StoryEditorOCM
IzložbeDrniš objektiv(no)

Izložba u Gradskom muzeju: Motivi vrijedni pažnje u ‘očima‘ fotografa amatera

Piše Katarina Rudan
26. studenog 2020. - 10:10

Autorica izložbe je viša kustosica u Muzeju grada Drniša Antonia Tomić, koja kaže da je cilj izložbe pokazati koliko je drniški kraj inspirativan i prepun motiva vrijednih pažnje.

Na pitanje kako je došlo do ideje o postavljanju izložbe odgovara:
– Zahvaljujući jako dobroj suradnji s Foto klubom Šibenik, prije nekoliko godina predsjednik tog kluba Željko Krnčević potaknuo je ideju da članovi šibenskog kluba izlažu svoje fotografije u našemu muzeju. Posljednja takva izložba bila je povodom Dana žena, pod nazivom "Žene Šibenika ženama Drniša". Kako u drniškom kraju već nekoliko godina postoji dosta osoba koje se vrlo uspješno bave fotografijom, veliki su zaljubljenici u fotografiju i entuzijasti koji svoje fotografije objavljuju na društvenim mrežama, odlučili smo napraviti izložbu koja bi povezala fotografe Drniša, Šibenika i Knina. Uz Željka Krnčevića, ruku nam je pružio i predsjednik kninskog Foto kluba Mićo Samardžija, koji je i autor kataloga izložbe - kaže Antonia Tomić.

Osnivanje drniškog fotokluba

Fotografima je upućen poziv da pošalju nekoliko svojih uradaka s motivima grada Drniša i njegove okolice i u konačnici je izabrano 29 fotografija 17 autora, od kojih je najviše onih iz šibenskog Foto kluba, nekoliko iz kninskog te tri fotografije drniških autora.

– Ideja je bila da im pružimo platformu na kojoj će svoje radove na zadanu temu predstaviti fotografi iz cijele županije, a ne samo drniški. Istovremeno smo ovom izložbom željeli potaknuti drniške amatere fotografe da se aktiviraju i osnuju vlastiti klub kako bi tako udruženi mogli dalje graditi drnišku fotografsku scenu. Ne bez razloga, jer klub im nudi neke beneficije koje nemaju radeći samostalno. Bilo bi nam drago da do osnivanja kluba dođe, ali ako se to i ne dogodi, želja nam je da ovakve izložbe postanu tradicija. Dakle, da jednom godišnje fotografi s područja županije imaju priliku predstaviti svoje radove u našemu muzeju, s time što bi naglasak na svakoj od njih bile drniške teme i motivi. Jedne godine to može biti kulturna baština, druge portreti i slično, ali da sve to bude svojevrsna promocija drniškog kraja – kaže Tomić.

Kustosica se nada da će do osnivanja drniškog kluba ipak dođi, jer su se na samom otvorenju izložbe susreli drniški amateri fotografi s članovima kninskog i šibenskog fotokluba koji su im iznijeli svoja iskustva.

– Vjerujem da je ideja pala na "plodno tlo" i prema informacijama kojima raspolažem već su počeli određeni dogovori među njima kako bi na temelju iskustava kolega iz Šibenika i Knina uspjeli osnovati vlastiti klub – govori Antonia Tomić.

Umjetnost i dokumentarnost

Dodaje da je kroz izložbu "Drniš OBJEKTIV(NO)" ispričana priča o Drnišu i njegovoj okolici viđena očima fotografa, a naziv je nastao kroz igru riječi "objektiv" i "objektivno".

- Svaka priča pričana bilo kojim medijem ima veliku dozu subjektivnosti, tako i fotografska priča, ali fotografski objektiv nužno posreduje u prenošenju određene količine objektivnosti koja je imanentna fotografiji kao mediju. Fotografija u sebi spaja umjetnički čin te dokumentarnost koja zamrzava prizor u određenome trenutku vremena i ostavlja u naslijeđe budućim generacijama. I ove fotografije postat će dio bogate muzejske zbirke fotografija kao trag vremena i čuvar baštine - na kraju će Tomić.

Izložba ostaje otvorena do 11. prosinca 2020. godine, a može se posjetiti radnim danom od 8 do 14 sati, uz poštovanje epidemioloških mjera.

20. travanj 2024 02:00