StoryEditorOCM
BaštinaJOŠ JEDAN POVIJESNI DRAGULJ

Šibensko Društvo Juraj Dalmatinac ne posustaje: Uređen renesansni portal u Ulici Don Krste Stošića

Piše Zdravko Pilić
17. kolovoza 2021. - 12:36

Društvo za očuvanje šibenske baštine 'Juraj Dalmatinac' uredilo je još jedan povijesni dragulj u šibenskoj gradskoj jezgri - obnovljen je kameni renesansni dvojni portal u Ulici don Krste Stošića na br.10.

Restauratorskim radovima, koje je obavila konzervtaorsko – restauratorska radionica PETRA VIVA iz Splita portal je očišćen od naslaga nečistoće, s uklanjanjem svih recentnih materijala na kamenu, uključujući tu i metalne, naknadno ubačene elemente, kazao nam je predsjednik društva Nikola Grubić.

'Izvršeno je injektiranje raspucanih zona kamena kao i fugiranje restauratorskim mortom na pozicijama kontakta portala sa zidom te završna zaštita kamena, a ožbukana je i zazidana ploha na velikom lučnom portalu' – sumirajući kako je cijeli projekt financiran sredstvima društva u iznosu od 33.450,00 Kn.

Vrijedi napomenuti kako je ovo četvrti arhitektonski detalj u povijesnoj gradskoj jezgri koji je uredilo Društvo Juraj Dalmatinac. Do sada smo uredili portale u Vodičkoj ulici i na kući Jurja Dalmatinca, te reljef Sveti Petar i Mihovil unutar samostana sv. Frane.

Trud i aktivnosti društva Juraj Dalmatinac na očuvanju gradske baštine prepoznalo je i Ministarstvo kulture i medija RH, koje im je dodijelilo i financijsku potporu za ovu godinu u iznosu od 200 tisuća kuna.

Naime,'Juraj Dalmatinac' od 2016 godine uspješno i sustavno, u suradnji s Konzervatorskim odjelom, provodi projekt arhitektonskog i geodetskog snimanja i dokumentiranja blokova u staroj gradskoj jezgri, za što je preko natječaja za financiranje programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara resornog ministartva dobilo i ova novčana sredstva.

24. travanj 2024 18:43