StoryEditorOCM
IzložbeSve boje moga Grada

U Azimutu predstavljanje umjetničkih djela Lane Martinović Čale, evo kada ih možete pogledati

Piše Šibenski.hr
27. rujna 2021. - 16:10

U sklopu službenog programa proslave Dana grada Šibenika, Klub Azimut predstavlja umjetnička djela diplomirane slikarice Lane Martinović Čale - originalne radove ulje na platnu , prema kojima je izrađena velika dvostrana tabla dobrodošlice postavljena uz prometnicu D3 u Lozovcu kod Skradina.

Često zaboravljamo kako su uprave table dobrodošlice prvi kontakt grada i putnika, slika po kojoj gost kreira svoj prvi dojam mjesta kojemu ide u susret. I dok su table dobrodošlice u glavnom stare i dotrajale zbog čega ne ispunjavaju svoju primarnu svrhu - ne pružaju dojam topline i ugodne domaće atmosfere, 'Lanina' tabla to nije.

Jer - sad već prije nešto više od godinu dana Lana i Dino Karađole, direktor Turističke zajednice Grada Šibenika, odlučili su to promijeniti. Naoko jednostavnom, a naprosto genijalnom idejom stavili su umjetnost u službu predstavljanja Krešimirovog grada i kreirali tablu koja oduševljava na prvu i izaziva ništa osim pozitivnih reakcija. Jedna je to od najljepših umjetničkih priča ovog ljeta.

Lana Martinović Čala, rođena je 1974. u Šibeniku gdje završava Gimnaziju Antuna Vrančića. Diplomirala je slikarstvo 2002. na Visokoj školi za crtanje i slikanje u Ljubljani u klasi prof. Igora Rehara. Od tada kontinuirano izlaže na mnogobrojnim samostalnim (Zagreb, Muzej Mimara, Francuski institut, Slavonski Brod, Rijeka, Otočac, Knin, Šibenik...) i skupnim izložbama (Split, Makarska, Zagreb, Šibenik...). 

Godine 2003. u Šibeniku otvara galeriju LanaArt koja je s godinama postala centralno mjesto okupljanja, druženja, edukacije i sastajanja umjetnika. Galerija LanaArt organiziranjem tečajeva i radionica crtanja i slikanja za sve dobne uzraste otvara vrata svima u svijet umjetnosti i slikarstva. 

Lana je članica Kulturnog vijeća Grada Šibenika te svojim djelovanjem aktivno sudjeluje u kreiranju kulturne slike grada. 

19. travanj 2024 22:04