StoryEditorOCM
Ostalobrojna događanja

Predstavljen program obilježavanja stote obljetnice rođenja najveće hrvatske pjesnikinje, evo kako će se Šibenik pokoniti Vesni Parun

Piše Toni Veljača
16. ožujka 2022. - 14:14

U multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice "Juraj Šižgorić" predstavljen je program obilježavanja stote obljetnice rođenja Vesne Parun. U planu su brojna događanja, kojim će se obilježiti lik i djelo najveće hrvatske pjesnikinje. Više o samom programu, rekla je Mirjana Žurić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti grada Šibenika.

- Grad Šibenik podržava obilježavanje ove obljetnice, kako financijski, tako i infrastrukturno. Program koji će danas biti predstavljen je nešto što je već dogovoreno, ali pri tom moram napomenuti da se on još uvijek stvara. Mogu vam potvrditi da će se ovaj jubilej obilježiti i kroz aktivnosti na Međunarodnom dječjem festivalu, ali i da ćemo nastojati uključiti osnovne škole na području Grada, bilo kroz literarne, likovne ili neke druge aktivnosti – rekla je Žurić.

Ravnatelj Gradske knjižnice Vilijam Lakić najavio je događanja koja će se održati u Gradskoj knjižnici kroz naredne mjesece.

- Program obilježavanja stote obljetnice rođenja Vesne Parun započeo je još 8. ožujka kada je održana pjesnička večer, pod nazivom "Vesna i ja". Ono što nam uskoro slijedi, je izložba pod naslovom "Balade Vesne Parun", koju je priredio muzej Prigorja iz Sesveta. Kroz mjesec travanj će biti održana izložba osobnih predmeta Vesne Parun, a u svibnju i okrugli stol o Vesni Parun na kojem će sudjelovati dvoje sveučilišnih profesora – istaknuo je Lakić.

Naglasio je Lakić i činjenicu da su brojne udruge i ustanove širem Hrvatske pokazale interes za sudjelovanje u programu obilježavanja stote obljetnice rođenja Vesne Parun.

- To je lijepo čuti, mi ćemo se ipak, uvažavajući pri tom sve ostale, osloniti na domaće snage. Kako vrijeme prolazi sve je više ljudi koji valoriziraju i cijene djelo Vesne Parun. Mislim da je sada već jasno da je ona naša najveća pjesnikinja. Gradska knjižnica je počašćena što je jedan od domaćina ovog programa – zaključio je Lakić.

Okupljenima se obratila i Zdenka Bilušić, ispred Ogranka Matice Hrvatske u Šibeniku.

- Vesna je velika i neiscrpna tema za sve nas. Ona je žena koja je svoj život i opredjeljenje svjedočila do samog kraja. Ostala je vjerna ulozi žene umjetnice, emancipirane u punom smislu te riječi, živjela je isključivo od umjetnosti, i to treba napomenuti – kazala je Bilušić.

Naglasimo i to da su kao jedna od uvertira u ovogodišnji program, još lani postavljene dvije male knjižnice u čast Vesne Parun. Također, prošle godine započela je i pjesnička rezidencija, koja se nastavlja i ove godine. Više o tom dijelu programa, rekla nam je Snježana Klarić iz Kulturne udruge Fotopoetika

- Lani je pjesnička rezidencija probudila veliko zanimanje domaćih književnika. Ona ide i ove godine. Natječaj je otvoren do kraja ožujka i mogu reći da sam zadovoljna dosadašnjim interesom. Ove godine, pjesnička rezidencija će trajati dva tjedna, a sve uz podršku Ministarstva kulture i medija, grada Šibenika te Turističke zajednice grada Šibenika i otoka Zlarina – rekla je Klarić.

Stota obljetnica rođenja Vesne Parun, obilježit će se i na njenom Zlarinu, a prema riječima Katarine Gregov, direktorice Turističke zajednice Zlarin, očekuje nas raznolik program.

- Mislim da to i priliči ovoj obljetnici. Ususret samom rođendanu Vesne Parun organiziramo svečano postavljanje kamenog monolita na kojem će se isklesati Vesnin poznati stih "Zlarin, mali otok brnistre i smilja". Kreirati ćemo i kut Vesne Parun koji će navoditi naše posjetitelje diljem otoka kako bi upoznali lokacije iz njenih knjiga. Također, dogovaramo i nekoliko ljetnih manifestacija. Ovo je godina u kojoj imamo priliku odati počast Vesni Parun, kakvu ona i zaslužuje – zaključila je Gregov.

28. travanj 2024 14:23