StoryEditorOCM
IzložbeDO 6. PROSINCA

Na kninskoj tvrđavi otvorena izložba ‘Svjetlopisi pod bosanskim nebom‘ Mate Kaića

Piše Vjera Zorić
23. studenog 2022. - 15:55

Na kninskoj tvrđavi otvorena je izložba “Svjetlopisi pod bosanskim nebom”, autora Mate Kaića, iz fundusa Franjevačkog muzeja i galerije “Gorica” u Livnu (BiH).

Kaić je prvi livanjski fotoamater, bio je član poznate obitelji, sin trgovca i livanjskoga gradonačelnika, veliki intelektualac, gospodarstvenik, poljoprivrednik i umjetnik. Posjetiteljima se uvodnim riječima obratio Ante Šimić, ravnatelj Kninskog muzeja, kustosica Ivana Mikulić Sarić, Željka Markov, muzejska savjetnica Franjevačkog muzeja i galerije “Gorica”, te ravnateljica te ustanove Dražena Džeko.

– Autor se od rane mladosti počeo baviti fotografijom u Beču. Najstarija sačuvana fotografija datirana je 1902. godine i čuva se u arhivu Franjevačkog samostana na Gorici. Od tada pa do očeve smrti 1913. godine, nesputan obvezama i zanesen umjetnošću, često putuje, istražuje i snima dotad neviđene krajolike – kazala je kustosica Ivana Mikulić Sarić.

Upravo u tom razdoblju nastaju prekrasni krajolici, koji vjerno prenose duh tadašnjeg vremena, i u Bosni i u Hrvatskoj.

– Kaić je primjer koji je u prilikama svoga vremena znao iskoristiti stečene preduvjete za osobnu edukaciju od kojih su glavni talent, ljubav, znanje te materijalna podloga, a kroz početni hobi je zabilježio i ostavio u baštinu neprocjenjivu dokumentarnu i umjetničku sliku jedne povijesne dionice Bosne i Hercegovine te Hrvatske – istaknula je kustosica.

U fundusu livanjskog muzeja čuva se oko tristotinjak staklenih ploča, fotografska kamera i pripadajuća fotooprema, te nekoliko priručnika za fotografiju na njemačkom jeziku, koje su bile u vlasništvu autora. U galeriji Kninskog muzeja izloženo je šezdesetak predmeta, a izložba se može pogledati do 6. prosinca. 

19. travanj 2024 19:54