StoryEditorOCM
Nogometspreman scenarij

Povjerenik HNS-a Josip Brezni o korona-planu za odigravanje prvenstva: Bude li pauze, 4. krug prve lige može i otpasti

Piše Vedran Babić
12. kolovoza 2020. - 21:38

Ako hrvatski nogomet ponovno zadesi duga stanka kao proljetos, moguće je da otpadne posljednji, četvrti krug Prve HNL, rekao je povjerenik prvih dviju liga Josip Brezni. U razgovoru za Hrvatski radio Brezni je otkrio kako su s prvoligašima dogovoreni mogući scenariji za novu sezonu što počinje u petak 14. kolovoza utakmicom Varaždin – Gorica.

- Ako bi opet došlo do neke duže stanke koja bi onemogućila da se kalendar popuni, svi smo se složili da će se u tom slučaju morati mijenjati način odigravanja pa je moguće da bi u takvoj situaciji otpao četvrti krug u natjecanju Prve lige. Kalendar je ionako pun. Jesenski dio završavamo 19. prosinca, nastavljamo 23. siječnja da bismo s četiri srijede završili do 15. svibnja. Nadam se da neće doći do zaustavljanja, ali moramo biti spremni. Ova će se godina pamtiti, sezona je kalendarski trajala dulje od godinu dana. To još nismo zabilježili. Nakon svega smo zadovoljni što smo je uspjeli odigrati i bez većih problema završiti. Uz to je bila i zanimljiva s obzirom na borbu za mjesta u Europi.

Druga HNL ove će sezone iznimno imati 18 klubova, dva više nego lani. Podsjetimo, prvenstvo je prekinuto s tim da je Šibenik proglašen prvakom i prešao u viši rang, a nitko nije ispao.

- Već je odlučeno da će se sljedeće sezone liga vratiti na 16 sudionika, a u sezoni 2022./23. ide se na 12 klubova. Formirat će se i jedinstvena Treća liga na razini Hrvatske.

Do daljnjega će se igrati bez gledatelja.

- Pokušat ćemo ne staviti u rizik klubove, pogotovo one koji igraju u Europi s obzirom na to da su UEFA-ina pravila bitno rigoroznija. Mi bismo teoretski mogli napraviti neku odgodu ako se dogodi zaraza, ali kod UEFA-e to ne prolazi. Ako na datum odigravanja utakmice imate taj problem, izgubit ćete utakmicu. Prevelik je rizik u odnosu na moguću dobit – objasnio je Brezni.

Tijekom kolovoza većina prvoligaških utakmica igrat će se u 17.55 i 20.05, a petkom u 20 sati.

- S obzirom na utakmice Lige prvaka vikendom, „bježimo” iz tog termina, da se utakmice ne preklapaju, pa zato počinjemo malo ranije. Tako će biti u prva tri kola u kolovozu, a onda će se u rujnu nakon pauze zbog reprezentativnih obveza satnica prilagođavati kako se i vrijeme bude mijenjalo.

Sve u svemu, pred prvoligašima je izazovna sezona, s nikad kraćim razmakom između kraja jedne i početka druge sezone, ali tako mora biti kako bi se „uhvatio” uobičajeni ritam u kalendaru i sezona završila do sredine svibnja budući da je sljedećeg ljeta na rasporedu odgođeni Euro.

Brezni je također prokomentirao i odluku HNS-a po kojoj u juniorsku Ligu prvaka ide Dinamo, a ne Hajduk koji je u trenutku prekida prvenstva bio vodeći na tablici.

- Od početka se znalo da ne možete pronaći rješenje koje bi sve zadovoljilo. Išlo se u primjenu pravila koje je većina zemalja Europe primijenila na sugestiju UEFA-e. Teško je proglasiti nekoga uspješnijim ako ovaj iza njega ima utakmicu manje, a isto tako i vodeći s pravom može reći da ima više bodova... Mislim da je ovo rješenje bilo logično i najpravednije.

19. travanj 2024 01:13