StoryEditorOCM
Nogomethalo, nikozija!

Schildenfeld se vratio na Cipar nakon odlične sezone u Šibeniku: ‘Dolje je strašno vruće. Kiša je zadnji put pala prije godinu dana!‘

Piše Davorin Olivari/SN
19. srpnja 2021. - 18:02

Kao što znate, Gordon Schildenfeld (36) se vratio na Cipar nakon odlične sezone u Šibenku, odjenuo je dres Arisa iz Limassola, drugog grada po veličini na Cipru. Baš smo ga uhvatili na kratkim pripremama njegovog kluba u Poljskoj...

- Pobjegli smo od velikih vrućina s Cipra, otišli smo do Poljske. Na Cipru je za poludjeti od ogromnih temperatura - kazao nam je Šifo.

- U ovom trenutku na Cipru slobodno možeš skuhati ručak na haubi od automobila. Baciš jaja na haubu i za sekundu su gotova, ha, ha, ha... Strašno je vruće, pa zato smo mi i otišli u Poljsku, nije bilo za izdržati, užasno teško je trenirati.

Dinamo, jedan od bivših Schildenfeldovih klubova,  igra uzvrat kvalifikacija za Ligu prvaka protiv tamošnje Omonije u 17 sati po tamošnjem vremenu.

- U koliko? U 17 sati? Ma daj me nemoj... Ha, ha, ha, ha, ha... Jel’ moguće? Ajme majko. Znači, tako su oni namjestili Dinamu? Da, UEFA ne može birati vrijeme odigravanja u ovoj fazi, pa domaćini biraju. Naravno da je Omonia namjerno izabrala ovo vrijeme utakmice kad u Nikoziji gore nebo i zemlja. Oni vjerojatno treniraju u te sate, bit će oni spremni. Dinamo će s vrućinom imati ogromne probleme.

Pa znate li kakva će u to vrijeme tamo vladati vrućina? Za umrijeti. Ali ne radi se tu samo o temperaturi koja će prelaziti 40 stupnjeva Celzija. Nego je veći problem vlaga. Mi nemamo takvu vlagu u Hrvatskoj. Zato je jako teško disati. Ne trebaš se uopće zagrijavati prije utakmice, ne trebaš niti potrčati, čim izađeš iz svlačionice, već si znojan, curi znoj s čela.

Ja uopće ne izlazim iz kuće od 11 sati prijepodne do 18 sati poslijepodne. Jer kad sam nekoliko puta izašao, umro sam od vrućine. Bio sam nakon nekoliko minuta mokar kao da sam se okupao. Ma ne smiješ ostaviti automobil na suncu, otopi ti se ona guma oko vrata. Ludost, baš ludost. Kiša je zadnji put pala prije godinu dana. A u Nikoziji je najgore jer se nalazi u udolini, kao u Hrvatskoj Knin. Kad je recimo kod nas u Limassolu 36 stupnjeva Celzija, u Nikoziji je preko 40. Bez vjetra... To ubija.

Onda je sa smijehom ispričao jednu priču...

- Kad sam prvi put došao na Cipar, kad sam se spustio niz stepenice zrakoplova, zapuhnuo me tako vruć zrak, da sam se odmah htio popeti natrag tim istim stepenicama i vratiti natrag, ha, ha, ha...

A kakva je ta Omonia? Može li ozbiljno priprijetiti Dinamu?

- Dobra je Omonia, dobra... Sasvim pristojna, jako dobro organizirana. Znate kakav nogomet igraju? Recimo, tipa Rijeka kad ju je trenirao Matjaž Kek. Otraga su iznimno dobro organizirani, disciplinirani, a onda po oduzetoj lopti kreću u kontre i polukontre. Prema naprijed imaju dovoljno kvalitetne igrače koji mogu završavati akcije i postići pogodak. Radi se zapravo o dobrim individualcima koji svakome mogu stvarati probleme.

19. travanj 2024 06:49