StoryEditorOCM
OstaloNEMA VEĆEG PRIZNANJA

Nikad veće zajedništvo hrvatskih trenera: ‘Tucku dignite spomenik!; Ja sam grintalo, ali ovo je epohalni uspjeh‘

Piše Zdravko Reić/JL
19. veljače 2024. - 18:53

Splitski ljubitelji vaterpola, sporta uopće, razdragani su novim trijumfom naše vaterpolske reprezentacije u Dohi, posebno su oduševljeni vaterpolski veterani, koji u prvi plan uzdižu zasluge izbornika Ivice Tucka, kao stratega, osnovnog autora moćnog kolektiva, "par excellence" stručnjaka, primjernog, uzoritog lidera.

Samo ponos

Neven Kovačević, vaterpolski stručnjak imao je samo riječi hvale:

- To je jednostavno fantastično, učinili su nas još jednom ponosnima i to ne samo zbog dvije osvojene medalje - srebra i zlata na europskom i svjetskom prvenstvu, već u odnosu na način kako su igrali, izgarali, borili se i trijumfirali. Najvažniji u tom kolopletu silnih uspjeha naših vaterpolista svakako je izbornik Ivica Tucak, on je definitivno stručnjak koji je zaslužio počasno mjesto u povijesti vaterpola, pa i sporta uopće.

Dragan Matutinović, legendarni trener dodao je svoju kratku opservaciju:

- Mene pojedinci doživljavaju kao vječnog grintala, a u stvari ja sam čovjek koji izravno, bez uvijanja dajem meritorne ocjene kada je vaterpolo u pitanju. U ovom slučaju sve zasluge pripadaju treneru, Tucak je stvorio momčad i odveo je do pobjedonosnih postolja. Jer imali smo mi i boljih sastava, s jačim igračima, ali ovo je epohalni uspjeh, Tucak je tvorac pobjedničke momčadi. Svaka mu čast.

Tucku dići spomenik

Deni Lušić, osvajač dvije zlatne olimpijske medalje, nije bilo daleko od istog razmišljanja:

- Odmah ću kazati da je izbornik Tucak zaista zaslužio sva priznanja, bez pretjeravanja poslije Ratka Rudića i njemu bi trebalo dignuti spomenik na račun serije uspjeha, od trenutka kada je poslije olimpijskih igara u Londonu preuzeo izborničku ulogu. Posebno je ova titula svjetskih prvaka dokaz njegovih sposobnosti, jer ne samo što je komponirao momčad na diku našeg vaterpola, nego i zato, jer je znalački ustrojio svoj stožer. Svi su pomogli u okviru svojih nadležnosti, na primjer Renco Posinković kao trener vratara, Pero Kuterovac na račun fizičke pripreme da ne nabrajam sve druge.

Rino Kreković, jedan od značajnih vaterpolista Mornara također je pohvalio izbornika Ivicu Tucka i njegove igrače:

- U ovim posljednjim uspjesima došla je do izražaja snaga kolektiva, doslovno ona sintagma "jedan za sve, svi za jednoga". A taj duh, taj sklad i povjerenje svakog pojedinca u kolektiv, stvorio je izbornik Tucak, koji je na izvanredan način ukomponirao momčad predvođenu čudesnim vratarom Markom Bijačem.

Adrian Ježina, vaterpolist slavne generacije Jadrana (dva puta prvaci Europe) dodao je sljedeće:

- Predivna sportska priča, to kako su naši vaterpolisti pod vodstvom Ivice Tucaka osvojili medalje najprije na europskom, pa svjetskom prvenstvu. Posebna je činjenica, po mojem mišljenju, vlada jedinstveni momčadski duh, što je rezultat poznavanja, uigranosti, homogenosti igrača Juga i Jadrana.

27. travanj 2024 18:34