StoryEditorOCM
KnjigeKad se male ruke slože, u Bruxelles se stići može

Slikovnica predškolske ustanove "Šibenska maslina" oduševila europarlamentarce

7. prosinca 2016. - 15:34

Slikovnica "Naš grad u našem naručju" koju su na dar Šibeniku u povodu 950. obljetnice njegova prvog spomena združenim snagama osmislili, a onda i izradili, najmlađi Šibenčani, polaznici najbrojnijeg gradskog Dječjeg vrtića Vidici i njihove tete, odgojiteljice predškolske ustanove "Šibenska maslina", doživjela je prošlog tjedna svoju europsku promociju.
U srcu Europskog parlamenta u Bruxellesu, to unikatno izdanje, s mnogo je ljubavi i topline hrvatskim europarlamentarcima i gostima konferencije i izložbe "950 godina Šibenika" predstavila Maja Gulin, ravnateljica "Šibenske masline".
- Ponosna sam na našu slikovnicu koja se pokazala predivnim rođendanskim poklonom Šibeniku. Cijela priča o tom izdanju krenula je početkom ove godine promišljanjem kako će koji od vrtića naše ustanove pridonijeti obilježavanju značajne obljetnice grada. Budući da je vrtić Vidici sa svojih 200 predškolaca najveći, dogovoreno
Podijelili smo teme po skupinama kako bi slikovnica obuhvatila što više podataka o našem gradu. "Sportaši" su, između ostalog, odabrali i Dražena kao temu. Nazvala nas je njegova majka Biserka, ganuta i presretna zbog toga. Dvije skupine su se posvetile ilustracijama Arsenovih pjesama.
Gabi nas je također nazvala. Nije skrivala koliko je dirnuta i oduševljena ovom idejom. Djeca su crtežima, izrekama i izjavama još jednom potvrdila kako je dječja mašta nepresušna, samo je treba potaknuti. Radilo se s ljubavlju i željom da damo svoj maksimum, a konačni rezultat to potvrđuje. Knjiga je, naime, dokument vremena, trajni podsjetnik na ono što smo proživjeli, što nam je važno i do čega nam je stalo. A kud ćeš ljepše inspiracije od grada tako bogatog značajnim pojedincima i zanimljivim događanjima iz bogate prošlosti?! Ono što me najviše veseli je spoznaja kako će djeca koja su stvarala slikovnicu za 50 godina, kad naš grad bude slavio 1000. obljetnicu, imati oko 55 godina. Nadam se da će se s radošću prisjećati kako su i sami sudjelovali u njezinoj izradi te će tu djetinju zanesenost rodnim gradom zadržati uvijek u srcu i prenijeti je na svoje nasljednike. Sigurno je da slikovnica svima ostaje dragom uspomenom na vrijeme u kojem su naučili kako se poznavanjem bogate prošlosti najljepše voli svoj grad-nadahnuto će ravnateljica.
Na adresu "Šibenske masline" stiglo je, dodaje, toliko divnih komentara i pohvala, a oni dobiveni od struke su i njoj, i svim zaposlenicima ustanove, najvažniji. Slikovnica je, prije EU parlamenta, dospjela, veli, u mnoge krajeve Hrvatske. Predstavljena je u Starom Gradu na Hvaru, a crteži će, najavljuje, biti prezentirani i na drugim stručnim skupovima. Među njima će se naći oni u Zadru i Dubrovniku već početkom iduće godine. Gulin podsjeća i na to da su, uz slikovnicu vrtića Vidici "Naš grad u našem naručju", i ostali vrtići "Šibenske masline" dali veliki doprinos obilježavanju 950. rođendana Šibenika. Cijelu godinu su, ističe, sa djecom obrađivali različite prigodne teme. Među njima su se našle mnoge gradske znamenitosti, a besidilo se i gotovo zaboravljenim starim šibenskim riječima.
(Preneseno iz "Šibenskog lista" od 17. studenog 2016.)


Slikovnica "putuje" na babine Ružinoj kćerki u Bilice
Pohvale na račun slikovnice, prilikom predstavljanja u EU parlamentu nije krila HDZ-ova zastupnica u Europskom Parlamentu Ivana Maletić, baš kao ni kolegica joj Ruža Tomašić kojoj će se, obećala je, slikovnica naći među poklonima za babine njezine kćerke. Ona, povjerila je ravnateljici Gulin, upravo čeka prinovu, a kako je udana u Bilice, dar će joj biti još draži.
- Bio je to jedan simpatičan detalj iz Bruxellesa, baš kao što je bio i susret sa mojom profesoricom hrvatskog jezika i književnosti Vesnom Mrša. Tko bi rekao, da ćemo se poslije toliko godina, da ne kažem desetljeća, sresti na jednom tako neobičnom mjestu. Kćerka joj je, naime, prevoditeljica, pa profesorica Mrša dobar dio godine provodi u belgijskom glavnom gradu. Kada je najavljena slavljenička konferencija i izložba u povodu 950-e obljetnice Šibenika, nije mogla izostati. Slikovnica joj se jako svidjela-zadovoljna je čelna žena "Šibenske masline".

19. travanj 2024 15:20