StoryEditorOCM
Glazbasvestrani glazbenik

Srest ćemo se opet na našim skalinama poručuje svome Jurici neutješna Matija Vujica u objavi na fejsu...

Piše Scena SD
28. prosinca 2023. - 20:05

- Ljubavi mog života, srest ćemo se opet na našim skalinima. Ti ćeš ih izgraditi za mene i čekati me s nekom novom pjesmom, posvećenom nekom novom životu, našoj ljubavi, vjernosti i odanosti. Ti čista dušo, odmaraj i skladaj i pazi na sebe i pazi na mene jer bez tebe sam izgubljena - ovim se riječima od voljenog Jurice Popovića na društvenim mrežama oprostila njegova partnerica Matija Vuica.

Glazbena scena u šoku je zbog odlaska glazbenika koji je preminuo u 65. godini. Bio je član Trotakt projekta i grupe Gracia, koja je devedesetih iznjedrila hitove ‘Linđo’, ‘Rolana’ i ‘Zaplešimo’

Malo tko zna da je Popović bio nagluh što je i sam priznao prije tri godine u intervjuu za Story kad je odgovorio na pitanje povodom pokretanja samostalne karijere 2015. godine nakon što je izdao instrumentalni album ‘Lunar’.

- Za mnoge je to kasno doba za kretanje na neki novi put, a ja sam ga prihvatio kao vježbu za svoj životni razvoj i pokušaj prenošenja svojih vibracija na druge. Najveća je prepreka bila moja velika nagluhost, a istodobno i najveći izazov. Upornim radom koristeći razne tehnike, koje sam i osobno usavršavao, uspio sam postići rezultat koji je ponajprije mene zadovoljio, a to mi je tada bilo najvažnije - priznao je preminuli glazbenik.

image

Jurica Popović
 

Marko Todorov/Cropix

Početkom devedesetih imao je financijske gubitke s bendom, a zahvaljujući jednoj pjesmi riješio je financijske probleme. Hit koji već 30 godina zabavlja narod i izuva ga iz cipela. Hit koji se prodao u 15.000 kaseta, a čiji izvođači od njih nisu ništa zaradili zbog crne prodaje kaseta u to vrijeme.

- Moj je dragi najbolji, njega svaka cura voli jer on pleše linđo - stihovi su Gracijina hita ‘Linđo‘ koji je nastao 1994. godine, a kojeg je napisao Popović.

Ovaj je hit nastao iz potrebe nakon što su se vratili iz rata. Popović je bio na fronti kao dragovoljac na minobacaču, a njegova partnerica Matija Vuica bila je urednica ratnog radija u Metkoviću.

- Nikada nisam htio odustati od glazbe, pa ni kada je bilo najteže, a to je bilo po povratku iz rata u Zagreb. Veliki su se dugovi stvorili, prihoda niotkuda, živjelo se od danas do sutra. Znao sam da moram smisliti nešto kako bismo opstali u glazbi, ali i zaradili. Nasreću, 1993. nastala je ideja o stvaranju etno plesne pjesme, a prvo što mi je palo na pamet bio je ‘Linđo’. Ovim se putem duboko zahvaljujem tom narodnom blagu jer nas je spasilo od neimaštine - prisjetio se jednom prilikom Popović.

U razgovoru za In Magazin prije godinu dana govorio je o traumama koje nosi iz Domovinskog rata.

- Posljedice su ostale. Recimo petarde koje ne mogu podnijeti jer me strašno prepadnu...

Mnogi ga pamte i po tome što je s glazbenim zvijezdama igrao za reprezentaciju Humane zvijezde Hrvatske.

- Igrao je u obrani, bio je izvrstan nogometaš, super glazbenik i jako drag i dobar čovjek - prisjetio se Silvestar Šomi Dragoje iz ‘Neki to vole vruće‘, a s njima je igrao i Tony Cetinski.

- Mi smo taj nogomet trenirali kao da se spremamo za Europsko prvenstvo, Jure je bio onaj glas razuma koji je uvijek govorio da malo ‘stanemo na loptu‘, da se ne ubijemo i ne povrijedimo na tim treninzima. Užasno mi je žao što nas je napustio. Iskrena sućut Matiji - kazao je Cetinski.

Njegova i Matijina ljubavna priča počela je prije više od četiri desetljeća u rodnom im Metkoviću.

image

Matija Vuica i Jurica Popović

Tonci Plazibat/Cropix

- Nikad nisam pomislila da bih možda mogla biti s nekim drugim. Jer Jure mi po svemu odgovara: intelektu, afinitetima prema glazbi, umjetnosti i modi, a imamo i iste životne stavove. On je stvarao glazbu, a ja modu na krilima te glazbe. Tako je i danas, kad su njegovi instrumentali zvučna kulisa mojih revija. Naravno, ima i stvari u kojima se razlikujemo. Primjerice, ja sam impulzivna, reagiram na prvu, znam biti rastresena, dok je Jure smiren - ispričala je jednom Matija za Gloriju.

- On je za mene poput lijeka, uz njega sam pronašla način kako se malo stišati, obuzdati. Brak nas kao institucija nikad nije privlačio, a s druge strane, oduvijek smo zajedno. Živimo uz divnu toleranciju, slobodu i uzajamno poštovanje. Potpuno smo usredotočeni jedno na drugo, i to nas razlikuje od ljudi koji imaju djecu, koji su, sasvim razumljivo, usredotočeni na njih. Mi nismo imali sreću postati roditelji, ali vjerujem da je naša međusobna posvećenost jedan od razloga dugo vječnosti naše veze - rekla je Matija koja se svome Juri prepustila čak i kad je bila riječ o liječenju.

Naime, Jure je godinama proučavao alternativnu medicinu.

- Liječio mi je koljeno i ruku kad sam se polomila na skijanju i za dva i pol mjeseca, bez operacije, stajala sam na štiklama. Jednako tako već godinama radimo na svom imunitetu - crni kim, oljuštena opna jezgre marelice, omega masne kiseline, sok od đumbira, razni minerali i suplementi… Sve je to u ladicama i na policama nadohvat ruke i cijeli dan ih lagano pijuckam - kazala je Vuica.

image

Matija Vuica i Jurica Popović

Biljana Gaurina/Cropix

U već spomenutom intervjuu za Story o alternativnoj medicini je pričao i Jurica.

- To je zona u kojoj me mogu prozvati pa se javno uglavnom izbjegavam doticati te teme. Neka opća mjesta mogu spomenuti, iako je to mnogo veći mozaik sastavljen od puno važnih elemenata. Naše su misli najveći generator naših problema, samo što one ne djeluju uvijek odmah pa i ne znamo da su one uzrok nečega što se tek sada dogodilo. Strahovi i stresovi nadovezuju se na loše misli. Na kraju sve se reflektira na tijelo. Često tek tada krećemo u akciju, i to obrnutim putem, počevši od tijela. Nije to loše samo po sebi, ali ne rješava pravi uzrok. O tome možemo razgovarati jednom na nekom okruglom stolu. Sada sam ovdje zbog novog albuma - istaknuo je Jurica.

image

Matija Vuica i Jurica Popović

Nera Simic/Cropix

Njegova posljednja objava na društvenoj mreži Instagram slama srca, podijelio ju je 8. prosinca, a objavio je isječak iz jednog o svojih glazbenih spotova. 

- Ne žalim više ni zbog čega, prešao sam davno preko svega...

05. svibanj 2024 19:08