StoryEditorOCM
BaštinaDošli do polufinala

Za obnovu još 100 milijuna kuna: Nekad zabranjeno područje Kanala sv. Ante i Tvrđave sv. Nikole postalo je novi dnevni boravak Šibenčana

9. prosinca 2019. - 09:30

Nekad zabranjeno područje Kanala sv. Ante i Tvrđave sv. Nikole, koje je desetljećima bilo tek frustrirajući simbol neiskorištenih potencijala Šibenika, postalo je novi dnevni boravak Šibenčana i sve brojnijih gostiju.

Uz katedralu sv. Jakova, Šibenik je uvrštenjem tvrđave sv. Nikole dobio dva spomenika pod zaštitom UNESCO-a, koja grad čine jedinstvenim i prepoznatljivim i u svjetskim okvirima.

Istaknuto je to na završnoj konferenciji projekta "Turistička valorizacija Tvrđave svetog Nikole u Kanalu svetog Ante". Riječ je o projektu vrijednom 2,6 milijuna kuna, koji je provela JU Priroda Šibensko-kninske županije s partnerima Šibensko-kninskom županijom te njezinom JU Razvojna agencija. Projekt je sufinancirao EU iz Fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

- Dobili smo vrhunske dokumente koji stavljaju naglasak na zaštitu, očuvanje i održivo korištenje. Naš koncept i misao vodilja u planiranju, dosadašnjoj i budućoj realizaciji projekata je integralno održivo upravljanje prirodnom i kulturnom baštinom. Ovi dokumenti nisu samo alat za dobivanje novih sredstava iz EU fondova, već i jamstvo da ćemo na kraju procesa dobiti izvorno obnovljenu tvrđavu u njezinom punom sjaju. Spremna je aplikacija za onaj najvažniji i najveći projekt – potpunu sanaciju i obnovu Tvrđave sv. Nikole. To će biti projekt vrijedan više od 100 milijuna kuna i njime će tvrđavi biti vraćen izvorni sjaj za stoljeća koja dolaze. U ovom trenutku još se ne zna kada će to biti, ali imamo puno pravo s optimizmom gledati na razvoj situacije - kazala je, uz ostalo, Anita Babačić Ajduk, ravnateljica JU Priroda Šibensko-kninske županije.

Kada se priča o stavljanju ovakvih prostora u funkciju, često se, čulo se na skupu, fokus stavlja na posjećivanje i turizam, pa se sve manje koriste riječi poput "baština", "vrijednost" i "očuvanje", a sve češće poseže za izrazima poput "atrakcija", "proizvod" ili "prodaja".

Projekt valorizacije Tvrđave sv. Nikole, međutim, naglasak stavlja na zaštitu i temeljitu obnovu objekta prema najstrožim pravilima struke, a posjećivanje i turizam vidi tek kao jedan od izvora financiranja njezina održavanja. Takav pristup baštini je u samim temeljima djelovanja JU Priroda. Takva su i načela upravljanja baštinom koja propisuje UNESCO, a na isti način djeluje i Hrvatski restauratorski zavod (HRZ), koji je izradio projekt sanacije i uređenja. Jer, zapravo je najvažnije ono što ta baština znači građanima koji žive u tom okruženju.

Istraživanja provedena u sklopu ovog projekta pokazala su, po riječima Ane Škevin Mikulandra, voditeljice Odjela za graditeljsku baštinu pri HRZ, da Šibenčani tvrđavu sv. Nikole vide prvenstveno kao simbol grada i dio njegova identiteta, a tek onda kao turističku atrakciju. Na kraju krajeva, podsjetila je Škevin Mikulandra, inače glavna projektantica i voditeljica izrade projekta sanacije i uređenja tvrđave sv. Nikole, upravo je ta izvornost i povezanost s identitetom zajednice ono što baštinu čini privlačnom i posjetiteljima iz cijelog svijeta.

- Projektom je dano rješenje sanacije dotrajalih i oštećenih građevnih struktura tvrđave. Obuhvaćeni su konzervatorsko-restauratorski radovi, građevinska sanacija i opremanje prostora. Projektantski pristup utemeljen je na konzervatorskim principima s ciljem očuvanja integriteta spomenika i spomeničkih vrijednosti, uz reverzibilne suvremene intervencije, a sve kako bi se pridonijelo stvaranju novih vrijednosti i pozicioniralo tvrđavu sukladno svjetskom značaju - zaključila je glavna projektantica.

Odgovor na pitanje kako osigurati trajnu zaštitu tvrđave i sačuvati njezine vrijednosti, pak, sadržan je u planu upravljanja tvrđavom koji "potpisuje" zagrebački Institut za turizam u suradnji s HRZ-om.

Cilj je, kazala je na skupu dr. sc. Renata Tomljenović, koja je vodila izradu plana, "da tvrđava postane svjetski poznata po svojoj impresivnoj arhitekturi u jedinstvenom prirodnom okruženju, ali prije svega da se očuva njezina autentičnost, njome upravlja održivo, na dobrobit građana, posjetitelja i budućih generacija."

Došli do polufinala

- Sportskim rječnikom, došli smo do polufinala. Daleko smo dogurali, ali najvažnije utakmice su tek pred nama. Ovim projektom izrađena je sva dokumentacija i stvoreni preduvjeti za dobivanje sredstava za potpunu i konačnu obnovu tvrđave. Sljedeći korak je uvrstiti projekt na popis strateških projekata Ministarstva kulture Republike Hrvatske - istaknuo je Goran Pauk, šibensko-kninski župan, koji je osobno sudjelovao u svim fazama valorizacije kanala i tvrđave.

13. travanj 2024 12:47