StoryEditorOCM
Izložberascvjetana krka

Na Carskom vidikovcu na Skradinskom buku pogledajte očaravajuće slike talentiranih fotografa

Piše Šibenski.hr
14. kolovoza 2024. - 17:15

U povodu Svjetskog dana fotografije, u ponedjeljak, 19. kolovoza 2024. u 11.30 na Carskom vidikovcu na Skradinskom buku u Nacionalnom parku „Krka“ bit će svečano otvorena izložba Rascvjetana Krka

Posvećena botaničkoj raznolikosti i ljepoti Nacionalnog parka, izložba donosi očaravajuće slike rijetkih i endemičnih biljnih vrsta koje su snimili talentirani članovi Foto kluba Šibenik i Foto kluba Knin.

Izložba Rascvjetana Krka prikazuje bogatstvo cvjetnog svijeta Parka, koji se prostire od vlažnih livada uz rijeku do surovih kamenjara i stjenovitih predjela krša. Svaka od fotografija priča o ljepotama krajolika i prilagodbi biljaka, često surovim, uvjetima okoliša, što ovu izložbu čini pravim poetskim putovanjem kroz netaknutu prirodu.

Posjetitelji će imati priliku vidjeti slike piramidalnog zvončića, koji ustrajno raste među stijenama kanjona rijeke Krke, i raznobojnog livadnog procjepka, koji prekriva doline Krke i Čikole. Dalmatinski buhač, poznat po prirodnom insekticidu piretrinu, također će biti predstavljen, zajedno s ilirskim i žutim perunikama, hrvatskim nacionalnim cvijetom, strogo zaštićenim zakonom.

Izložba nije tek puka zbirka fotografija prirode, već prozor u svijet biljnih dragulja Nacionalnog parka „Krka“, uključujući i nekoliko ilirsko-jadranskih endema, koji svjedoče o bogatstvu prirode ovoga kraja. Te nas fotografije podsjećaju na neraskidivu vezu čovjeka i prirode i na važnost očuvanja i zaštite prirodne baštine.

Na dan 19. kolovoza obilježava se i povijesni trenutak u svijetu fotografije kada je 1839. godine francuski slikar i izumitelj Louis Jacques Mandé Daguerre predstavio svoj izum: dagerotipiju, prvi fotografski postupak koji je doživio komercijalni uspjeh. Taj dan danas obilježavamo kao Svjetski dan fotografije, slaveći medij koji nam omogućuje da zabilježimo i trajno čuvamo trenutke i prizore iz života.

- Pozivamo ljubitelje prirode i fotografije da nam se pridruže na otvorenju izložbe i uživaju u čaroliji prirode koju su zabilježili vrsni fotografi- poručili su iz NP Krka.

19. rujan 2024 14:49