StoryEditorOCM
KošarkaKUP KREŠIMIR ĆOSIĆ

Šibenčani sanjaju finale, prvi nakon 40 godina! Na putu im stoji veliki favorit

Piše Krešimir Gulin
16. veljače 2023. - 16:46

Košarkaši Šibenke poslije pune 23 godine ušli su u polufinale Kupa Krešimir Ćosić pobjedom nad Furnirom (68:55) u četvrtfinalnoj utakmici odigranoj u utorak. Intrigantan je podatak da Narančasti nisu igrali finale niti jednog natjecanja punih 40 godina! Zadnji put su Šibenčani bili u nekoj završnici u travnju 1983. godine u onoj ‘čuvenoj‘ utakmici s Bosnom. Svi ljubitelji loptanja pod obručima sječaju se brkatog suca Ilije Matijevića, DraženovIh slobodnih bacanja, velike fešte Šibenčana zbog osvojene titule na parketu, ali i tuge koja je uslijedila nakon što im je oduzeta za ‘zelenim stolom‘.

No, to je povijest. Sadašnjost kaže da Šibenka igra odličnu sezonu i to baš u godini kada se obilježava 50. obljetnica osnutka kluba. Sada na putu Narančastima da ponove opjevanu ‘83. godinu i uđu u novi finale stoji zagrebačka Cibona. Kuglice nisu bile baš naklonjene Šibenčanima i dodijelile su im prvog favorita za osvajanje Krešinog trofeja, naročito nakon što je Sesarova momčad u dramatičnoj četvrtzavršnici svladala Zadar.

Brane boje Dalmacije

Tako je Šibenka ostala usamljena braniti čast dalmatinske košarke u Draženovom domu

- Čeka nas ogled s Cibonom, a u jednoj od svojih najava koje sam imao prije početka Final Eighta naglasio sam da je Cibona najveći favorit za osvajanje ovog trofeja. Odlično su vođeni i imaju širok roster. Igraju u svojoj dvorani i domaćini su, prema tome sve preduvjete imaju da mogu otići do kraja. Što se tiče nas, da bi mogli parirati Ciboni koja je favorit, moramo biti koncentrirani i mudri tijekom cijele utakmice, pokušati je uvesti u neizvjesnost i na taj način vrebati svoju šansu - govori Damir Milačić, trener Šibenke, koji ove sezone odlično vodi svoju momčad.

Da je Cibona veliki favorit u polufinalu Kupa svjedoči i podatak po kojem su ‘vukovi‘ prije dva tjedna pobijedili Šibenku na Baldekinu u prvenstvenoj utakmici s čak 31 razlike. Bila je to vrlo čudna utakmica, u kojoj su Šibenčani u prvoj četvrtini postigli samo pet koševa. No, u drugoj četvrtini pokazali su da mogu parirati ‘cibosima‘. Jasno, za veliko iznenađenje u petak tu dobru igru trebat će produžiti na puno više minuta. Ima i još jedna caka u odnosu na utakmicu od prije 14 dana. Sada će Šibenka biti kompletna, s kapetanom Paićem u sastavu:

- Da se malo našalim, vidio sam da su i u dvorani Dražena Petrovića koševi na 3,05 i da su dimenzije terena iste kao i na Baldekinu, igra nas 5 na 5. Rasterećeni smo i sretni što smo došli u ovu fazu natjecanja. Igramo bez ikakvog pritiska. Samo moramo odigrati hrabru utakmicu, pa neka pobjedi bolji- zaključio je Milačić.

Utakmica Šibenka- Cibona igra se večeras u 20 sati. U drugoj polufinalnoj utakmici (17 sati) sastaju se Cedevita Junior i Dinamo.

image

Žestoka borba Šibenčana i "cibosa"

Niksa Stipanicev/Cropix
25. travanj 2024 05:33