StoryEditorOCM
NogometDeni Jurić

Australski napadač hrvatskih korijena najbolji je strijelac Šibenika ove sezone: ‘Stalno imam ponude, ali nisam znao da me traže Španjolci!‘

Piše Davor Trutin/SN
29. travnja 2021. - 20:00
Deni Jurić, najbolji strijelac Narančastih i jedan od pet najubojitijih topnika HNL-aNikša Stipaničev/Cropix

U povijesti HNL-a šibenski prvoligaš imao je u svojim redovima nekoliko rasnih strijelaca. Od Željka Maretića koji je više žario 80-ih po drugoligaškim terenima i nešto manje početkom 90-ih, preko Yllyja Shehua, Klaudija Vukovića, Joška Popovića, Ermina Zeca…U povratničkoj HNL sezoni na Šubićevcu se opet pojavio jedan iz te klase strijelaca.

Naravno, riječ je o Deniju Juriću. Protiv Slaven Belupa ovaj 24 – godišnji centarfor Narančastih ponovno je pokazao koliko je opasan strijelac, ali i dodavač. Australac hrvatskih korijena zabio je svoj 11. gol sezone u 29 nastupa, i time se ušuljao u elitno društvo Top 5 topnika HNL-a (Mierez, Lovrić, Gavranović, Oršić). Ne samo da je uz Marija Ćurića bio među najzaslužnijima za pobjedu nakon 10 kola, već su ti bodovi Šibenčane najvjerojatnije zacementirali u elitnom razredu.

-Pa, istina. Nije bilo ugodno istrčati nakon velikog niza bez pobjede. Važna pobjeda u psihološkom smislu, skinuli smo jedan određeni teret ali vjerovali smo u našu kvalitetu i to smo pokazali na terenu. Zaslužili smo te bodove po svemu, sve nam se vratilo što smo posljednje vrijeme radili na treninzima.

No, po Juriću nema mjesta opuštanju:

-Nema opuštanja, sve dok matematički nismo osigurali ostanak nema nikakvog opuštanja. Ako dobijemo u petak Lokomotivu onda ćemo biti sigurni. Ali, treba to odigrati dobro, hrabro i pobijediti za mir u kuæi – veli nam Deni.

Protiv Farmaceuta je Šibenik djelovao vrlo moćno, ne ostavivši suparniku ni malo šansi. Naročito raspoloženi bili su baš Deni i Mario Ćurić:

-Stvarno smo igrali jako dobro, posebno prvo poluvrijeme. Djelovali smo kao pravi tim, ginuli jedan za drugog. Kolektivno smo igrali i to je izbacilo mene i Marija kao pojedince. Svatko je na terenu radio točno ono što treba i najbolje zna, jer da nije tako ne bismo zabili dva gola, a primili bi tko zna koliko. Svaka čast svima, velika tri boda…

Stasitom Australcu ovo je debitantska sezona u HNL-u, u 31 kolu već je došao do 11 golova. Koliko je uoči sezone priželjkivao golova.

-Trebalo mi je desetak golova da se malo priviknem na prvu ligu, velika je razlika izmeðu prve i druge lige. Bit ću vam iskren, neka moja oèekivanja bila su da postignem 7, 8 golova u prvoj sezoni 1.HNL-a. Evo, sada sam na 11, malo sam i samog sebe iznenadio.

image
Deni Jurić slavi gol protiv Slaven Belupa
 
Nikša Stipaničev/Cropix

Koliko još golova do kraja priželjkuje?

-Pa, nadam se još 2,3 i to bi bilo zaista sjajno za mene. Čeka nas još 5 kola, dvije utakmice s protivnicima iz našeg ranga, pa onda završne 3 s jačim suparnicima.

Ipak, oni golovi postignuti našim najboljim klubovima nekako se više cijene?

-Istina je, zabijao sam i Dinamu na Maksimiru, Rijeci i lijep je to osjećaj. Koji mi je najdraži? Pa, rekao bih onaj Dinamu u Maksimiru za pobjedu 2-1 koji je Šibeniku donio povijesnu pobjedu nad Dinamom u Zagrebu. Također i Rijeci…

Šibenski centarfor ima važeći ugovor sa Šibenikom do ljeta 2022.godine, ali nije tajna da ga žele mnogi hrvatski i inozemni klubovi.

-Reći ću vam da se time ne opterećujem. Sve moje misli usmjerene su isključivo na završnicu sezone. Koliko znam ponuda ima, upita, bilo ih je i prije, vjerojatno će ih biti još. Ali, time se ja osobno ne zamaram. Kada dođe vrijeme za to sjesti ćemo ja, klub i odlučiti što je najbolje za sve.

Ove zime Jurića je navodno želio i Osijek ali Šibenèčani nisu pristali na Osijekovu ponudu, koji je poslije doveo Santinija. Najboljeg strijelca Šibenika želio je nedavno i jedan švedski prvoligaš, sada se pojavio i jedan norveški klub, priča se i jedan iz La lige…Ponuda za ubojitog i atraktivnog napadača očito ne manjka…

-Kažem vam ponuda ima, bilo je sa dosta strana, i sa sjevera Europe, iz Švedske, isto tako domaćih. Za tu Španjolsku nisam još čuo. O svemu tome vodi računa moj otac kojemu sam prepustio brigu oko tih stvari.

Ostanak u Šibeniku još jednu sezonu?

-Meni je u Šibeniku lijepo, tu sam se odlièno snašao, i pokazalo se da sam dobro odlučio. Vidjet ćemo sve, ali mislim da svatko želi napraviti nekakav novi iskorak u karijeri, izazov, korak više…I, kažem, sve će se znati na kraju sezone.

Ne bismo se iznenadili da Jurića poželi još neki veliki hrvatski klub:

-Naravno da bih volio zaigrati u nekom velikom hrvatskom klubu, naša liga je izazovna, sve jača i jača, kompetitivna i iz nje se može napraviti dobar transfer kasnije. Odlična platforma za dalje.

Deni je u mlađim uzrastima nastupao za hrvatske reprezentacije, intrigira li ga nastup u A selekciji svjetskih doprvaka?

-Kada bi došao poziv naravno da bih prihvatio taj poziv. Zna se tko je Hrvatska u nogometu.

Na treninzima vratari bježe od njega

U 30. kolu Šibenik je u Varaždinu remizirao 1:1 s domaćinom, a značajan bod s bijele točke donio je baš Jurić. Iako se radilo o važnom trenutku, šibenski napadač je izveo taj penal punom snagom zabivši loptu u rašlje. Riskantno, ali vrlo efektno.

-Pa, ja uvijek tako izvodim penale. Vježbam to stalno. Ponekad na treninzima moji suigrači vratari bježe sa gola ha, ha…da ih ne strefi neki projektil.

Na OI u Tokyju za U23 australsku reprezentaciju

Najbolji Šibenikov strijelac ove sezone ima 4 nastupa za U19 reprezentaciju Hrvatske, i nekoliko nastupa za U23 selekciju njegove rodne zemlje Australije. Za A selekciju Socceroosa još nema službenog nastupa, ali postoji realna mogućnost da Jurić nastupi za U23 reprezentaciju Australije na predstojećim OI u Tokiju.

25. travanj 2024 22:24