StoryEditor
OstaloSrijedom po svijetu

Na Tvrđavu Barone stiže hvaljeni domaći film Mater, a na projekciji će biti i redatelj Jure Pavlović

Piše Šibenski.hr
10. kolovoza 2020. - 19:13
Gorana Barisic Bacelic, ravnateljica JU Tvrdjava Kulture na tvrdjavi Barone  ILUSTRACIJA Niksa Stipanicev/Cropix

Na filmsko platno šibenske Tvrđave Barone, u sklopu programa Srijedom po svijetu12. kolovoza  u 21:30 sati stiže domaći film: Mater redatelja Jure Pavlovića, najavljuju iz Tvrđave kulture.


Hvaljeni dugometražni debi mladog redatelja, čije je kratkometražno ostvarenje Piknik 2015. osvojilo „europskog Oscara", renomiranu nagradu Europske filmske akademije, svjetsku premijeru je imao na festivalu A kategorije, Black Nights Film Festivalu u Tallinu. Nakon nedavne hrvatske premijere na Festivalu mediteranskog filma Split, film je krenuo na turneju po hrvatskim kinima, a šibenskoj publici film će uoči projekcije predstaviti sam redatelj.

Ovaj intiman i beskompromisan portret kompleksnog odnosa između majke i kćeri prati Jasnu koja nakratko odlazi iz Berlina, gdje živi sa suprugom i djecom, i vraća se u rodni kraj u dolini Neretve kako bi se pobrinula za ostarjelu majku. Međutim, iako tjelesno onemoćala, majka i dalje u ovoj matrijarhatskoj obiteljskoj konstelaciji zauzima poziciju ultimativnog autoriteta, pa se Jasna ponovno zatekne u toksičnoj mreži ispunjenoj osjećajima krivnje i zamjeranja.

 

Protagonistkinje snažnih karaktera utjelovile su Daria Lorenci Flatz, koja je za ovu ulogu osvojila nagradu za najbolju glumicu na sicilijanskom Taormina Film Festivalu, i velika kazališna diva Neva Rošić, dok su sporedne uloge uglavnom dodijeljene naturščicima, lokalnim stanovnicima koji „filmu daju puno autentičnosti, specifičnog šarma i originalnog dalmatinskog mentaliteta", prema riječima samog redatelja. Klaustrofobična, usijana atmosfera sjajno je zabilježena kamerom Jane Plećaš, snimateljicom iza koje stoji i festivalska uspješnica Ne gledaj mi u pijat Hane Jušić.

Ova filmska meditacija o boli, oprostu i gubitku na provokativan, ali i krajnje iskren način bilježi osebujan dalmatinski duh, s puno empatije i uz velike doze prepoznatljivog lokalnog humora. Ostvarenje koje je kritika složno ocijenila kao „izvrstan debitantski film" (Jurica Pavičić, Jutarnji list) i „jedan od dojmljivijih redateljskih debija unutar novije hrvatske kinematografije" (Marko Njegić, Slobodna Dalmacija) osvojilo je i nagradu kritičara „Nebojša Đukelić" za najbolji regionalni film na beogradskom Međunarodnom filmskom festivalu FEST.

Ulaz na filmske večeri srijedom slobodan je članovima Kluba prijatelja i posjetiteljima s važećom ulaznicom za dnevni posjet Tvrđavi Barone. Kapacitet ljetnog kina na Tvrđavi Barone ograničen je zbog trenutne epidemiološke situacije, stoga se posjetiteljima preporuča što raniji dolazak. Posjetitelji se mole za razumijevanje ako zbog popunjenosti kapaciteta ne budu mogli prisustvovati projekciji koja će se održati u skladu sa propisanim preporukama i poštivajući mjere opreza, poručuju iz Tvrđave kulture.

 

17. svibanj 2022 15:33