StoryEditorOCM
OstaloKULTURNA INVAZIJA

Gorana Barišić Bačelić na šibensku je tvrđavu dovela najpoznatije umjetnike, pa i dobitnike ovogodišnjih Grammyja. No, tu neće stati....

Piše Matea Roglić/SD
16. ožujka 2021. - 10:57

Splićanka Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica Tvrđave kulture u Šibeniku i Kuće umjetnosti Arsen, te povjesničarka umjetnosti, napravila je suprotno prvotnoj namjeni moćnih tvrđava – otvorila ih je invaziji.

Jedna je inspirativnih žena koje je Slobodna Dalmacija predstavila na svojoj, još uvijek otvorenoj izložbi "Žena koja nadahnjuje" na splitskom Peristilu. Zahvaljujući Gorani, svi željni kulture, odlične glazbe, sjajnih multimedijskih događanja u jedinstvenom ambijentu, napokon su došli na svoje. A Šibenik je postao još sjajniji turistički dragulj, jednako omiljen među stranim i domaćim gostima.

Popričali smo s ovom uspješnom Dalmatinkom o svemu po malo, a najviše o kulturi, položaju žena i o brojnim poznatim imenima koji su imali priliku nastupati u ovoj prekrasnoj, monumentalnoj arheološkoj baštini.

Barišić Bačelić ne boji se izazova i objeručke je prihvatila zahtjeve koje se nalaze pred njom kao ravnateljicom jedine institucije u Republici Hrvatskoj koja raspolaže s tolikim brojem različitih sadržaja i djelatnosti. Pa tako, kako kaže, sa svojim timom, nastavlja jačati lokalna, nacionalna, regionalna i europska partnerstva i suradnju.

U svom programu ova nadahnjujuća žena potiče provođenje projekata obnove i prezentacije fortifikacijske baštine šibenskog kraja, dovodi brojne inozemne i domaće umjetnike, organizira brojne edukativne programe i jača audio vizualne i kinoprikazivačke djelatnosti ustanove.

Velikim koracima grabi naprijed. Smatra kako radi inspirativan posao koji hrani dušu i um.

-Nije bilo prepreka da dođem tu gdje sada jesam, a ovo je jedno prekrasno radno mjesto. Već petnaest godina radim u kulturi, a još više u turizmu. Radila sam prekrasne poslove koji su vezani uz spajanje kulture i publike. Zahvalna sam na interesantnim projektima šibenskih tvrđava, a moj zadatak i zadatak mog cijelog tima jest da im udahnemo novi život s kulturnim sadržajima i programima - kaže zadovoljna ravnateljica i nastavlja:

- Organiziramo sve kulturne programe, od glazbeno-scenskih, preko predavanja, kongresa i seminara pa do osmišljavanja novih sadržaja. Koristimo suvremene tehnologije, na te načine osuvremenjujemo jednu takvu povijesnu znamenitost i povezujemo povijest i kulturu - priča nam.

Tvrđava je nekad bila utočište starih Hrvata, a danas, kako kaže naša sugovornica, omiljeno je mjesto brojnih stranih i domaćih izvođača koji jedva čekaju nastupiti u jedinstvenoj dalmatinskoj baštini koja svojom efektnosti, ali i krajolikom oko sebe, jednostavno plijeni poglede.

- Sve poznate face su nastupale ovdje. Imali smo zaista sjajnih izvođača. Imamo otprilike godišnje četiri do pet svjetski poznatih glazbenika. Gostovao nam je Brian Ferry, Gregory Porter, Jacob Collier... Njih sam nabrojila jer su bili među ovogodišnjim nominacijama za Grammyja. Gostovala nam je i Roisin Murphy, LP, glazbena skupina Thievery Corporation te Morcheeba.

Od naših izvođača nema ni jedne osobe koja nije nastupala ili koja ne želi nastupati na Mihovilu, jer se radi zaista o jednoj sjajnoj i predivnoj pozornici i jednom prekrasnom povijesnom ambijentu. Nastupili su Massimo, Urban, Josipa Lisac, Arsen i Matija Dedić.. Ma svi priznati glazbenici i umjetnici - zadovoljna je Gorana.

Čak je i nedavno preminuli velikan Đorđe Balašević održao koncert u Tvrđavi Svetog Mihovila, te je u dvije nezaboravne večeri napunio Šibenik smijehom i emocijama. Sugovornica skromno priznaje kako je za sve događaje i evente koji se odvijaju zaslužna ne samo ona, već i njezin vjerni tim pa tako ovog ljeta, zahvaljujući njima, možemo očekivati premijerni nastup umjetničkog genijalca Asafa Avidana te grupe Black Pumas.

Teško je biti žena u muškom svijetu, ali umjetnost nam se čini kao jedna od profesija koja nježnije pristupa ženama. S nama se složila i Barišić Bačelić.

- Sigurno je povremeno teško biti žena u ičemu, ali posao u kulturi je jedan od najljepših poslova. Obogaćuje duhovni aspekt naših života, hrani nas ljepotom i umjetnosti, tako da mi je teško reći da bi to trebalo biti nešto teško. Postoje puno zahtjevniji i odgovorniji poslovi, a ja sam samo sretna što je moj hrana za dušu.

18. travanj 2024 02:20