StoryEditorOCM
Ostalonova pozornica

U ‘Arsenu‘ ovaj mjesec čak 33 događaja: sezonu otvorila Jelena Radan, danas matineja za djecu... Što dalje otkrivaju prve žene Tvrđave kutlure

Piše Marija Lončar
2. listopada 2021. - 11:02

Više nitko neće moći reći da je zima mrtva u Šibeniku! "Arsen" je tu da to promijeni! Naravno, zajedno s programima i sadržajima koje nude ostale šibenske kulturne ustanove i udruge! Tako razmišlja ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik Gorana Barišić Bačelić, gradske kulturne ustanove koja, osim šibenskim tvrđavama, upravlja i Kućom umjetnosti "Arsen", novouređenom, multifunkcionalnom dvoranom, opremljenom vrhunskom tehnikom i u Hrvatskoj jedinstvenim, modularnim podom koji omogućuje da se pozornica, ovisno o tomu što se na njoj događa, postavi u bilo kojem dijelu dvorane.

"Arsen" je svečano otvoren početkom lipnja i u tom su se prostoru već održali neki koncerti, plesne predstave, filmske projekcije i matineje, a i posljednjih dana rujna u povodu Dana grada Šibenika ugostio je Varoški amarcord, dokumentarni film šibenskog redatelja Ivana Živkovića te glazbeno literarni program posvećen književniku i novinaru Mladenu Kušecu, dugogodišnjem suradniku Međunarodnog dječjeg festivala i voditelju dječje radionice Zujalica.

image
Jelena Radan i Pedro Abreu


No, početak listopada označio je početak prve prave sezone u "Arsenu". Otvorena je koncertom Jelene Radan i Pedra Abreua, nastavljena subotnjom matinejom za djecu, a do kraja mjeseca publika će u prostoru nekadašnjeg kina Odeon na rivi imati priliku vidjeti još 32 programa od koncerata pop glazbe preko jazza do klasike, filmskih premijera i razgovora s redateljem, kinotečnih filmova kao i recentnih i nagrađivanih nezavisne produkcije, do predstava i programa za djecu i mlade kao i dječjih matineja.

Glavna producentica programa u Tvrđavi kulture Morana Periša ističe kako program prvog mjeseca prve sezone u "Arsenu" pokazuje sve što će se tu događati tijekom cijele godine. Sredinom listopada bit će objavljen program za studenti, sredinom studenog za prosinac i tako do kraja sezone.

Velik dio programa u "Arsenu", napominje Periša, odnosi se na art kino. Posljednjih godina prethodile su mu ljetne filmske večeri na Baroneu koje su se pokazale kao pun pogodak te su imale redovitu i vjernu publiku. Priliku da gledaju filmske naslove koji nikada ne bi došli u dvorane multiplex kina, ljubitelji filma sada imaju cijelu godinu.

image
Morana Periša, glavna programska producentica Tvrđave kulture
Nikša Stipaničev/Cropix


-Velik dio programa odnosi se na art kino srijedom i subotom s projekcijama u 18 i 20 sati. Željeli smo odmah pokazati i koliko nam je važno raditi za mlade i djecu, tako da je svaka subota i nedjelja rezervirana za matineje, bilo da se radi o predstavama ili filmovima ili drugim žanrovskim sadržajima.

Također, svake posljednje srijede u mjesecu imat ćemo termin za kinotečni program, dakle za filmske klasike koji će biti popraćeni uvodnim predavanjem koje će voditi Ante Storić – kazala je Periša napominjući kako će filmski program u "Arsenu" idućeg tjedna, 6. listopada, otvoriti, moglo bi se reći, hrvatska premijera najnovijeg filma Zrinka Ogreste "Plavi cvijet" koji je na ovogodišnjoj Puli osvojio Veliku zlatnu arenu za najbolji film. Film će se u Šibeniku prikazati gotovo tjedan dana prije redovite kinodistribucije, a na projekciju stiže i sam redatelj.

U "Arsenu" će se, kako pokazuje program u listopadu, gotovo svakog dana nešto događati, a ponekad će u istom danu biti i tri programa. To je koncept i tempo kakav se želi tijekom cijele sezone, no bilo publike pomno će se osluškivati.
-Sve je test-proba, usklađivat ćemo se s interesima publike, ali program nije testni. On pokazuje što će sve biti: od koncerata najboljih jazz izvođača poput Lane Janjanin, koja je postala direktorica Festivla Jazz.hr do Aljoše Jurinića kao najboljeg pijanista iz, sad već, srednje generacije te programa za djecu koji smo nazvali Bubamarac.

Periša ističe i kako su u kreiranju programa sudjelovali i Glazbena škola Ivana Lukačića, kazališna udruga Virko, direktorica Plesnog teatra Sjene i Šibenskog plesnog festivala Zorana Mihelčić i drugi koji se bave kulturom u Šibeniku.

-Nama je važan taj parcipativni pristup u kreiranju programa. S Glazbenom školom ćemo predstaviti i tri koncerta koja su ostala iz Svibanjskih glazbenih večeri. Škola nema koncertnu dvoranu pa će u sada dobiti prostor za nastupe svojih učenika i profesora. Mislim da je lijepo da "Arsen" postane matična luka i za Glazbenu školu i program koji će ćemo zajedno birati – govori Periša.

Koliko god ponuđeni program, napominje, žanrovski bio šarolik, to ne znači da će biti "svaštara". Kvaliteta je važna, reći će, jer pod Arsenovim imenom ne može se svašta događati.

image
Gorana Barišić Bačelić, ravanteljica Tvrđave kutlure Šibenik
 
Nikša Stipaničev/Cropix

Barišić Bačelić pak podsjeća kako je iza Tvrđave kulture sedam godina rada pa se program u "Arsenu" slagao s već puno stečenog znanja i iskustva.

-Kompletna hrvatska kulturna scena zna za našu instituciju i sada pozivi i incijative dolaze k nama. Najčešće je to slučaj, pa smo u situaciji da možemo birati i otvarati rukavce za neke nove suradnje. Važno je imati i kontinuiran program za one najmlađe kojima će "Arsen" biti možda prvi susret s umjetnosti, ali i za one tinejđerska dobi i studente. Želimo im dati poseban prostor i da sami kreiraju ono u čemu žele sudjelovati.

Program je obim i tako koncipiran da vjerujem kako će biti zanimljiv ne samo lokalnoj zajednici, nego i šire te da može biti povod za izlet u Šibenik koji će se završiti i jednim dobrim filmom ili koncertom u "Arsenu" – smatra Barišić Bačelić i napominje kako će posjetitelji na večernja događanja ipak moći samo s covid-potvrdama, osim onih namijenjenih djeci gdje će se primijeniti epidmiološke mjere s ograničenim brojem od 50 mjesta u publici.

No, "Arsen" će biti otvoren svaki dan cijeli dan, neovisno o tomu hoće li se navečer tu nešto događati. U Tvrđavi kulture dobrodošlicu će poželjeti svakom znatiželjniku koji poželi "ćirnuti" u dvoranu, vidjeti kako izgleda i kako je uređena.
-Pravo je vrijeme da svima širom otvorimo vrata – kazala je Barišić Bačelić.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
19. travanj 2024 02:07