StoryEditorOCM
KnjigeProglašeni najčitatelji

Roko je najmlađi šibenski najčitatelj: ima samo pet godina i otkrio nam je što najviše voli čitati

Piše Marija Lončar
23. travnja 2024. - 19:53

Oni su Roko Vranjić, Mihovil Grabić, Gordana Perković i Ivan Pralić i najčitatelji su šibenske Gradske knjižnice "Juraj Šižgorić". Zajedno su pročitali nekoliko stotina knjiga u godinu dana, a šibenska knjižnica, moglo bi se reći, njihov je drugi dom u koji svaraćaju i više puta tjedno.

Najčitateljima proglasila ih je Marina Šimić, voditeljica dječjeg odjela šibenske knjižnice, u sklopu programa Noći knjige koji je, kako to biva i svih dosadašnjih godina počeo tijekom jutra kada su u knjižnici održane pričaonice i radionice.

image

Roko Vranjić

Tonka Lokas/Cropix

Roko Vranjić najmlađi je najčitatelj i ima smo pet godina, ali zato čita kao veliki. Istina, iskaznica glasi na njegovu sestru Saru, učenicu 1. razreda, ali u knjižnici svatko diže svoje knjige.

- Najdraža mi je slikovnica Mrljek i Prljek. Mama mi čita prije spavanja - kratko nam je rekao Roko.

image

Mihovil Grabić

Tonka Lokas/Cropix

Veliki ljubitelj knjiga je i Mihovil Grabić, učenik 1. razreda. Pročitao ih je čak 86 tijekom 2023. godine i kako nam se povjerio glavni krivac za njegovu ljubav prema čitanju je njegov otac.

- Prvo mi je tata čitao priče, a onda sam počeo i ja - kazao je Mihovil otkirvajući kako najviše voli čitati Gregov dnevnik, popularni serijal o pustolovinama srednjoškolca Grega američkog književnika Jeffa Kinneya, štivo koje obično čitaju starija djeca.

image

Ivan Pralić

Tonka Lokas/Cropix

U kategoriji odraslih najčitateljica je Gordana Pavić, no ona je bila spriječena te nije preuzela nagradu, ali je zato u poklon paketu knjiga i besplatnoj godišnjoj članarini uživao najčitatelj među umirvljenicima Ivan Pralić.

U šibenskoj knjižnici trenutačno traje revizija građe i knjige se ne mogu posuđivati, pa se najčitatlji vjerojatno osjećaju kao riba na suhom. 

image

 

 

Tonka Lokas/Cropix
image

 

 

Tonka Lokas/Cropix
03. svibanj 2024 22:16