StoryEditorOCM
OstaloImamo Kinoklub

Šibenčani, čekamo vas: Uživajte u sjajnim filmovima, mjesečna članarina je samo 10 kuna

11. siječnja 2018. - 19:34

Filmske večeri srijedom u šibenskoj knjižnici, put oko svijeta u ljetnim večerima na Tvrđavi Barone više nisu jedini filmski programi i projekcije u kojima mogu uživati šibenski ljubitelji filma! Šibenik je dobio svoj kinoklub, predsjednik kojeg je Nikica Šupe, filmofil bez kojeg posljednjih godina ne može proći nijedna filmska projekcija u Šibeniku. Uostalom, Šupe, zaposlen kao domar u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić", voditelj je filmskih srijeda kao i ljetnog kino programa na Baroneu, a želja da se filmska umjetnost i kultura populariziraju i približe što većem broju gledatelja misao je voditelja entuzijastične ekipe okupljene u Kinoklubu Šibenik.

– Ideju o osnivanju kluba potaknula je Kristina Bolanča, medicinska sestra iz Doma zdravlja, zaljubljenica u film. Klub je registriran u lipnju, ali smo puno aktivniji postali kroz zimsko razdoblje jer zahvaljujući suradnji s Muzejom grada Šibenika u atriju gotovo svakog petka prikazujemo po jedan film – objašnjava Šupe i dodaje kako je za osnivanje Kinokluba "kriv" i Ivo Brešan.

– Volim isticati kako je ono što mislimo raditi u Kinoklubu u smislu edukacije publike zapravo u duhu profesora Brešana. On je kao gimnazijski profesor predavao i filmsku i scensku umjetnosti. Znam da je učenike vodio i u kino, a prije nekoliko godina imao sam čast u više navrata sastati se s profesorom da bismo razgovarali o filmu, jer ideja našeg kluba ipak nije filmove gledati samo za zabavu, već da bi se nešto i naučilo – kaže Šupe.

Klub ima 30 članova, a osim mjesečne članarine od 10 kuna i gledanja filmova, članovi nemaju drugih obveza.
– Osnovali smo i svoju Viber grupu i svatko može predložiti neki filmski naslov koji bismo mogli pogledati. Imamo tri prijedloga, a odabiremo film koji dobije najviše glasova. Onaj čiji je prijedlog izabran ima obvezu pripremiti kratki uvod o filmu, a nakon što ga odgledamo, ja kao moderator potaknem raspravu. Kasnije odemo i u neki kafić i nastavimo neformalno razgovarati o filmu.

Kinoklub je u suradnji s Muzejom grada Šibenika uspio otkupiti prava za prikazivanje 12 odabranih filmskih zapisa o Šibeniku.
– Želimo ovo ozbiljno raditi. I u Statutu kluba smo napisali kako je naša zadaća vrednovati i promovirati kulturnu baštinu. Nakon atrija, koji je na neki način postao naš klupski prostor, i gdje ćemo filmove prikazivati do travnja ili svibnja, mislimo se preseliti u kulu muzeja. Film želimo približiti i stanovnicima zaleđa te otoka, pa na ljeto pripremamo i neke programe za Prvić i Žirje. U suradnji sa šibenskim muzejom imat ćemo i projekcije na arheološkom lokalitetu Srima – Prižba, a u taj program će se uključiti i Vinarija "Baraka" koja će se pobrinuti za vino i hranu.

Šibeniku ne nedostaje kinopublike, tvrdi Šupe, što najbolje potvrđuju i ljetne projekcije na Baroneu.
– U Kinoklubu ne mislimo ponavljati koncepte koji su već zaživjeli na toj tvrđavi, gdje dolaze renomirani i najupečatljiviji filmovi povezani zajedničkom temom ili u knjižnici gdje su umjetnički i edukativni kriteriji najvažniji. Šibenska publika će u sklopu projekcija Kinokluba uskoro imati priliku vidjeti i neke nove nagrađivane dokumentarce, poput talijanskog filma "Trst, Jugoslavija" o vremenima kada se hrlilo u šoping ili "Djevojaka koje sanjaju more", film o grupi žena treće životne dobi iz Italije koje nikada nisu išle na godišnji na more i sada odluče otići na hrvatski Jadran za što skupljaju novac pekući kolače – rekao je Šupe i pozvao sve od Žirja do Strmice, od Rogoznice do Prosike da se učlane u klub. Svi su dobrodošli, a jedini uvjet je da vole film i da o toj umjetnosti žele nešto naučiti!

25. lipanj 2024 21:26