StoryEditorOCM
Mali nogometbizarne scene

Futsal susret Kijeva i Murtera odigran u ‘alanfordovskim‘ uvjetima: dvorana prokišnjavala, a na terenu za vrijeme utakmice bile postavljene krpe

Piše Frane Vulas/SD
8. prosinca 2020. - 20:00

Drugoligaški futsal susret Kijeva i Murtera odigran je u Kninu u „alanfordovskim” uvjetima, u dvorani koja je prokišnjavala toliko da su na mnogim mjestima po parketu, terenu za igru tijekom utakmice bile postavljene krpe i ručnici. Međutim, nitko se nije smijao dok je u gotovo svakoj akciji prijetilo da se netko od malonogometaša ozbiljnije ozljedi. Klizili su, padali, što po mokrom parketu, što po krpama..., ali srećom ipak nije bilo težih ozljeda. Ovaj put. Do iduće „neprilike”, odnosno kiše.

Futsal je dvoranski sport valjda svugdje na svijetu osim u Kninu. Tamo se prije utakmica gleda u nebo. Fotografije, snimke iz Knina govore sve. Krov dvorane po već tko zna koji put je prokišnjavao, kapalo je po parketu. Krpama se nešto pokušavalo „zakrpiti”, ali pokušavalo se napraviti nemoguće. Nedostajali su još samo u stilu animiranog filma „A je to” metalni sićevi ili plastične kante od piture po terenu u koje bi se skupljala kišnica da cirkus bude potpun, a da igrači igraju oko njih, kao na poligonu. A ni ovako nije bilo daleko.

Igrači su usprkos tome nastupili riskirajući ozljede, ali jednom prisutnom roditelju je pukao film pa je snimkom s tribine pokrenuo lavinu, kao i Kijevo koje je na svojoj facebook stranici objavilo post/tekst pod naslovom „Druga strana naše pobjede”.

- Priča koju pričamo po stoti put. I opet ćemo sigurno. Vaterpolo uvjeti za igru najdražeg nam sporta u 21. stoljeću! Naravno, ništa se ne minja po pitanju sanacije krova jedne od najljepših dvorana u državi. Tjednima se odgađaju treninzi, termin odigravanja utakmica određivamo po vremenskoj prognozi.. No, dobro i to. Lako za nas, ali zar Vam nije stalo do djece koja svakodnevno u ovoj dvorani imaju sat tjelesnog. Djece koja riskiraju puno toga, a Vi im tako vraćate. Sramite se!!! Ovim putem želimo iskreno zahvaliti našim sportskim prijateljima s Murtera što su pristali igrati u ovakvim uvjetima i što nisu stvarali dodatne probleme. Hvala Vam! - zahvalili su iz Kijeva Murteranima nakon 2:1 pobjede.

Ovoj lakrdiji o kojoj bruji cijela Hrvatska, a smije se cijeli svijet, posvećeno je pak pola rečenice u inače opširnom (u odnosu na uobičajene) izvještaju delegata susreta.

- Loši uvjeti za igru dvorana prokišnjava, semafor nema sirenu.

Loši uvjeti za igru? Nije bilo uvjeta za igru! Kao ni na Poljudu istog dana, nakon sat vremena igre.

U nenogometnim uvjetima po blatu, lokvama u kojima lopta nije mogla odskočiti u zadnjih 20-25 minuta susreta niti je se moglo kontrolirati, tri boda je odnijela Rijeka, a rijeka vode zdravi razum. Niti je to bio nogomet, niti očito ikoga od odgovornih ni tu nije bilo previše briga za zdravlje igrača. Nema valjda više slobodnih termina ni za lijek, nakon pustih odgoda zbog koronavirusa. Opet dok se neko(me) zlo ne dogodi. A onda će svi prati ruke od odgovornosti. Što da je netko teže ozlijeđen na Poljudu, što da je nekome karijera završila, nogometašu Hajduka, Rijeke, potencijalnom reprezentativcu u situaciji kada se u startu jednostavno igrač ne može zaustaviti. A tek na još opasnijem parketu u Kninu. Tko bi odgovarao? Idealan recept za ozljede. Takav je valjda ljudski način funkcioniranja, po onoj bolje liječiti nego spriječiti.

19. travanj 2024 00:24