StoryEditorOCM
Nogometpudarov poučak

Prekinuo je svoju vladavinu na Šubićevcu na poziv s Poljuda, nije završilo dobro. Valjda će Carević biti mudriji!

Piše Ivo Mikuličin
12. lipnja 2024. - 14:37

Minulih je dana na šibenskim usporednicama viđen Ivan Pudar, Hajdukov veteran i bivši trener nogometaša Šibenika. Više nego uspješna bila je njegova "vladavina" na Šubićevcu, zaslađena povratkom u Prvu ligu, te izuzetno vrijednim prvoligaškim "skalpom". Nezaboravne jeseni, točnije 4. studenoga 2006. godine ‘Narančasti‘ su pod Pudarovom dirigentskom palicom, te pogocima Marka Kartela i Ante Rukavine na Šubićevcu nadigrali (2:1)izuzetno jaki Dinamo, predvođen Lukom Modrićem i Eduardom da Silvom, o čemu su vjerno svjedočile i televizijske kamere.

Varate se, međutim, ako mislite da je Pudar blizu povratka na šibensku nogometnu adresu. On je sa starim Funcutima u "kafiću Pele" na Jadriji samo prebirao po lijepim šibenskim uspomenama, te se jamačno sjetio svoje promašene odluke da usred sezone 2006/2007 napusti Šubićevac i preuzme kormilo Hajduka.

image

 Ivan Pudar

Duje Klarić/Cropix

- Ne dobije se svaki dan ponuda da vodite Hajduk – pravdao je onomad Pudar svoj potez da se (kao trener) vrati u Poljud, ne mareći za dobronamjerne šibenske savjete kako ne treba žuriti s povratkom u Split. Poput mudre izjave pokojnog, legendarnog predsjednika Šibenika Marka Slavice, koji je u razgovoru s Pudarom posegao za jednim od svojih "postulata" (op.p. tako su Markovi prijatelji nazivali njegove mudre misli) u stilu "Isti treneri u različitim sredinama ne postižu iste rezultate". Slavica je, na Pudarovu žalost, bio zloguk prorok, jer se nadareni stručnjak kratko zadržao na vrućoj Hajdukovoj klupi. Zato smo, što kriti, "slučaj Pudar" kao svojevrsnu pouku podastrli Mariju Careviću, koji je još vruć od slavlja dan ranije na pitanje ostaje li na Šubićevcu odgovorio "Vidjet ćemo!"

U privatnoj ćakuli Carević je (op.p. oprosti nam Mario na indiskreciji), pričao je drugu priču. Točnije, vjerojatno zadovoljan odrađenim u tek završenoj sezoni, kazao je "Ostajem, ali moram definirati neke pojedinosti". O kakvim se pojedinostima radi nije teško pogoditi. Riječ je o financijskim i obiteljskim detaljima (op.p. Carevićeva supruga je s djecom na stalnoj adresi u Zagrebu). Nadarenom stručnjaku Šubićevac, nema sumnje, može biti odskočna daska u karijeri, ali ne treba žuriti s odlaskom. Bolje da ga traže nego da se bilo kome nudi! Njegov šibenski uspjeh, jasan trenerski rukopis i toliko potrebna kontrolirana diplomacija su mu dovoljna preporuka za buduće nogometne destinacije.

Pusti šibenski snovi

Ako nema dvojbe da Mario ostaje, onda će idući dani potvrditi je li dolazak Marija Brkljače, nekadašnjeg igrača Zagreba(i Hajduka) na funkciju sportskog direktora samo medijska ćakula ili bliska stvarnost!? Stvarnost, koja bi Hrvoja Kulušića potisnula na neko mirnije mjesto u klupskom menadžmentu. Carević bi se jamačno radovao kad bi se na Šubićevac vratio netko od "izgubljenih sinova". I danas, kad se čini da su šibenski nogometni inkubatori posljednjih godina malo zatajili u proizvodnji, šibenski nogomet ima solidnu momčad "u dijaspori". Ako bismo koristili Carevićev sustav 3-4-3, onda bi momčad od izgubljenih šibenskih sinova izgledala ovako: Rogić(Josipović), Damjanić, Čaleta Car, Grdić – Rak, Bulat, Ademi, Letaj – A.Jakoliš, Petković, M. Jakoliš. S pričuvama Marinom, Husmanijem…Uz napomenu da nam je silno žao nam je što u spomenutu momčad nismo mogli uvrstiti i Skradinjanina Marka Điru, koji je sam sebi zatvorio vrata Šubićevca.

image

Prvoligaška sezona neće biti lagana, traže se pojačanja na sve strane!

Nikša Stipaničev/Cropix

Možda nekom od čitatelja ne zvuči baš poznato prezime Letaj. Riječ je o 21-godišnjem Elvisu Letaju, bivšem junioru Hajduka, koji je svoj nogometni put počeo u šibenskoj nogometnoj školi "Joso Bego". Posve je jasno da je mogućnost povratka kući Duje Čalete Cara, Marka Bulata i Arijana Ademija nalik insertu iz filmskog evergrina "Moje pjesme, moji snovi", ali o ostalim mogućnostima se dade barem sramežljivo progovoriti.

- Imam informaciju da Marin Jakoliš, unatoč solidnim primanjima, nije baš zadovoljan svojim nogometnim životom u dalekoj Australiji – kazivao nam je jedan od zakletih Funcuta. O tome koliko bi mlađi Jakoliš zaoštrio šibensku konkurenciju u napadu suvišno je obrazlagati. U Krešimirovu gradu nedavno je viđen i vezni igrač Mario Ćurić, kojega na Šubićevcu pamte samo po dobrome, a koji, nažalost, mora odraditi još jednu godinu "pečalbe" u Rusiji, pa je neskrivena navijačka želja za njegovim povratkom zasad daleko od stvarnosti. U puno realnija nagađanja o mogućim pojačanjima valja ubrojiti napadača Austrije iz Klagenfurta (i bivšeg igrača Hajduka) Antona Maglicu, iako malo obeshrabruje podatak da on u studenome puni 33 godine.

Na famoznoj utakmici Zrinski – Šibenik(0:2) mnogima se svidio desni bočni domaćina 22-godišnji Bruno Unušić, inače rođeni Dalmatinac i bivši junior Hajduka. Uz napomenu da je poslije emotivnog povratka(op.p. izjavio je "Šibenski dani su najljepši u mojoj karijeri") u Osijek još mlađeg Ivana Cvijanovića puno veći problem lijevog win-beka.

- U tijeku su ozbiljni pregovori s potencijalnim pojačanjima. Uvažamo mišljenje našeg stručnog stožera da trebamo nova imena u gotovo svim linijama. Naši navijači moraju biti strpljivi u tom smislu kao što mi strpljivo rješavamo novu igračku križaljku – kazivao nam je predsjednikov savjetnik Denis Brašić.

Dakako, neizbježno je pitanje tko će od nadarenih juniora uskočiti u sedlo seniorske momčadi. Tome su jamačno najbliži stoper (i vezist) Morrison Agyemang, te napadači Diego Sekulić i Lovro Kulušić. Uz podsjetnik na staru dvojbu je li bolje nekoga od njih poslati na posudbu ili ga prisiliti da grije klupu!? Ilustracije radi, lanjska posudba Kolumbijca Carlosa Torresa susjednom Dugopolju pokazala se kao pun pogodak. Vratio se na šibenski travnjak kao zreliji i opasniji napadač.

Puno novoga!?

Nije samo idejni projekt šibenske nogometne bombonjere, kapaciteta 8 tisuća gledatelja, novina na gornjem katu Šubićevca. Šuška se i o drugim, gotovo radikalnim promjenama.

- Svojim ulaganjima i emotivnim ponašanjem u slavlju prvoligaškog povratka naš predsjednik Željko Karajica nas je gotovo obvezao na puno veći angažman, pogotovu na stručnom planu glede rada s mlađim kategorijama. Sklon sam radikalnim promjenama u organizaciji Škole nogometa. Vjerujem da bismo bitnim pomakom u lansiranju novih mladih igračkih imena aktualne vlasnike kluba još čvršće vezali za Šubićevac i grad Šibenik uopće. Da bi oni mogli dugoročno baciti sidro na šibenskoj obali – uvjeren je Frane Malenica, član Nadzornog odbora HNK Šibenik.

Godine i ozljede natjerale su veterana Stipu Bačelića Grgića na oproštaj od aktivnog igranja, ali ne i na odlazak sa Šubićevca. Vrlo je vjerojatno da će on biti imenovan za glavnog skauta šibenskog prvoligaša ili na funkciju, koja je odavno upražnjena odlaskom bivšeg reprezentativca Nikice Cukrova. Bilo je i krajnje vrijeme za aktiviranja uloge glavnog skauta, zbog uvjerenja da u Dalmaciji i susjednoj Hercegovini ima dovoljno, dosad, neprepoznatih talenata, čije bi angažiranje puno značilo ne samo u jačanju rostera prve momčadi, već i u dugoročnim projekcijama HNK Šibenik.

- Kad je riječ o novom ili obnovljenom stadionu na Šubićevcu sve je precizirano u ugovoru između Grada Šibenika i vlasnika kluba Željka Karajice. Stadion će ostati u gradskom vlasništvu, pa će, stoga, i gradska "vlada" barem malo participirati u financijskom programu izgradnje novog objekta – kazivao nam je šibenski gradonačelnik dr Željko Burić. Zadnje, neslužbene informacije govore kako je cifra od 50 milijuna eura kao investicija usmjerena na novo lice Šubićevca, ipak, malo napuhana. Da bi sve zamišljeno koštalo nešto više od 30 milijuna eura. No, vrlo skoro valja investirati u dva "zahvata", koji su bili uvjet za dobivanje prvoligaške licence.

image

Projekt novog stadiona nije upitan

Nikolina Vuković Stipaničev/Hanza Media

Od Osijeka do Hajduka

S tvrtkom "Ledenko metali" sklopljen je ugovor, po kojemu do 1. srpnja valja natkriti još 200-tinjak sjedalica na zapadu, a isti je rok za poboljšanje rasvjete na Šubićevcu, za što je zadužena tvrtka "Elektro Kremenovo", uz jamstvo šibenske gradske "vlade". Valja podsjetiti i na sve bolji izgled starog igrališta Metalca u Crnici, te na planove da se obnove nogometni tereni u Mandalini, gdje igra županijski ligaš Mihovil, i Lozovcu, gdje je, nažalost, utihnuo nekad ambiciozni Aluminij, kasnije Krka.

Novu sezonu Narančasti počinju 3. kolovoza gostovanjem u Osijeku, dok jesen (21. prosinca) završavaju dalmatinskim derbijem Šibenik – Hajduk na Šubićevcu. U prvoj etapi 36 kola duge nogometne utrke Šibenčani igraju samo tri utakmice na svom travnjaku. Razlog: promjena domaćinstva sa zagrebačkom Lokomotivom, jer se 24. kolovoza na Šubićevcu igra utakmica Europske lige američkog nogometa između Hamburga i Madrida. U tri šibenske utakmice Narančasti ugošćuju koprivničkog Slavena(10. kolovoza), momčad Varaždina(14. rujna) i pulsku Istru dva tjedna poslije. Većina šibenskih prijatelja nogometa drži kako je ždrijeb dobar za Narančaste, jer na početku sezone putuju težim, a dočekuju lakše suparnike, pa je veća mogućnost da se (vjerojatno) pojačana momčad uigrava pod manjim pritiskom.

12. lipanj 2024 14:38