je američki glazbenik Joel Cohen, radijski DJ, predložio cjelodnevno uživanje u glazbi tijekom prvog dana solsticija. Pet godina kasnije, tadašnji je francuski ministar kulture Jack Lang, prihvatio inicijativu te je uzdignuo na nacionalnu razinu. Prva takva proslava pod nazivom Fête de la Musique (Festival glazbe) je održana 21. lipnja 1982. u Parizu. Do danas se preko 110 zemalja na svim kontinentima s gotovo 500 gradova pridružilo obilježavanju Svjetskog dana glazbe.

20. lipanj 2024 14:27