StoryEditorOCM
IzložbeDolores Bujas

Večeras u ‘Azimutu‘ otvaranje izložbe svestrane šibenske umjetnice Dolores Bujas

Piše šibenski.hr
4. lipnja 2021. - 08:30

Otvorenje izložbe: „Poludjela ptica“ Dolores Bujas održati će se u petak 4. lipnja s početkom u 20 sati poručuju iz kluba Azimut.

Dolores Bujas je šibenska svestrana kreativka osebujnog likovnog izričaja koja kaže da 'riječi često donose zbrku među ljude, a brojevi uvode stegu i preveliki red. Dok slikanje pruža tišinu, mir i prostor za razgovor između mene i svakoga tko stoji nasuprot moje slike'. Umjetnost za Dolores znači – bijeg, predah i spokoj. 'U mojoj sam umjetnosti u svojoj kući', kaže.

Izložba 'Poludjela ptica'

Izložba naziv duguje djelu velikog belgijskog slikara nadrealizma, Renea Magrittea. Tema su more, voda i nebo te će autorica za temu 'Poludjele ptice' kazati kako je presavršena za nju jer govori 'o osobnosti nekoga tko se oslobađa stege vlastitih zidova i stremi prema visinama, zraku i recimo, slobodi'.

Dolores smatra da svatko od nas u sebi nosi određenu dozu sputanosti dok istovremeno tražimo pravu mjeru i ravnotežu u životu. Postavlja pitanje 'koliko sam, moram biti neslobodan da bih svome bližnjemu mogao dopustiti jednaku količinu slobode koju i ja želim za sebe'.

Autorica inspiraciju pronalazi u svakodnevnom životu, u onom što vidi, a najčešće su to njeni bližnji bilo da je riječ o ljudima, bilo ljubimcima.

Koristi se akrilom jer je, kako kaže, spora u odlučivanju, brzopleta u radu. 'Akril je presavršen za to – brzosušeći i greškoskrivajući alat', opisuje', Dolores Bujas, za koju je umjetnost bijeg, predah i spokoj 'U mojoj umjetnosti sam u svojoj kući, to je onaj 'moj skromni dom' kakvog Ježurka Ježić čuva i brani od šumskih hulja', poručuje.

Izložbu Dolores Bujas organizira udruga Kolektiv 4B kao dio aktivnosti Galerije Azimut u bogatom ovogodišnjem izložbenom programu.

Iz Azimuta poručuju kako su u pripremi izložbe:

17.06. Sarajevo u Šibeniku

24.06. Koraljko i Lulas: Margaret i Albert

02.07. Branka Grubić : Woman

19. travanj 2024 13:06