StoryEditorOCM
OstaloKomu je knjiga draža?

Svaki peti stanovnik Šibenika upisan je u Gradsku knjižnicu; više čitaju žene nego muškarci, a u knjižnici se posuđuju i igračke

Piše Marija Lončar
13. rujna 2023. - 10:07

Vole li Šibenčani i Šibenčanke čitati? Knjiga u Hrvatskoj je poprilično skupa, barem za većinu građana, no zahvaljujući knjižnicama beletristika, publicistika, znanstvena i sva ostala literatura svima je relativno lako dostupna. U šibensku Gradsku knjižnicu "Juraj Šižgorić" upisano je tako nešto više od 6 400 građana i građanki Šibenika što znači da člansku iskaznicu knjižnice ima svaki peti stanovnik od ukupno njih 31 000, koliko živi u samom gradu prema popisu iz 2021. godine.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Ako se pak gleda šire gradsko području koje broji oko 43 000 stanovnika, svaki sedmi je član knjižnice. Možda taj prosjek i nije tako loš u usporedbi s drugim, po veličini sličnim, sredinama, no slika se pogoršava kada se zna da među upisanim ima dosta neaktivnih korisnika. Naime, samo 5 070 članova posuđuje knjige i ostalu građu, dok njih oko 1 400 u knjižnicu baš i ne navraća. U Vitićevu zgradu na Poljani očito su ušli samo kad su se upisali.

Također, knjiga je draža ženama, jer je čak 3 544 aktivnih korisnica, što je za gotovo 1 300 više negoli je upisanih muškaraca.

image

 

 

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix/Cropix

U knjižnicu je upisano i 136 djece koja nisu starija od tri godine te šest slijepih i slabovidnih osoba. Zanimljivo je da ima i nekoliko grupnih članstva. Uglavnom je riječ o nižim razredima osnovnih škola ili grupama iz vrtića koje upišu entuzijastične učiteljice i odgojiteljice. Najčešće tijekom manifestacije Mjesec hrvatske knjige kada je upis besplatan.

Knjižnica je zanimljiva i turistima, odnosno gostima Šibenika koji se odlučuju za tromjesečno članstvo te upisanih s takvom iskaznicom ima 37.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Srednjoškolci i dalje najmanje čitaju. U Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" svega ih je 333, za razliku od osnovnoškolaca i umirovljenika kojih je četiri puta više.

Zanimljiv je i podatak da od ukupno 34 djelatnika knjižnice čak su njih 32 članovi.

U knjižnici se, očekivano, najviše posuđuju knjige. Od ukupno gotovo 90 000 posudbi na knjige otpada 72 217. Ostalo je audiovizualna, elektronička i ostala građa, a među njima i tri igračke!

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Svi ovi podaci nalaze se, među ostalim, u izvješću o radu šibenske knjižnice i odnose se na 2022. godinu. Iako je se kraju primiče i 2023. godine, to će se izvješće tek sada naći na dnevnom redu Gradskog vijeća, a sastat će se u četvrtak, 13. rujna, prvi put nakon ljetne stanke. Kada je riječ o broju i strukturi članstva, slika vjerojatno nije biti bitno drugačija ni u ovoj godini, jer slične brojke bilježe se i posljednjih nekoliko godina. Međutim, sve ostalo drastično se promijenilo od lipnja ove godine. Tada je knjižnica bila meta velikog kibernetičkog napada u kojem je ostala bez kompletne digitalne građa, PDF-ova svih knjiga koje je objavila ili imala u pripremi za objavu, prijeloma, slika, ilustracija...

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Ukratko, šteta je neprocjenjiva što je više puta istaknuo i ravnatelj Vilijam Lakić. Ali umjesto da o tome raspravljaju i vide na koji se način knjižnici može pomoći, vijećnici će se, eto, baviti izvješćem koje, barem u svom dobrom dijelu, više nema nikakve veze sa stvarnošću!

01. svibanj 2024 16:08