StoryEditorOCM
NogometOj, Zagoro, lijepa li si...

Mali Unešić ‘puca‘ od ponosa zbog uspjeha svojih nogometaša: ‘Jesensku titulu darujemo Pašajicama‘

Piše Ivo Mikuličin
6. prosinca 2022. - 14:06

"Oj, Zagoro, lijepa li si". Taj popularni refren odjekuje krajem studenoga Unešićem, malim općinskim središtem Dalmatinske zagore. Ne zato što je to mjesto samo desetak kilometara od Čavoglava, rodnog mjesta autora pjesme Marka Perkovića Thompsona, već zbog, za mnoge poznavatelje dalmatinskih nogometnih (ne)prilika, itekako iznenađujuće činjenice da je unešićka Zagora lider jesenskog dijela prvenstva južne skupine Treće hrvatske nogometne lige.

– Mnogima još ne ide u glavu da smo četiri boda ispred drugoplasiranog Zadra u konkurenciji, koju čini još nekoliko bivših prvoligaša poput Splita i dubrovačkoga GOŠK-a. Sa čak 36 osvojenih bodova ili 80 posto mogućih u 15 odigranih kola. Mnogi me nisu ozbiljno shvaćali kad sam ljetos govorio kako ćemo ove sezone jurišati na prvo mjesto, viši rang – s neskrivenim ponosom govori predsjednik kluba Mario Paić.

image

Navijači obožavaju veterana Gabrića

A najveći komplimenti na unešićku adresu stigli su upravo iz splitskog Parka mladeži poslije posljednje jesenske utakmice u kojoj je Zagora domaćina Splita nadvisila s visokih 5:1.

Žužulova čestitka

– Nitko nas nije tako nadigrao na našem travnjaku otkako smo napustili prvoligaško društvo. Ne pamtim suparnika koji je djelovao toliko kompaktno, uigrano i kvalitetno kako se predstavila Zagora u nadmetanju s nama, na splitskom travnjaku – pošteno je priznao prvi čovjek Splita Slaven Žužul, koji pamti i europske nastupe svojih "crvenih".

Treba li, stoga, posebno pojašnjavati ponos i zadovoljstvo predsjednika Paića i Živka Bulata, načelnika općine koja u 16 naseljenih mjesta ima ukupno samo 1200 stanovnika!

– Jesensku titulu sa zadovoljstvom poklanjamo našim navijačima, poznatim pod imenom Pašajice. Nije riječ samo o njihovu bodrenju na utakmicama u Unešiću. Gotovo 200 prijatelja kluba pratilo nas je na važnim gostovanjima u Zadru i Splitu. Oni su naša najveća snaga i motivacija za daljnji rad, nove uspjehe – unisoni su Paić i Bulat.

image

Udarni sastav Zagore

Na putu do jesenske titule Unešićani su odigrali nekoliko zaista sjajnih utakmica. Ostvarili su ne samo veliku pobjedu u Splitu, već su nadigrali i s po 3:0 biogradski Primorac i Hrvatske vitezove iz Posedarja.

– Izdvojio bih, ipak, utakmicu u Vodicama, gdje smo sa 5:3 nadvisili naše sportske prijatelje, te, konačno, shvatili da imamo pravo na visoke ambicije – drži trener Boris Pavić, Sinjanin, koji je na uspješan način u Unešiću stvorio toliko potrebnu kemiju između igrača iz dviju susjednih županija, Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske.

image

Za nastavak prvenstva cilj je jasan - ostati prvi

Iako putem svoje građevinske tvrtke "Mapa 3" osigurava više od polovine klupskog proračuna, predsjednik Zagore i bivši junior KK Šibenka Mario Paić stalno ističe "kako je presudan za uspjeh Zagore timski rad".

Pogodak u sridu

– Naša je općina siromašna, pa gotovo 75 posto sredstava u klupskom proračunu osiguravamo donacijama, sredstvima sponzora. Izdvojio bih pomoć ljudi, koji su silno skloni "Zagori". Poput Paška i Ante Rajčića, Slavka Gotovca, Miljenka Bakovića, Ante Šolića, Dane Slamića, Nediljka Ivančevića, Frane Pašalića, Nevena Kulušića… No, svi financijski napori bili bi bez efekta da nismo kao alkar pogodili u sridu, kad smo angažirali sinjskog trenera Borisa Pavića. Neviđena je energija kojom on prosto imponira. Na travnjaku se nerijetko pojavljuje i sat prije početka treninga. Neprestano potiče motivaciju kod igrača. Ljuti se, primjerice, i kad primimo, kao u Splitu, pogodak kod vodstva od 5:0 – hvali svoje suradnike i trenera Mario Paić, koji je zapravo alfa i omega trećeligaškog lidera.

image

Drago Gabrić, najiskusniji igrač Zagore, znanje prenosi i na mlade kao trener

Što kriti da Unešićani imaju veliki uzor u 36-godišnjem Splićaninu Dragi Gabriću, koji je svojedobno na Transfermarktu imao vrijednost iznad 3 milijuna eura, a koji nije samo vođa momčadi na travnjaku, već i trener druge i juniorske momčadi!?

– U Unešiću sam našao novu strast za nogomet. U atmosferi, koja odiše zanesenjaštvom i prijateljstvom, a koja je, eto, urodila i kvalitetom. Rezultatima, koji bude i ambicije u mojim, ruku na srce, veteranskim godinama – govori Drago Gabrić, nekadašnji reprezentativac, te prvotimac Hajduka i Rijeke. Jednako poznat i kao sin Tonča, bivšeg reprezentativca splitskih "bijelih".

Zagora će dogodine proslaviti 75. obljetnicu kluba, koji se nekad zvao "Razvitak", a koji je dalmatinskom i hrvatskom nogometu podario prvoligaške igrače poput braće Jose i Ivana Bulata, Gojka Mrčele, Mladena Abramca ili nadarenog nogometaša, političara i ratnika Ivana Vukića Nipera. U susret tom značajnom rođendanu Unešićani se mogu pohvaliti s puno stvari, o kojima sanjaju i puno veće sredine.

Imamo i reflektore

– Imamo reflektore kako bi u večernjim satima mogli vježbati i nogometaši koji su zaposleni do popodnevnih sati. Imamo obećanje na visokoj razini da ćemo uskoro dobiti i novi umjetni travnjak – s ponosom će predsjednik Mario Paić.

Gotovo nevjerojatno zvuči podatak da klub iz mjesta, koje ima samo 300 stanovnika, okuplja 120 mladih u različitim kategorijama. I ne samo to. Juniori Zagore se mogu pohvaliti sjajnim rezultatima na razini Dalmacije. I dobrom suradnjom sa Šibenikom, kao nositeljem nogometne kvalitete u Šibensko-kninskoj županiji.

– Više smo nego zadovoljni Brunom Šupom i Antom Bolančom, dojučerašnjim juniorima Šibenika, koji su stigli u naš klub kao plod suradnje sa Šubićevcem. Imamo, osim Drage Gabrića, još niz kvalitetnih igrača poput Blaževića, Zeljkovića, Ivaniševića… Ne pretjerujem kad tvrdim da nam njihov potencijal daje pravo na proljetni juriš, točnije želju da ostanemo na vrhu – jasan i glasan je Mario Paić.

image

U punom sastavu

Osobni karton Zagore

Predsjednik: Mario Paić, sportski direktor: Sandi Škoprc, trener: Boris Pavić, trener juniora: Drago Gabrić, trener kadeta i pionira: Antonio Svirčić.

IGRAČI: Lytovka, Sabljić, Mornar, Rajčić, Bagarić, J. Arambašić,

Vidović, Šupe, Bolanča, Čular, Zeljković, Blažević, Božić, A. Arambašić, Gabrić, Krajina, Ivanišević, Rodić i R. Bulat.

image

UZ OKVIR

Klupski autobus

Ima i prvoligaških klubova, koji za razliku od unešićke Zagore nemaju svoj klupski autobus.

– Autobus nam je itekako isplativ. On vozi na gostovanja sve igračke kategorije. No, ne miruje ni ljeti, kad nema utakmica. Koristimo ga za turističke svrhe, pa nam je tako dvostruko isplativ – objasnili su nam čelni ljudi Zagore.

28. travanj 2024 22:01