StoryEditorOCM
OstaloMjesec hrvatske knjige

Književni susret s Edijem Matićem, splitskim književnikom, dobitnikom ovogodišnjeg KuŠIna: evo tko će voditi razgovor s njim

Piše PišeŠibenski.hr
10. studenog 2023. - 16:57

U Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ Šibenik obilježavanje ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige završava idući tjedan književnim susretom s piscem i fotografom Edijem Matićem. Susret će se održati u srijedu, 15. studenog u 18. 30 sati na Narodnom odjelu Knjižnice, a razgovor će voditi novinarka Živana Podrug koja će vas provesti kroz intrigantan put kroz autorovu karijeru, stvaralački proces i inspiraciju koja stoji iza njegovih djela, najavili su iz šibenske knjižnice.

image

 

 

Niksa Stipanicev/Cropix

 

Edi Matić, rođen 1962. godine, svoj životni put započeo je studirajući elektrotehniku u Splitu da bi se potom, do 2011., posvetio grafičkom dizajnu te glazbenoj i video produkciji. Jedan je od pokretača projekta „Writers in residence“ koji je ugostio i splitskoj publici predstavio popriličan broj stranih autora i prevoditelja, udruge SpLitera i međunarodnog književnog festivala „Split Lit Int.“. Sudjelovao je u organizaciji hrvatskih i međunarodnih nastupa na sajmovima knjiga u Leipzigu, Frankfurtu i Beču.

image

Na fotografiji: Edi Matić

 

 

Vojko Basic/Cropix

 

Objavio je četiri romana: „Ovdje fali ženska ruka“ (2008) koji je ušao u finale VBZ-ova natječaja za neobjavljeni roman, bio nominiran za nagradu „Kiklop“ te ušao u uži izbor za nagradu T-portala, zatim „Grimalda“ (2012), preveden na njemački, srpski i makedonski i koji je dobitnik književne nagrade koju dodjeljuje Steiermärkische Bank, „Regija stranaca“ (2016) i „Pop“ (2020), koji je 2023. izdan i u Njemačkoj. Kao autor sudjelovao je na mnogim domaćim i stranim književnim festivalima i rezidencijalnim programima. Kratke priče i poezija objavljivane su mu u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Turskoj, Austriji, Njemačkoj, Makedoniji i portalu svjetske književnosti Asymptote. Osim toga, kao fotograf imao je samostalne izložbe u Beču, Grazu, Leipzigu i Splitu.

image

 

 

Niksa Stipanicev/Cropix

Od 69 radova pristiglih na ovogodišnji nagradni natječaj KuŠIn za najbolju kratku priču koji Knjižnica organizira već osmu godinu zaredom, najboljim je proglašen upravo tekst Edija Matića pod naslovom  „Lugara“, a nagrađenu priču možete pročitati na mrežnoj stranici Knjižnice u rubrici Literarni kutak – KuŠIn.

 

Iste godine je i za dramski tekst „Vulnera urbis, vulnera orbis“ dobio nagradu Ministarstva kulture Republike Hrvatske „Marin Držić“, te je za kratku priče „Samac“ 2022. godine osvojio nagradu na natječaju „Priča se (p)o gradu“.

 

Od svibnja 2023., Edi Matić novi je predsjednik Hrvatskog društva pisaca.

27. travanj 2024 15:37