StoryEditorOCM
OstaloKoroni unatoč

Kakvo odgađanja, kakav online? Međunarodni festival animacije slavi 10. rođendan na Goricu i Maloj loži

Piše Marija Lončar
3. lipnja 2020. - 13:10

U posve drugačijim okolnostima i nešto ranije negoli prijašnjih godina, u Šibeniku će se od 20. do 24. srpnja održati Međunarodni festival animacije Supertoon. Njegova sudbina, kao i sudbina ostalih šibenskih festivala i ljetnih kulturnih manifestacija, sve donedavno bila je potpuno neizvjesna, premda ni sada nije baš do kraja jasno kako i što će sve ove sezone u gradu događati. I to ne samo zbog korone i epidemioloških mjera koje su vladale, nego i financijskih problema. Do sponzora je proteklih mjeseci bilo teško doći, a sada, s obzirom na gospodarske posljedice uvjetovane koronakrizom, do mnogih će to biti i nemoguće.

S druge strane, Grad Šibenik, primjerice, nije početkom godine dodijelio sredstva za programe javnih potrebe u kulturi, a na taj novac dijelom su računali i organizatori Supertoona. Umjesto da se završi u veljači, natječaj je bio prolongiran do kraja svibnja, a iz gradske uprave od svih udruga i organizatora kutlrunih događanja tražili su da već poslane prijave i programe izmijene i prilagode "očekivanim promjenama načina života i gospodarskim kretanjima".

Iako nisu mogli znati s koliko će novca moći raspolagati, u Supertoonu, u korona mjesecima, nisu sjedili skrštenih ruku. Filmovi su se prijavljivali, pregledavali i birali.. pa će najmlađi šibenski festival ove godine obilježiti svoj prvi mali jubilej – deset godina postojanja, od čega se prve dvije godine održavao na Braču, a potom se preselio na kopno i "uselio" u Šibenik. Jubilarno izdanje donosi tako najaktualnije svjetske kratkometražne animirane filmove u pet natjecateljskih kategorija i ugošćuje niz uglednih animatora, redatelja i producenata iz Hrvatske i svijeta.

Direktor festivala Slave Lukarov odluku da se Supertoon ne odgodi "za neka bolja vremena" te da se održi na Gorici i Maloj loži "uživo", a ne u kakvoj online verziji, ovako objašnjava:
-Festivalski su filmovi rađeni za projekcije na velikim platnima, a filmski festivali su mjesta susreta i komunikacije autora, producenata i publike, koji su u ovim vremenima možda još važniji nego inače – kazao je Lukarov.

Naglašava i kako je važan kontinuitet održavanja jer se tako gradi i publika, a osam godina koliko festival traje u Šibeniku nije za "baciti".
-Također, osobito je važno i to da se u kriznim vremenima građanima ne uskraćuju kultura i umjetnost, koje život čine ako ne smislenim, a onda barem ljepšim i bogatijim - ističe Lukarov.

O pobjednicima 10. Supertoona, odnosno najboljim filmovima u svakoj od pet natjecateljskih kategorija, odlučivat će međunarodni žiri u kojem će, među ostalim, sjediti i Tamás Patrovits, redatelj, animator i umjetnički direktor uglednog mađarskog festivala animiranih filmova Primanima te zagrebački strip autor i ilustrator Igor Hofbauer koji je osmislio i ovogodišnji vizualni identitet Supertoona.

Ponovno će se održati i radionica animacije za najmlađe, a neki će njezini polaznici i ove godine biti članovi festivalskog žirija za kategoriju kratkih animiranih filmova za djecu Planktoon.

Uz mnoštvo popratnih projekcija filmova izvan konkurencije, razgovora s filmskim autorima i drugih edukativnih i zabavnih sadržaja, novost je, poručuje Lukarov, to što će ovogodišnji festival ugostiti predstavnike regionalnih scena nezavisnog stripa.

-Uz skupnu izložbu, koja će donijeti reprezentativne radove autora i kolektiva, na ulicama i trgovima Šibenika odvijat će se i prodajni sajam stripa te izrada grafika tehnikom sitotiska, kao i pojedinačna predstavljanja strip stvaralaca. Deseto izdanje Supertoona predstavit će tako na festivalu u Angoulemeu nagrađeni strip album Komikaze #18 autorice Ivane Armanini, grafike i strip izdanja beogradskog kolektiva Matrijaršija, nezavisne strip festivale OHOHO! i Novo doba te recentnu splitsku i zagrebačku scenu autorskog stripa – rekao je Lukarov.

 

 

20. travanj 2024 06:57