StoryEditorOCM
GlazbaPriznanje Šibeniku

Festival Ship otvara Chui; a do nedjelje na četiri lokacije i šest pozornica nastupit će stotinjak izvođača i profesionalaca sa svjetske glazbene scene

Piše Marija Lončar
13. rujna 2023. - 14:24

Šibenik će od 14. do 17. rujna ugostiti stotinjak glazbenika i profesionalaca iz glazbene industrije iz petnaestak zemalja svijeta. Svi oni nastupit će na Ship Showcase Festivalu koji se prvi put održava u Hrvatskoj, a organizira ga hrvatski Ured za izvoz glazbe osnovan prije godinu dana. Šibenik je kao mjesto održavanja festivala izabran zahvaljujući razvijenoj infrastrukturi u kulturi, istaknuo je predsjednik Ureda za izvoz glazbe Dražen Baljak, hrvatskoj javnosti inače poznat kao član grupe Let 3. Baljak je u Šibeniku, zajedno s izvršnim producentom festivala Mirkom Burazerom i izvršnim direktorom Davorom Drezgom te predstavnicima Grada Šibenika i Tvrđave kulture kao pokroviteljima i suorganizatorima, predstavio festival na konferenciji za novinare održanoj na pozornici ispred kluba Azimut.

image

 


Na fotografiji: predjednik ureda We move music Drazen Baljak.

 

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

-Što je Ship Festival? To je glazbena konferencija sa 65 govornika iz 16 zemalja svijeta koji će u Šibeniku tijekom četiri dana govoriti o brojnim temama i aktualnim problemima u glazbenoj industriji od digitalne distribucije do nekih novih tendencija u toj industriji. Te će se konferenciji održavati u Kući umjetnosti Arsen i na green stageu kluba Azimut. Drugi dio našeg festivala je showcase. Naime, showcase podrazumijeva da se na festivalu predstavljaju izvođači za koje se pretpostavlja da bi u nekom skorom razdoblju mogli biti velike, globalne zvijezde. To je pincip koji postoji svugdje u Europi, a mi kao Ured za izvoz glazbe imamo i dužnost organizirati ga i to smo odlučili napraviti već u prvoj godini postojanja – kazao je Baljak.

Dodao je kako je za sudjelovanje na Ship Festivalu stiglo 800 prijava, no izabrana su samo 42 izvođača iz 15 zemalja. Najveći dio, čak polovica njih dolazi iz Hrvatske koji tako imaju priliku predstaviti se glazbenoj industriji.

image

 

 

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Festival u četvrtak u 18 sati u Kući umjetnosti "Arsen" otvara grupa Chui sa svojom Simfonijom velegrada, a na otvorenju se očekuje i dolazak ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek koja je ovog proljeća upravo s Uredom za izvoz glazbe potpisala ugovor o financiranju turneja i nastupa hrvatskih izvođača na međunarodnim glazbenim sajmovima.

Festivalska događa nakon tog koncerta sele se na Tvrđavu sv. Mihovila, a uz tu utvrdu i već spomenutog Arsena, odnosno Azimut, četvrta lokacija na kojoj će Ship donijeti svoj festivalski šušur bit će Tunel u Mandalini.

image

 


Na fotografiji: izvršni dirkektor Davor Drezga

 

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

-Šibenik je posljednjih deset godina napravio stvari koje nitko nije. Ship se tako održava na četiri lokacije i na šest pozornica: po dvije na Tvrđavi sv. Mihovila i Azimutu gdje smo ispred i u samom klubu, zatim u Kući "Arsen" i u Tunelu. U znak zahvalnosti Šibeniku koji nas je ugostio, Tvrđavi kulture i Gradu Šibeniku, odlučili smo da svi koncerti u petak i subotu ispred Azimuta budu besplatni – kazao je izvršni direktor Ship Festivala Davor Drezga.

Napominjući kako koncert s toliko puno izvođača i sudionika iz glazbene industrije, prije desetak godina u Šibeniku ne bi bio moguć, voditeljica programske produkcije šibenske Tvrđave kulture Morana Periša istaknula je kako je za hrvatsku glazbu i izvođače važno osnivanje Ureda za izvoz glazbe.

image


Na fotografiji: Morana Perisa, Tvrdjava kulture.
 

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

-Meni još nevjerojatno zvuči da će se u Šibenik sliti toliko glazbenih profesionalaca, bendova... cijeli jedan trust talenta, znanja i iskustava. Svi znamo koliko je truda i napora uloženo da Šibenik dobije ovu kulturnu infrastrukturu s kojom sada može raspolagati i koja je sada svima na korist. Želim da vam Šibenik bude luka još dugo godina i mirno more – poželjela je Periša organizatorima Shipa. Njezino zadovoljstvo zbog četverodnevnog glazbenog festivala i mišljenja organizatora da se festival mogao održati jedino u Šibeniku, podijelio je i zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta.

image


Na fotografiji: Danijel Mileta, zamjenik gradonacelnika.
 

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image

 


Na fotografiji: izvršni producent Ship Festivala Mirko Burazer

 

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
28. travanj 2024 08:27