StoryEditorOCM
OstaloDa se ne zaboravi

Zlatnom izborniku Tucku braniteljsko priznanje, i sam je s puškom u ruci ustao u obranu domovine i štitio svoj Šibenik

Piše Šibenski.hr
4. travnja 2024. - 17:11

Ivica Tucak, izbornik svjetskih prvaka i europskih doprvaka, ima dosad kolekciju od ukupno 16 medalja, odličja. Od olimpijskog srebra, do zasad posljednjeg zlata iz Dohe. No, u četvrtak je u Zagrebu dobio posebno priznanje od osobitog značenja – "Veliku zlatnu plaketu – Da se ne zaboravi” od Udruge hrvatskih branitelja 91, piše HVS.

– Velika mi je čast ovime iskazana i to od branitelja čiji sam i osobno dio te populacije – u prvoj je rečenici zahvale naglasio izbornik Ivica Tucak neposredno nakon što je primio nagradu iz ruku predsjednike spomenute udruge, inače novinara, Mladena Pavkovića.

Važan i dojam izvan terena

Svečanost uručenja plakete upriličena je u Domu Specijalne policije RH u središtu Zagrebu, a nazočili su Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta; Dinko Tandara, izaslanik dopredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda; Damir Dekanić, župan vukovarsko-srijemski; Marko Jelić, župan šibensko-kninski; Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora; Siniša Krajač, glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora; Perica Bukić, izvršni dopredsjednik i direktor Hrvatskog vaterpolskog saveza kao i Ivan Milaković, glavni tajnik HVS-a; te Robert Puja, predsjednik Udruge veterana proslavljene 7. Gardijske brigade HV Pume; Josip Slaćanin, predsjednik Udruge Specijalne policije Republike Hrvatske.

Gosti su bili i Marijan Kustić, predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza;  Zlatko Dalić, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije, Biserka Petrović, majka nikad prežaljenog velikana Dražena i mnogi drugi.

image

Ivica Tucak dobio je braniteljsko priznanje

HVS

– Jednako važno kao i sportski rezultati i uspjesi koje postižemo, važan je i dojam koji ostavljamo izvan terena, a na što uvijek upozoravam i vodim brigu vodeći reprezentaciju. Stoga što mi ne predstavljamo Hrvatsku samo kroz rezultat, već i uzornim ponašanjem.

Sa sportskog stajališta, učinit ću sve da se već ovog ljeta iznova veselimo uz vaterpolo. Hrvatski vaterpolo će na najbolji način nastaviti i dalje promovirati našu lijepu državu – spomenuo je izbornik Ivica Tucak koji je inače početkom Domovinskog rata odnosno velikosrpske agresije na našu državu, i sam s puškom u ruci, kao hrvatski branitelj štitio svoj grad Šibenik, ustao u obranu domovine.

– Ja bih zahvalio prvo vama, hrvatskim braniteljima. I da se to ne zaboravi – prvo je što je naglasio u prigodnom govoru, Perica Bukić nastavivši:

– Vi ste ’90-tih godina bili zapravo naša najveća hrvatska reprezentacija, mi sportaši smo to učinili i nastavljamo na svoj način. Ponosni smo što imamo ljude koji su živjeli to vrijeme. Što se Ivice tiče, kratko smo bili suigrači. U mojoj posljednjoj sezoni u Solarisu, on je tek ušao u momčad, imao je 17 godina, ali Tucak trener je nadmašio Tucka igrača. Ono što dodatno on ima su ogromna strast i ljubav prema vaterpolu, Hrvatskoj, domovini. A naš je cilj bio uvijek isti, biti najbolji.

Ministrica Brnjac je spomenula:

– Ivica sa svojim igračima svira najljepše note. Jednako tako, hvala mu, kao i svim braniteljima na borbi i pobjedi zbog koje danas živimo u slobodnoj domovini.

Sportski silna zemlja

Zlatko Mateša, predsjednik HOO-a je naglasio:

– Ovo je veliko priznanje jer dolazi od ljudi koji su se borili za ovu zemlju. To ima osobito značenje i za naše mlade.

Robert Puja ispred legendarnih varaždinskih Puma, brigade koja je zajedno s Paucima iz 4. brigade oslobodila kraljevski grad Knin, efektno je poručio:

– Bez vas, vrhunskih trenera u sportu, kakvi su Tucak i Dalić, Hrvatska bi bila samo jedna prekrasna zemlja, ali s vama smo i sportski silni.

Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja 91 je prilikom uručenja plakete izborniku Tucku izrekao:

– Hvala vam što s našim vaterpolistima prenosite slavu našem domovine diljem svijeta.

Riječ je inače o rijetkom i osobitom priznanju koje su dosad dobili primjerice, Ratna bolnica Vukovar; njezini legendarni liječnici, dr. Vesna Bosanac i dr. Juraj Njavro, zatim Matica Hrvatska, ali i nogometni izbornik Zlatko Dalić, glumica Anja Šovagović-Despot itd, piše HVS.

05. travanj 2024 01:45