StoryEditorOCM
NogometSENZACIONALNI posao

Nevjerojatna priča kapetana Šibenika: Kako mi je propao već dogovoreni transfer u Barcelonu!

Piše Davor Trutin/SN
24. listopada 2020. - 10:46

Ulaskom Šibenika u hrvatsku nogometnu elitu i izglednom prodajom kluba stranim ulagačima, smanjen je i broj domaćih igrača u prvih 11. Ali, ovaj prvoligaški Šibenik zato ima jednog, ali vrijednog u svojim redovima. Jednog od najboljih u momčadi, kapetana Marka Bulata.

Još nema 19 godina, a iza sebe ima dvije seniorske sezone, upravo igra svoju treću. I, složit će se svi, najbolju otkako je sa 16 godina i jednim danom debitirao za Narančaste u dvoboju s Varaždinom. I, ne sumnjajte, u svom debiju ponio je epitet igrača utakmice. Bulat je sjajno otvorio svoj prvoligaški debi, golom na Rujevici. Dizao se iz kola u kolo i potvrdio svoj talent.

Frustriran zbog gluposti

U utakmici s Hajdukom na Poljudu dobio je žuti karton zbog kojega neće povesti svoj Šibenik u novom derbiju u nedjelju kada na Šubićevac dolazi Dinamo.

- A što sad reći... Htio sam se ubiti, što se kaže, ali reagirao sam nesmotreno. Igrala se 70. minuta, bio je prekid i dobijem karton zbog otezanja s igrom. Da stvar bude gora, bio je to jedini karton na utakmici. A još sam pazio da mi se to ne dogodi. Što ću, glupost zbog koje ću propustiti novi veliki derbi za našu momčad.

Po riječima Šibenikova kapetana i bez njega momčad nije bez izgleda protiv aktualnog prvaka.

- Nipošto, pokazali smo već protiv Hajduka, Gorice, pa i Rijeke i Belupa da se možemo nositi sa svima u natjecanju. Naravno, Dinamo će doći po pobjedu kao uvijek, ali uvijek su teško dolazili do bodova na Šubićevcu. Pamte se i pobjede Šibenika…

Pobjeda na Poljudu snažno je odjeknula Hrvatskom?

- Mislim da smo zasluženo pobijedili, Splićani se nemaju čega sramiti. Odigrali smo zrelo, pametno i posve zasluženo pobijedili. Nadam se istom epilogu i protiv Zagrepčana.

Znali smo da je Marko Bulat ekstra nadaren igrač, što se vidi iz mnogih njegovih poteza, pa i stature, ima gard, personality… sve ono što krasi talente. Znalo se i da ga prate mnogi domaći, ali i inozemni klubovi. No, obitelj Bulat sve donedavno je vješto skrivala jedan uistinu fantastičan posao koji se, na žalost svih, nije dogodio. Naime, kapetan Šibenčana u ožujku je bio na korak do potpisa za slavnu Barcelonu. Tadašnji sportski direktor Blaugrane Eric Abidal je čekao Bulate u Kataloniji, ugovor je već bio spreman. Ali taj senzacionalan transfer nije se dogodio. Barem ne još. Što je pošlo po krivu, zanima nas i javnost?

- Nismo htjeli to otkrivati tada jer smo čekali da se sve obavi pa da to objavimo. Kada se, nažalost, sve izjalovilo, opet nismo željeli to dati na sva zvona. I bolje da nismo to pompozno najavljivali jer, evo, nikada se ne zna što se može dogoditi. Nažalost, ova pandemija mi je uništila transfer karijere, ali nisam se obeshrabrio - kaže Bulat.

Ostao sam u šoku

Otkriva detalje ove zanimljive priče:

- Jednog dana za ručkom otac (Josip koji je ujedno i predsjednik NO kluba sa Šubićevca, nap. a.) mi je onako usput rekao: “Znaš, Marko, traži te jedan klub iz španjolske Primere.” Pitam ga ja koji, a on mi kaže “jedan prvoligaški”. Znao sam već tada da je bilo upita, praćenja od strane nekih dobrih klubova, ali onda mi je rekao da me traži Barcelona! Ostao sam u šoku, ali sam vidio da je stvar ozbiljna i da je praktično sve već dogovoreno. Otac nije nikome to govorio, a znao je dosta prije da će se to dogoditi.

Kasnije nam je Marko rekao da je to bilo uoči utakmice u Sigetu s Hrvatskim dragovoljcem, koja se zbog korone nije ni odigrala, a Druga HNL se nije nikada ni nastavila.

- To je, mislim, bilo u petak, a u ponedjeljak smo trebali letjeti u Barcelonu. Imali smo karte za avion ja, otac i stric Ivan (sportski direktor Šibenika, nap. a.). Eric Abidal nas je čekao na Camp Nouu, ugovor je već bio spreman… I onda su se tu večer zatvorile granice u Europi, letovi su otkazani. Čuli smo se još s ljudima iz Barcelone, ali na kraju se potpis nije dogodio. Sezone su prekinute u većini liga, Barcelona je tada suspendirala sve poslove, a Abidal je u međuvremenu otišao s te funkcije.

I tako, umjesto treninga s Messijem, Piqueom i ostalim zvijezdama, Marko Bulat je ostao u Šibeniku. Zanimljivo, tada je još bio drugoligaški igrač, s pravom nastupa za juniore.

- Eto, stvarno zanimljivo. Još sam imao jednu, ne baš tako dobru sezonu ili polusezonu iza sebe. Ali, Barcelona je ozbiljan klub koji prati igrače u mlađim uzrastima i nije im to očito smetalo.

Kako je osobno podnio takav rasplet?

- Pa, nije mi bilo svejedno, tko ne bi bio razočaran takvim epilogom. Tim više jer je to Barcelona. Svjestan sam da bi me vjerojatno razvijali u nekom klubu na posudbi, ali sama činjenica da su me željeli, iz tada drugoligaškog kluba, sve govori. Ali život ide dalje, bit će još nadam se dobrih ponuda, uostalom, Barca me još prati, u njihovu sam programu… I nisu jedini veliki klub.

Kaže nam dalje da su dogovoreni uvjeti transfera bili fantastični.

- Uh, ne smijem ni pomisliti. Riješio bih egzistenciju tim ugovorom, a Šibenik bi tim novcem mogao igrati bez problema 10 godina Prvu ligu.

Englezi me dugo prate

Nije Barcelona jedini veliki klub koji ga je htio. Doznajemo da ga je ozbiljno pratio i Manchester City...

- Dugo me prate Englezi, a Manchester City bio je najkonkretniji. Moj otac i stric bili su u Engleskoj kod Pepa Guardiole, pričali su o svemu. Oni su htjeli sa mnom potpisati ugovor i potom me poslati na posudbu u Belgiju gdje imaju klubove koji su im filijala. Ali, klub u koji sam tada trebao ići imao je već pokriveno moje mjesto i onda se ta opcija prolongirala, odnosno, nije se više razmatrala, pa smo odlučili smo pričekati.

Je li bilo kontakata s našim klubovima, primjerice Dinamom, Hajdukom?

- Pa, ne znam o tome, lijepo je kada te prate i žele, ali iskreno, kada se sve uzme u obzir, najviše bih volio otići igrati u inozemstvu.

Bulatova realnost je trenutno Šibenik u kojem je kapetan i s kojim ima ugovor do kraja sezone. Po njemu momčad se stabilizirala i neće imati problema oko ostanka u Prvoj ligi.

- Dolaskom novih igrača zaoštrena je konkurencija, ali i podignuta razina kvalitete. Ostanak nije u pitanju.

Bulat igra korektora veznog reda u paru s Čurićem, iako su obojica po vokaciji ofenzivci.

- Istina, obojica volimo više igrati prema naprijed, ali u ovom dosadašnjem sustavu 4-2-3-1 stvarno smo dobro funkcionirali. Igrali smo i u 4-3-3, ali tada nismo toliko razmišljali o obveznoj igri, pa smo imali više prostora za kreaciju, napad. Teško je s pulsom 170 uvijek dati točan pas. Inače, s Mariom se super slažem i izvan terena.

Prošle sezone Marko je zasluženo trpio kritike na svoj račun, da ponekad bira utakmice, protivnike, da nema duel igru, a kada je dobio kapetansku vrpcu te kritike su bile još povećane. Još kada je promašio penal u Velikoj Gorici posebno. No, Marko je pokazao da ima karakter i sve te kritike je čvrsto podnio.

- Te kritike su dijelom bile opravdane jer sam stvarno neke utakmice odigrao ispod nivoa. Recimo, protiv Kustošije sa 70 posto, a onda s Lokomotivom u Kupu recimo sa 120 posto. To nije bilo u redu s moje strane, ali to sam prošao, i shvatio da tako neću moći napredovati. Kapetanska vrpca me je samo dodatno motivirala i sada su se stvari promijenile. Gode mi pohvale, ali od njih se ne živi, svaka utakmica nosi nešto novo.

I poruka za kraj.

- Svaka čast mojim suigračima, pokazali su da iz Druge lige se može kvalitetno nositi s prvoligašima što pokazuje njihov karakter. Od Karla Bilića pa do zadnjeg igrača - podvukao je Bulat.

20. travanj 2024 00:10