StoryEditorOCM
KošarkaSPORTSKE IGRE MLADIH

Šibenke stigle do srebra u basketu! U velikom finalu izgubile od cura iz Brčkog

Piše Borislav Juras
28. kolovoza 2021. - 18:26

Cure Šibenika su bile nepobjedive na državnoj završnici Plazma Sportskih igara mladih u basketu (uličnoj košarci), potom i sve do finala regionalne završnice. Posustale su tek u zadnjim minutama borbe za novo zlato, izgubile 12:10 od Lavica iz Brčkog. Tako su u Splitu srebrne medalje osvojile Ema Branisavljević, Petra Dragović te sestre Lucija i Josipa Milković, pritom i naučile svojevrsnu lekciju kako se čvrsto igra ulična košarka „tri na tri“...

- Na basketu se obično igra malo čvršće, s više kontakta. Činilo mi se da su naše suparnice u finalu igrale i puno agresivnije, skoro na granici tučnjave. Napadački se nismo uspjeli prilagoditi takvom stilu. Kad sam pogledao finale momaka, shvatio sam da je jednostavno takav sudački kriterij, pa je, uz dobar rezultat, našim curama ovo bila i dobra škola, itekako će im koristiti u košarkaškim karijerama“ – osvrnuo se Petar Zlatoper, trener košarkašica Šibenika i voditelj šibenskog sastava na turnirima u Splitu.

image
Košarkašice Šibenika vratile su se sa srebrnom medaljom
Facebook ŽKK Šibenik

Bilo je i zabave

Na putu do srebrnih medalja na regionalnoj završnici za uzrast do 16 godina (igračice rođene 2005. godine i mlađe), Šibenke su lako prošle skupinu, pobjedama protiv Sputnjika iz Prijepolja (11:7) i Jokera iz Zvornika (15:5). Lakše nego u državnom finalu, potom su u regionalnom polufinalu nadmašile i zagrebačke Purgerice (15:8). U već spomenutom, fizički zahtjevnijem finalu, nije se moglo bolje kontra basketašica iz Brčkog koje je predvodila Milica Đokić. Ova je cura ponajbolja u kadetskoj reprezentaciji Srbije, nedavno je zabila 30 poena u visokoj pobjedi nad hrvatskim vršnjakinjama, na European Challenge turniru u Španjolskoj!

Vjeruje Zlatoper da će, ne samo zbog rezultata i medalja, ovakvi turniri u igri na jedan koš značajno pomoći košarkaškome razvoju mladih igračica. Zato ih ljeti i „tjera“ na baskete...

- Naučit će se tući, gurati, suradnju u igri 'dva na dva' i 'tri na tri', raditi blokove, ići na ofanzivni skok i još neke košarkaške cake. Basket sigurno ima svojih prednosti i koristi – veli Zlatoper.

Istaknuo je da regionalna završnica Plazma Sportskih igara mladih nije bila isključivo vezana za turnire i natjecanja. Tako su košarkašice Šibenika praktički četiri dana provele u Splitu, imale dovoljno vremena za druženja, zabave, sklapanje novih prijateljstava, sudjelovanje u drugim događajima iz programa završnice. Pritom, sve im je bilo besplatno, od prijevoza vlakom do smještaja i prehrane!

25. travanj 2024 01:39